Erichsens Gård (Laksegade 7) har fået en idé om at gøre haven til et mødested mellem litteraturen og naturen. Foto: Jens-Erik Larsen

5 ting du skal se i weekenden

GUIDE

Starten på Bornholms Kulturuge sætter sit naturlige præg på denne lørdags bud på fem aktiviteter til weekenden. At nordlandet gør det samme er derimod mere et tilfælde – men der er en del at drage nordpå efter denne weekend.

Citater vokser da på træerne

Starten går dog i Rønne, hvor Erichsens Gård (Laksegade 7) har fået en idé om at gøre haven til et mødested mellem litteraturen og naturen. Derfor er skilte citater og fyndord fra litteraturens verden sat op i træerne, så man kan gå en lille tur på de snoede stier og læse om, hvad forfattere og andre har at sige om haver og vækster. Erichsens Gårds have er åben hver dag fra klokken 10 til 15 under hele kulturugen.

Skulpturer møder ord

Derfra videre til Allinge, hvor Galleri Klejn (Storegade 1) lørdag klokken 17 præsenterer et stævnemøde mellem billedkunstneren og skulptøren Kirsten Lillelund og forfatteren Dennis Gade Kofod. Ord møder form, når Kofod skriver tekster til Lillelunds skulpturer – men også når Kirsten Lillelund omsætter Dennis Gade Kofods korte tekster til skulpturer.

“Alt er allerede forbundet på kryds og tværs. Eller alt er hulter til bulter. Du er aldrig helt dig selv. Du et er altid en del af noget større. Alligevel er det også som om alt nyt kun i et øjeblik får hevet sig fri at fortiden inden det bliver trukket tilbage af de tråde vi alle sammen slæber efter os igennem livet” præsenterer kunstnerne på forhånd deres tanker.

Cirkus i Soldalen

En klassiker i Bornholms Kulturuge er Cirkus i Soldalen, der spiller lørdag klokken 15 til 19 og søndag klokken 15 til 18 på adressen Maegårdsvej 4 i Allinge. Manegen er henlagt til skovem, og forestillingerne vil være “sjove, hårrejsende, medrivende og grænseoverskridende”, annoncerer Cirkus i Soldalen. Og så er der også falafel.

Genopdag Hammershus

Lørdag i skumringstiden kommer chancen for at opleve Hammershus som aldrig før. Med lyd og live-fortælling i ørerne går turen tilbage til ældgamle magtspil og forviklinger fra dengang borgen opstod.

“Hvem fik den tanke? Og hvorfor? Og hvad er det, der rumler langt inde i bjerget så træerne skælver og ravnen letter fra sin gren?”, spørger historiefortællingsbureauet Sansâga, der har lagt showet til rette.

“Vi bevæger os rundt på borgpladsen. Vi tager på tidsrejse og trækker usynlige fortællinger frem i skumringen for et øjeblik. Også de historier, der næsten ikke er til at tro på.”

Gaia Armyrantis Trampedach. Arkivfoto

Ung kunstner åbner sit værksted

Begge dage i weekenden og i øvrigt hver dag i kulturugen åbner billedkunstneren Gaia Armyrantis Trampedach sit værksted på Godthåbsvej 29 A i Østermarie. Hun er vokset op på Bornholm og vendte tilbage for fire år siden. De seneste to år har hun både arbejdet og undervist i Østermarie.

Sidste år kom Gaia Armyrantis Trampedach også videre omkring, da hun medvirkede i DR-programmet Danmarks Bedste Portrætmaler.