Pressefoto

Nomineret til pris: Svaneke Bryghus bliver første mikrobryggeri til at genanvende kulsyre

Et anlæg på størrelse nogenlunde med to køleskabe skal fra november gøre det muligt for Svaneke Bryghus at genindvinde den kulsyre (CO2), der naturligt opstår i ølproduktionen.

ERHVERV

Et anlæg på størrelse nogenlunde med to køleskabe skal fra november gøre det muligt for Svaneke Bryghus at genindvinde den kulsyre (CO2), der naturligt opstår i ølproduktionen. Samtidig undgår bryghuset at udlede CO2 og kan videresælge genindvundet kulsyre både på Bornholm og ovre.

Når anlægget er installeret og kørt ind, vil det gøre Svaneke Bryghus CO2 neutralt.

Blandt andet af den grund er Svaneke Bryghus sammen med Lehnsgaard Rapsolie og Green Solution House indstillet til Årets Virksomhed, som Bornholms Erhvervsservice udpeger fredag den 18. september på Møbelfabrikken i Nexø.

Bornholms Erhvervsservice kårer hvert år Årets Virksomhed. I år skal vinderen findes blandt de af øens virksomheder, der har gjort sig særligt bemærket inden for grøn og bæredygtig omstilling.

Fynsk iværksætter leverer

Virksomheden Dalum Beverage Equipment ApS i Søndersø på Fyn er så småt gået i gang med at samle anlægget til Svaneke Bryghus, og direktør og stifter af Dalum Beverage Equipment ApS, Kim Christian Dalum, fortæller, at Svaneke Bryghus er det første til at købe og installere genindvindingsanlægget.

Teknikken med at genindvinde kulsyre har været brugt at de store bryggerier i mange år, men det har ikke været muligt for små og mellemstore bryggerier at gøre det samme, da anlæggene har være for dyre. Kim Christian Dalum har udviklet et mindre anlæg, som har været testet på Ørbæk Bryggeri på Fyn, og Svaneke Bryghus bliver det første lille bryggeri til at købe og installere teknikken.

– De er vores første kunde, siger Kim Christian Dalum.

Han har arbejdet med de store bryggerier i det meste af sin professionelle karriere, senest for et firma der bygger de helt store CO2 anlæg. Men han er nu iværksætter og har udviklet et anlæg i en mindre størrelse.

– Trenden er, at de små bryghuse rykker, mens de store taber terræn, så ideen var, at hjælpe de små bryggerier til at blive mere bæredygtige og effektive.

Hvordan er de små anlæg så anderledes?

– De er næsten hundrede gange mindre i pris og størrelse, forklarer han, og fortæller, at bornholmske virksomheder leverer rør, slanger og ventiler til anlægget. Anlægget kan holdes i lille format, blandt andet fordi det benytter bryggeriets eksisterende kølekilde til kondensering af CO2 ved højt tryk, så anlægget ikke har behov for eget køleanlæg, fortæller han. Den overskydende kulsyre fra ølproduktionen opsamles og renses, og den kan så lagres og enten genbruges eller videresælges.

– Genindvindings-anlægget er testet på et andet bryggeri, men vi er de første, der køber det, siger Steen Jespersen, direktør Svaneke Bryghus. Foto: Jens-Erik Larsen

Dobbelt gevinst

For Svaneke Bryghus er gevinsten dobbelt.

– Vi gør det for at være bæredygtige, men vi sparer også på at købe kulsyre hjem. I stedet kan vi sælge overskydende kulsyre, siger bryghusdirektør, Steen Jespersen.

Foreløbig har bryghuset landet en aftale med en distributør ovre om videresalg af kulsyre, oplyser han.

Steen Espersen regner med, at anlægget er installeret sidst i oktober, hvorefter de ansatte skal uddannes i brugen af det, og det kan være i drift i starten af november.

Bryggeriet producerer cirka 72 tons kulsyre om året, der i dag bare bliver sluppet ud i luften – og køber samtidig 35 tons som bruges, når øllet tappes.

Svaneke Bryghus blev hundrede procent økologisk i 2018. Bryggeriet blev fra starten i 2007 bygget med et stort fokus på miljøvenlige løsninger – blandt andet genvinding af næsten al varme, centraliseret rengøring, kolonnevis dampproduktion og et klimavenligt køleanlæg, LED-belysning og drives med vedvarende energi; hvor halvdelen er fra egne solceller og halvdelen købes som grøn, certificeret vind- og solenergi, og skiftede i 2020 til biogas frem for naturgas. Al mask (restproduktet fra ølbrygningen) afhentes af Brændegård til grisefoder.

Bryghusdirektør Steen Jespersen har tidligere oplyst, at det koster et par 100.000 kroner mere om året, at bruge grøn energi samt, at investeringen i det nye kulsyreanlæg koster mellem en og halvanden million kroner.

Grønne hoteller og grøn rapsproduktion

De to andre finalister til Årets Virksomhed er Bornholm Hotels samt Bornholms Oliemølle A/S.

Bornholm Hotels består af de tre hoteller; Hotel GSH, Fredensborg Badehotel og Griffen Spahotel og er nomineret for blandt andet grønne og bæredygtige tiltag på Hotel GSH, som strøm fra solceller, rensning af spildevand med alger, parkeringsplads og ladestander til el-biler, at forbrug af plastik er kraftigt nedsat, og at hotellet leverer biomasse fra GSHs køkken til Bigadan Bornholm/Biokraft, som omdannes til energi. Senere skal nogle af disse løsninger også indføres på de to andre hoteller.

Lehnsgaard Bornholms Oliemølle A/S er nomineret for blandt andet at være 99,92% CO2 neutral i 2019, bruge strøm fra solceller og at være på vej med en silo til økologisk rapsproduktion og på vej til at få en IFS certificering. (International Standard for Fødevaresikkerhed).

På nuværende tidspunkt kører der et pilotprojekt, som skal teste, om restproduktet efter presning (rapskagen) kan varmebehandles for at splitte proteinbindingerne, som vil give et bedre foderoptag hos kvæg. Det vil fuldende cirklen om at kunne aftage al raps på Bornholm og udvide produktionen med foder og dermed reducere importeret sojaolie med 900 tons og sojaskrå med 2000 tons.

Kåres fredag

Årets virksomhed skulle efter planen have været kåret i maj, men grundet covid-19 blev arrangementet udskudt til september. Vinderen udpeges af et dommerpanel bestående af borgmester Winni Grosbøll, formand for Business Center Bornholm Karen Bladt, kommunaldirektør Johannes Nilsson og Liselotte Hohwy Stokholm, som er direktør i Copenhagen Business Hub – Erhvervshus Hovedstaden.