Ditte og Christian Bøgelund Christiansen, begge 34 år, kommerfra Ringe på Fyn. Med sig har de Asger, to, August, fem og Ella på syv år. Foto: Berit Hvassum

Ditte og Christian så et skørt stillingsopslag en dag i maj: Det lugtede rigtig meget af de ting vi gerne ville

Christiansø har fået ny souschef. Og en ny familie, der tæller to voksne og tre børn.

Christiansø

Christiansø har fået ny souschef. Og en ny familie, der tæller to voksne og tre børn.

En ren gevinst i et lille øsamfund, hvor indbyggertallet ligger og vipper omkring de 85-90.

Men når man taler med den nye familie, kan man mærke, at følelsen af at have vundet går begge veje.

Ditte og Christian Bøgelund Christiansen, begge 34 år, kommer fra Ringe på Fyn. Med sig har de børnene August, Asger og Ella på henholdsvis to, fem og syv år. Ella er lige startet i første klasse på Christiansø Skole.

Lange arbejdsdage i DSB

Christian afløser Ejvind Povlsgaard Jensen, der flytter tilbage til Nyborg med udgangen af september efter fire år som souschef i Christiansøs administration.

Ditte og Christian var i gang med at renovere udestuen på huset hjemme i Ringe, da der tikkede et stillingsopslag ind på Christians feed: Christiansø mangler en souschef.

– Jeg er uddannet maskinmester og kommer fra en stilling som teknisk flådeansvarlig i DSB. Det kostede nogle timer. En arbejdsuge lå typisk på den gale side af 45 timer om ugen.

Styring over egen tid

Ditte læste til pædagog, hvilket var mere fleksibelt end et fast job.

– Men det betød også, at det var mig, der var på med børnene.

Christian nikker.

– Jeg savnede at være lidt mere på, og Ditte savnede, at det ikke altid var hende der var på. Og så havde vi også et fælles ønske om at få mere styring over egen tid. Der var hele tiden fritidsaktiviteter, arrangementer i skolen og i børnehaven, fødselsdage i familien. Det var alting rundt om os, der styrede, hvad der skulle ske. Vi ville gerne have mere egenkontrol, siger Christian.

Vi gik på kompromis

I Ringe stod familien op klokken 5.30. Det var ikke optimalt, siger Ditte.

– Det har været svært de morgener hvor jeg var så presset, at jeg ikke havde overskuddet til at give mine børn den ro, de havde brug for, hvis det lige var svært, at man skulle i børnehave, eller der var noget der drillede, og jeg stod, arj, jeg skal også på arbejde lige om lidt. Det er jo ikke sjovt. Det er ikke rart at gå på kompromis med sine egne værdier, fordi man forsøger at følge med. Det er nu vores børn er små, vi har ikke fået tre børn for ikke at se dem, siger hun.

Søg det, søg det

Christian så stillingsopslaget midt i maj.

– Jeg er med i en gruppe af maskinmestre, og så var der en, der havde linket til den her stilling. Da jeg læste det, tænkte jeg, det er på en måde lidt skørt. Og så var det alligevel lidt spændende. Det lugtede rigtig meget af, de ting vi gerne ville, siger han.

Christian syntes, at det lød lidt langt væk, men Ditte havde været på Christiansø en enkelt gang.

– Jeg læste stillingopslaget igennem og skrev tilbage med det samme: Søg det, søg det. Jeg er frisk. Husk at skrive, jeg er uddannet guldsmed. Det gik pludselig op for mig, at det manglede jeg, det der med at nørkle med det kreative, siger Ditte.

Lukket ind fra starten

Bornholms Tidende besøger Ditte og Christian en uge efter, at de er rykket ind i Gamle Kro. Huset ligger for enden af Gaden, tæt på Den Italienske Trappe, legepladsen og Piker Vig, som er et af øboernes foretrukne badesteder.

Det gule hus er nyrenoveret med rummeligt spisekøkken, nymalede vægge og nyt plankegulv. Ud ad vinduet er der udsigt til Juuls Bastion. En mand står og hænger vasketøj op på tørresnoren.

Flyttekasserne er ikke pakket helt ud endnu. Selv om Ditte og Christian kun har været på øen i en uge, har de allerede været til bryllup, femmøde, damefødselsdag, udendørskoncert med Moonjam og forældremøde.

– Jeg er virkelig imponeret over, hvor imødekommende de er. Så mange har været forbi for at sige velkommen og høre, om der er noget, vi har brug for. Der blev leveret nybagte boller til os dagen efter vi kom, vi har været til børnefødselsdag, man føler virkelig, at man bliver lukket ind fra starten, siger Ditte.

Der er meget nyt

Christian er ved at blive kørt ind i systemerne på øen. Som souschef er han ansvarlig for forsyningen, det vil sige strøm, vand og varme, samt fordelingen af håndværkeropgaverne.

– Det er fint at have en overgangsperiode, for der er meget nyt, og det er Forsvarsministeriet, der ansætter, så der er også noget med sikkerhed, siger han.

Ella har en legeaftale med en dreng fra klassen, Asger og August løber hjemmevante rundt i køkkenet og stuen.

Christian og Ditte ser på hinanden.

– Ja, det er mærkeligt at tænke på, at vi kun har været her en uge. Det føles som om vi har været her længe.