Akkordeonisten Bjarke Mogensen og mezzosopranen Andrea Pellegrini giver koncert i Sankt Klemens Kirke søndag aften. Arkivfoto: Allan Rieck

Fire byer samles om fælles kulturdag på søndag

Årets Kulturuge står for døren, og over hele øen vil der fra fredag være kulturelle arrangementer over hele øen. Hver dag vil en ny by have sin egen kulturdag, men på det nordlige Midtbornholm er der ikke tale om én samlet by. Derimod har 4-Kløver-Klyngen (4KK), der er et bysamarbejde mellem Aarsballe, Nyker, Klemensker og Rø, fået tildelt sin egen kulturdag på Kulturugen. Det er på søndag den 13. september, og der vil der være en lang række arrangementer at deltage i, i alle Klyngens fire byer.

KULTURUGE

Årets Kulturuge står for døren, og over hele øen vil der fra fredag være kulturelle arrangementer over hele øen. Hver dag vil en ny by have sin egen kulturdag, men på det nordlige Midtbornholm er der ikke tale om én samlet by. Derimod har 4-Kløver-Klyngen (4KK), der er et bysamarbejde mellem Aarsballe, Nyker, Klemensker og Rø, fået tildelt sin egen kulturdag på Kulturugen. Det er på søndag den 13. september, og der vil der være en lang række arrangementer at deltage i, i alle Klyngens fire byer.

Irene Dunker er kommunikationsansvarlig i 4KK, og hun glæder sig til at vise Klyngens kulturelle herligheder frem på søndag.

– Vi har prøvet at lave et meget alsidigt program, hvor vi kommer rundt om forskellige ting. Vi kommer ud i naturen med nogle gåture ved Aarsballe og i Rø, vi ser på Pilgrimsruten. Rø har et arrangement med nogle dygtige kunsthåndværkere, mens Klemensker har fokus på fritidsinteresser og mødes om fritidssysler. Der er teaterforestilling, og der er kunst. Og endelig er der den klassiske koncert med Bjarke Mogensen og Andrea Pellegrini i Sankt Klemens Kirke om aftenen. Så jeg synes, vi dækker et rigtig bredt spektrum, siger Irene Dunker.

Interesse for klyngebyerne

Hun har selv været med til at lave Kulturuge i Klemensker tidligere, men det er mange år siden, der sidst har været kulturugearrangementer i nogen af klyngebyerne, fortæller Irene Dunker. Derfor er hun glad for, at 4-Kløver-Klyngen i år kan deltage i Kulturugen som én samlet by.

– Jeg håber, det kan være med til at ryste os lidt mere sammen. At vores kulturdag kan være med til at vække noget interesse hos beboerne for de andre byer i klyngesamarbejdet. Vi vil selvfølgelig gerne lave en dag for gæster fra hele Bornholm, men vi håber rigtig meget, at så mange beboere fra Klyngen som muligt vil deltage og komme ud og se lidt af det, der foregår i de andre byer, siger Irene Dunker.

4-Kløver-Klyngens dag i Kulturugen er søndag den 13. Der vil være arrangementer i samtlige af klyngens byer allerede fra klokken 10.

 

 

Kom til ni kulturarrangementer i klyngebyerne

Rø kulturby

4-Kløver-Klyngens dag på Kulturugen starter allerede klokken 10 i Rø Medborgerhus. Her vil lokale kunstmalere og kunsthåndværkere udstille et udvalg af deres værker. Heraf kan blandt andre nævnes Pia Môrtensjö Alenius, Tage Ravnskjær og Anna Kligert. Desuden vil der blive udstillet malerier fra kreative beboere fra aktivitets- og botilbuddet Røbo. Udenfor medborgerhuset vil man kunne opleve markedsstemning i hele Rø by. Der vil blandt andet være marked med lokale fødevareproducenter, der vil være line dance, sportsaktiviteter for børnene, og manvil kunne høre om 4-Kløver-Klyngens udviklingsprojekt “Vi mødes i det Grønne” om initiativet om at udvikle stisystemer mellem klyngebyerne. Kulturdagen i Rø by starter klokken 10 og slutter klokken 17.

Landart – et æstetisk møde med naturen

Er man til både kultur og natur, kan man komme ud i Rø Plantage og være med til at skabe en sammensmeltning af begge. Kunstner Lene Degett vil sammen med børn og voksne forsøge at skabe kunst af naturens egne materialer. Kunstprojektet Land Art er et æstetisk møde med naturen på dens egne præmisser, og kan beskrives som et samarbejdsprojekt mellem børn og voksne i fordybelse og kommunikation. Landart kan opleves på Sigtevej 14 i Rø Plantage fra klokken 10 til 16. Medbring selv dolk, vand, madpakke og varmt tøj.

