Uro på Svaneke Friskole påvirker sag om Mælkebøttens fremtid

De seneste dages drama på Svaneke Friskole kan ende med også at udskyde beslutningen om, hvad der skal ske med specialbørnehaven Mælkebøtten i den anden ende af byen.

– Vi skal lige finde ud af, hvem vi egentlig skal snakke med på Svaneke Friskole. Den nye situation i Svaneke kan måske også betyde, at vi udsætter det en omgang mere, sagde børne- og skoleudvalgets formand Morten Riis (EL) torsdag aften.

Svaneke Friskole kommer ind i sagen om Mælkebøttens fremtiden, fordi skolen ejer de lokaler, som kommunen i dag lejer Svaneke Børnehus ind i. At flytte de 41 børn i Svaneke Børnehus til Mælkebøtten er en af de tre muligheder, der nu er blevet undersøgt nærmere. At lade Mælkebøtten blive liggende som hidtil er en fjerde mulighed.

At Svaneke Friskole ejer Svaneke Børnehus’ bygninger er relevant i sagen om Mælkebøtten, fordi Undervisningsministeriet i januar meddelte skolen, at lejemålet ikke overholder friskoleloven. En friskole må ikke tjene penge på at leje bygninger ud.

I den sag tilbød Svaneke Friskole den 26. august regionskommunen at gøre lejemålet lovligt ved, at børnehus-bygningen bliver solgt til et udlejningsselskab, som kommunen herefter lejer sig ind hos. Derfor skal det hjørne af sagen afgøres først, fordi man først bagefter kan se, om scenariet med at flytte Svaneke Børnehus til Mælkebøtten stadig er relevant i sagen om Mælkebøttens fremtid.

At flytte til Kildebakken giver bedst økonomi

At flytte Svaneke Børnehus til Mælkebøtten er samtidig ikke den løsning, der er økonomisk mest fordelagtig for kommunen.

Bedst økonomi for kommunen er der i at flytte Mælkebøtten til Kildebakkeskolen i Tejn, hvor mange børn fra Mælkebøtten hidtil også har fortsat, når de skal begynde i skole.

At integrere Mælkebøtten med Kildebakkeskolen vil både give de mindste udgifter til at bygge om og løbende spare flest penge efterfølgende. Kommunen vil kunne bygge Kildebakken om for godt 2,8 millioner kroner og dernæst spare knapt 1,2 millioner kroner om året i forhold til i dag. At bygge Mælkebøtten om og lade Svaneke Børnehus flytte ind vil modsat koste knapt 6,2 millioner kroner og dernæst spare godt 600.000 kroner om året.

De to dyreste løsninger handler begge om at flytte Mælkebøtten ind i et eksisterende børnehus. Her er Børnehuset i Hasle og Tejn Børnehus valgt ud som de to mest velegnede. Men at bygge om for at flytte børnene i Mælkebøtten til Hasle vil først koste næsten 8,4 millioner kroner og derefter spare 565.000 kroner om året, lidt mindre end kommunen kan spare ved at lade Svaneke Børnehus flytte ind i Mælkebøtten.

Den dyreste løsning er at flytte Mælkebøtten til Tejn Børnehus. Her vil det først koste næsten 10 millioner kroner at gøre bygningerne klar, og bagefter vil kommunen kun spare 535.000 kroner om året.

Målt ud i tid anslår kommunens Center for Ejendomme og Drift, at der vil gå 14 måneder fra en beslutning til Mælkebøtten enten vil kunne flytte til Kildebakkeskolen eller se Svaneke Børnehus flytte ind. Derimod vil der gå 18 måneder ved at vælge Børnehuset i Hasle – og 22 måneder ved at flytte Mælkebøtten til Tejn Børnehus.