Første spadestik til den nye folkeskov i Vestermarie. Meget mere ny skov er på vej.

Rønne Havn betaler: 100.000 nye træer og buske på vej på Bornholm

Om 10 år vil Bornholm have 100.000 flere træer og buske end i dag. Spredt ud over øen vil de tilsammen fylde lige omkring 25 hektar.

Den aftale har Rønne Havn A/S indgået med den selvejende institution Growing Trees Network Global (GTNG), der arbejder for at rejse nye folkeskove på offentlige og kirkelige arealer.

– Vi har fået en foræring. Det er et smadderfint projekt, sagde borgmester Winni Grosbøll (S) ved kommunalbestyrelsens møde torsdag aften.

Kommunens rolle begrænser sig til at finde arealer, hvor man kan plante træer og buske. Desuden vil kommunalbestyrelsen skulle godkende hver ny sag om ny fredskov, efterhånden som arealerne bliver fundet. Kommunalbestyrelsen godkendte enstemmigt begge dele torsdag aften.

Skulle kommunen på et tidspunkt løbe tør for egnede arealer, vil aftalen mellem Rønne Havn og GTNG blive fulgt til dørs ved, at træerne bliver plantet andre steder, for eksempel på Sjælland.

Med aftalen vil regionskommunen gerne se ny skov skyde op ved de mindre byer inde på Bornholm, ligesom kommunen også gerne ser nye træer og buske støde til i Den Grønne Bølge, der også er på vej midt på øen. For måske at kunne komme de ønsker i møde vil GTNG nu undersøge muligheden for at også at inddrage jord, der tilhører både private lodsejere og menighedsråd.