Klemensker udstiller fritidssysler

I KIF-centret i Klemensker kan man søndag se en udstilling med byens lokale, kreative hobbyister. Med udstilling “Sysler der gør mig glad” viser klemenskerboerne et udpluk af deres kreative arbejder. Om det så er maleri, trædrejning eller poesi. Udstillingen kan opleves i KIF-centret fra klokken 11 til 20.

Teater for de små: Musen, Fuglen & Pølsen

For de små børn er der teater i KIF-centret i Klemensker søndag. Dukkespiller Ida Marie Tjalve præsenterer forestillingen “Musen, Fuglen og Pølsen”, der er en grum og humoristisk historie, inspireret af Brødrene Grimms eventyr, som udspiller sig på et køkkenbord, hvor kartofler, boller, køkkenredskaber og en pølse optræder som eventyrets karakterer. Forestillingen varer i cirka tre kvarter, og efterfølgende vil det være muligt for børnene at lave sine egne dukker af kartofler og andet i en workshop. Forestillingen varer fra klokken 15 til 16.45.

Rundvisning i Aarsballe Mose

I Aarsballe kan du komme på rundvisning i byens særlige natur. En lokal guide tager publikum med på en cirka to kilometer lang vandretur, der starter ved Gadekæret og går igennem Aarsballe Mose. Turen slutter i Medborgerhuset, hvor Aarsballe Medborgerforening byder på kaffe med mere. Vandreruten er en del af 4-Kløver-Klyngens større stisystem klyngebyerne imellem. Gåturene foretages løbende mellem klokken 13 og klokken 15.

Kom og hør om Pilgrimsvejen til Sankt Ibs Kirke

Ny Kirke i Nyker lægger søndag hus til et arrangement, der vil fortælle om 4-Kløver-Klyngens projekt om at etablere en 80 kilometer lang pilgrimsrute fra Hammershus til Sankt Ibs Kirke. Ruten går igennem 4-Kløver-Klyngens område og har indlagte stop ved flere kirker, hellige steder og særlige steder i naturen. Den første pilgrimsfærd skulle have været holdt i juni i år, men blev aflyst på grund af coronavirus. Vandringen forventes gennemført i juni sidste år. Mødet om pilgrimsvandringen finder sted i Ny Kirke fra klokken 15 til 16.

Identitetsjagt hos Birca

Kunstnerfugiet Birca præsenterer søndag forestillingen “Lost? – An Identity Hunt” der er et værk under udarbejdelse af en håndfuld danske og udenlandske kunstnere som led i projektet Island Connect. Det danske kunstnerkollektiv Jokers Dinner, den græske gruppe Creo Dance Company og den kroatiske gruppe Soundspiels viser gennem blandede kunstneriske udtryk hvordan globale verdensborgere, søger og genfinder den stjålne identitet og privatliv, som vi alle har mistet til data, kunstig intelligens og samfundets overvågning. Forestillingen vises på Bolbyvej 7 i Klemensker fra klokken 16 til 18.30. Der er plads til 40 gæster. Se mere på www.birca.org.

International danseforestilling i Klemensker

Ligeledes hos Birca kan man opleve danseforestillingen Médula af den dansk-spanske duo Manon & Borja. Manon Siv Duquesnay er danser og koreograf opvokset på Bornholm, og partneren Borja Llorente er danser og koreograf fra Madrid. Sammen viser de en danseforestilling inspireret af rygraden og arbejder med følelser, stilhed, frustration, lammelse og frihed. Forestillingen varer omkring 30 minutter. Efterfølgende vil der være 30 minutter til samtale mellem publikum og dansere. Der er plads til 40 gæster. Det foregår på Bolbyvej 7 fra klokken 19 til 20. Se mere på www.birca.org.

Sen aftenkoncert med Bjarke Mogensen og Andrea Pellegrini

Kulturugens dag i 4-Kløver-Klyngen afsluttes i Sankt Klemens Kirke søndag aften. Her vil de berømte musikere akkordeonisten Bjarke Mogensen og sangerinden, mezzosopran Andrea Pellegrini, sammen opføre en koncert med udpluk fra udgivelsen Winter Sketches og udvalgte numre fra Franz Schuberts klassiker “Winterreise” i en unik fortolkning oversat til dansk. Musikken vil være indadskuende og med en romantisk alvor med poesi som omdrejningspunkt, fortælles der om koncerten. Den foregår i Sankt Klemens Kirke i Klemensker fra klokken 21 til 22.30. Arrangementet kræver billet. Læs mere på Kulturugens hjemmeside www.bornholmskulturuge.dk. Der er plads til 200 publikummer i kirken.