Det Levende Køkken i Østermarie har fået råd til en stor opgradering af bygningen. Foto: Det Levende Køkken

Fondsstøtte sikrer stor opgradering af Det Levende Køkken

FRIVILLIGHED

Ildsjælene i Det Levende Køkken i Østermarie har haft svært ved at få armene ned af bare begejstring over store forandringer af bygningen, som er det tidligere plejehjem i Østermarie.

I mere end tre år har Det Levende Køkken sparet op til nye vinduer. En stor donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond sammen med egne opsparede midler har nu gjort det muligt at få udskiftet alle vinduer og en del af dørene.

– De tidligere vinduer var fra 1957, dengang huset blev bygget, og de var efterhånden blevet godt sprøde og utætte i kanten.

Det har ikke været nogen nem opgave at pudse vinduerne, for det krævede, at man skulle læne sig voldsomt ud, og det har altid været med en klump i halsen at gå fra værelser med store vinduer på krog, fortæller Sussie Holmtoft fra Det Levende Køkken.

I samme donation er der også midler til at skifte en del af taget over festsalen – det nyeste tag i bygningen, som desværre fra start har været lavet forkert.

Udover at brugerne af Det Levende Køkken nu kan glæde sig over både at kunne holde varmen og spare på varmeregningen, så vækker donatationen fra Den A.P. Møllerske Støttefond også glæde på en anden måde.

– Vi betragter pengegaven, som en stor anerkendelse af det frivillige arbejde, der er forbundet med køkkenets mange arrangementer og aktiviteter, siger Sussie Holmtoft.

Det Levende Køkken opstod i 2014 på initiativ af Sussie Holmtoft fra 4H og Madskolerne i det nedlagte plejehjem i Østermarie med stor lokal opbakning. I første omgang under navnet Vores Folkekøkken, men hedder i dag Det Levende Køkken.

Huset er nu et sted, hvor der holdes kurser, foredrag, madskolelejrskoler og mange andre aktiviteter og giver mulighed for nye fritidsaktiviteter i byen og for folkekøkken og fællesspisning.

En erhvervsdrivende fond står bag folkekøkkenet, og folkekøkkenet er registreret som en socio-økonomisk virksomhed. Ingen private personer eller firmaer får vinding af det, der skabes, og mange frivillige er tilknyttet folkekøkkenet.