Asser Gregersen. Pressefoto

Forsvarer: Drabssigtede brødre handlede i affekt

– Der er ikke realistisk og der er ikke mere at vinde ved fortsat at forsøge at få min klient løsladt.
Det siger advokat Asser Gregersen, som er forsvarer for den yngste af de to brødre, politet sigter for drab på den 28-årige Phillip Mbuji Johansen i en bålhytte i Nordskoven natten til den 23. juni i år.

DRABSSAG

– Der er ikke realistisk og der er ikke mere at vinde ved fortsat at forsøge at få min klient løsladt.

Det siger advokat Asser Gregersen, som er forsvarer for den yngste af de to brødre, politet sigter for drab på den 28-årige Phillip Mbuji Johansen i en bålhytte i Nordskoven natten til den 23. juni i år.

Derfor accepterede den yngste bror onsdag frivilligt at få forlænget sin varetægtsfængsling med fire uger frem til den 14. oktober.

Asser Gregersen fortæller videre, at han på retsmødet den 19. august i år opnåede det, som i første omgang var hans mål. Nemligt at få løftet sløret for den yngste brors motiv til at tage del volden, som endte med at koste Phillip Mbuji Johansen livet.

– Her fik vi afmonteret rygterne om, at motivet skulle være racisme. Det var vigtigt for min klient. Han har det ikke godt med at blive hængt ud for at være racist, og han er også blevet konfronteret med rygterne om racisme i fængslet. Det har været ubehageligt for ham, siger Asser Gregersen til Bornholms Tidende.

Besøgskontrol lempet

Siden retsmødet den 19. august er den brev- og besøgskontrol, den yngste bror har været underlagt under sin varetægtsfængsling i Vestre Fængsel, blevet lempet. Han må nu få besøg af sin kæreste, uden at besøget konstant skal overvåges af en fængselsbetjent.

Det er en lempelse, som er foregået uden et retsmøde, idet forsvarer og anklager var enige om lempelsen, oplyser chefanklager ved Bornholms Politi, Benthe Pedersen Lund og fortæller, at kæresten indtil videre er den eneste, som den yngste bror må få besøg af i fængslet.

En anden af Asser Gregersens bevæggrunde for at få afmonteret spekulationerne om racisme er at sørge for, at hans klient derved undgår en mulig skærpelse af straffen, såfremt anklageren skulle ønske at forfølge racismemotivet og hævde, at der er tale om en hadforbrydelse.

Det er der imidlertid ikke noget, der tyder på, at chefanklager Benthe Pedersen Lund vil. Hun har siden sagens start forklaret, at der var tale om “en personlig relation, som er gået galt” og har ved flere lejligheder afvist, at der skulle være tale om et racistisk motiv.

Handlede i affekt

Den yngste brors forklaring på, at han deltog i volden, var, at ofret, Phillip Mbuji Johansen, angiveligt skulle have voldtaget brødrenes mor. Der understreger advokat Asser Gregersen.

– Det taler for, at brødrene handlede i affekt, og det vil i så fald være en formildende omstændighed ved en strafudmåling, tilføjer Asser Gregersen.

Hvorvidt de juridiske dommere og nævningene er enige i den betragtning, vil vise sig den 30. november, når retssagen mod de to brødre begynder ved Retten på Bornholm.