Svaneke Friskole. Arkivfoto: Berit Hvassum.

Uroen på Svaneke Friskole har ulmet længe

Uroen på Svaneke Friskole har ulmet længe, fremgår det af en mail, som anonymt er blevet sendt ud til de bornholmske medier. Afsenderne kalder sig "bekymrede forældre", og i mailen refererer de til to henvendelser til forældrene, som er sendt ud på skolens forældreintra.

SKOLE

Uroen på Svaneke Friskole har ulmet længe, fremgår det af en mail, som anonymt er blevet sendt ud til de bornholmske medier. Afsenderne kalder sig “bekymrede forældre”, og i mailen refererer de til to henvendelser til forældrene, som er sendt ud på skolens forældreintra.

Det ene et brev fra en gruppe af nogle af skolens lærere. Det andet fra et medlem af skolebestyrelsen.

– Vi er bekymrede for de ansatte, som vi oplever gør et kæmpe arbejde for vores børn, skriver de anonyme forældre og underskriver sig “et forældrepar med ondt i maven”.

Fire lærere har sagt op

“Vi er desperate og vi har ingen steder at gå hen. Vores skole smuldrer mellem fingrene på en ny leder og en bestyrelse, som gør hverdagen ulidelig og uudholdelig”, skriver en gruppe af lærerne i deres brev til forældrene på skolens intranet. De underskriver sig som “en majoritet af Svaneke Friskoles personale”.

Lærergruppen, som altså ikke består af alle, men nogle af lærerne, kritiserer den nu afgåede ledelse for “et umenneskeligt arbejdsmiljø”.

Lærergruppens kritik går blandt andet på, at den nu afgåede bestyrelse og deres ægtefæller har blandet sig direkte i forældremøder, personalesager, daglige pædagogiske udfordringer og lagt pres på ansatte uden om ledelsen. De mener, at bestyrelsen har misligholdt sin pligt og udvist uordentlig adfærd.

Den del af lærerne, der står bag henvendelsen til forældrene, tør i følge deres brev ikke stå frem med navne, fordi de frygter at blive fyret.

“Vi har ikke mulighed for at placere vores bekymring direkte, da det netop er ledelse og bestyrelse, som er vores eneste vej.”

Ifølge indlægget på skoleintra, som er videresendt til medierne, har fire ansatte siden juni sagt op, og viceleder Allan Bahn Sørensen samt en lærer er blevet opsagt.

De lærere, der står bag indlægget, skriver, at de anerkender en voksende intern konflikt på skolen, og at de ikke ønsker at eskalere denne.

De ønsker, at de opsagte igen bliver en del af deres hverdag.

Mistillid

I en anden henvendelse fra et bestyrelsesmedlem til forældrene skriver bestyrelsesmedlemmet blandt andet, at vedkommende ikke har tillid til hverken bestyrelsen eller lederen på Svaneke Friskole længere.

“Flere gode lærere har forladt os, mange familier er søgt til andre skoler, og flere lærere fortæller, at de arbejder i et meget dårligt arbejdsklima, som de ikke holder til længe endnu”, skriver bestyrelsesmedlemmet og omtaler, at flere lærere er sygemeldte.

Vedkommende kritiserer, at bestyrelsen ikke – som man skal i følge vedtægterne – bliver inddraget i ansættelser og opsigelser.

Bestyrelsesmedlemmet opfordrer til, at der bliver indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, så man kan vælge en bestyrelse, der ikke går bag ryggen på nogen, ikke handler mod vedtægterne, ikke prikker til lærere og ikke truer med afskedigelser.

Begge de to breve udsendt til forældrene på skolens intranet, blev sendt ud før leder og en stor del af bestyrelsen tirsdag valgte at gå.