Kim Lindgreen Propel. Foto: Berit Hvassum.

Efternavnet Propel startede som et kælenavn, men er siden blevet hans efternavn

Egentlig hedder han Kim Lindgren Propel. Efternavnet startede som et kælenavn, men i 2008 tog han det som sit ægte efternavn.

Til daglig hedder han bare Propel. Han er kunstmaler, og er især kendt for sine værker, hvor han skildrer familien Simpsons, men han maler også mere abstrakte ting.

DAGENS NAVN

Egentlig hedder han Kim Lindgren Propel. Efternavnet startede som et kælenavn, men i 2008 tog han det som sit ægte efternavn. Til daglig hedder han bare Propel. Han er kunstmaler, og er især kendt for sine værker, hvor han skildrer familien Simpsons, men han maler også mere abstrakte ting. Søndag deltager han i udstillingen “Sysler der gør mig glad” i KIF-centret i Klemensker, som en del af Kulturugen. Her udstiller han et spektakulært værk, hvor han med en teknik, han selv har udviklet, laver malerier, der har 3D-effekt, når man tager 3D-briller på.

Du udstiller det her 3D-maleri på søndag. Hvad er det for et maleri? Hvordan fandt du på teknikken?

– Ja, hvad er det for et maleri? I sig selv er det nok bare et stort non-figurativt maleri. Hele tilgangen til at male på den her måde, er noget jeg selv har udviklet. Det opstod ved nogle tilfæligheder, da jeg studerede kunst i San Francisco for 20 år siden. Jeg havde nogle venner boende i min lejlighed i længere tid. Da de tog hjem gik jeg og ryddede op efter dem, og jeg fandt en folder for en eller anden brillebutik, hvor der lå sådan nogle pap 3D-briller i. Noget tid før det havde jeg haft en nat, hvor jeg ikke kunne sove, og hvor jeg havde malet et lille, mystisk maleri, som jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre med. Da jeg stod med brillerne i hånden, vidste jeg med det samme, at jeg skulle hen og kigge på det der mystiske maleri, jeg havde lavet, med brillerne på. Og der var det, som om det hele faldt på plads. Det lyder måske banalt og fornemt. Det var som om lige netop den situation, skulle ske for mig. Jeg havde ikke prøvet sådan nogle briller før, men da jeg så, hvordan mit maleri lige pludselig havde den her hologram-agtige effekt, så faldt brikkerne ligesom på plads for mig.

3D-hologram maleri af Kim Lindgren Propel.

Hvad er det for nogle briller, du bruger?

– Der findes et hav af forskellige 3D-briller, der bryder farvernes frekvens på forskellige måder. Den her type brille er polariseret på en bestemt måde, der gør, at de kraftigste farver træder fremad i billedet, og jo dybere, mørke farverne er, jo mere træder de bagud. Nogle af farverne kan komme så langt ud, at man får lyst til at prøve at tage fat i dem.

Hvordan udviklede du så teknikken?

– Fra det øjeblik hvor jeg havde kigget på det maleri med 3D-briller på, gik der tre år, hvor jeg skulle finde ud af, hvordan jeg skulle bruge min oliemaling, og hvordan jeg fik brugt den holografiske effekt på en måde, der gjorde, at det ikke bare var for effektens skyld, men at det også var et kunstværk. Når man opdager en særlig teknik, kan man godt forelske sig i den, så man skal passe på, det ikke er det, der kommer til at fylde mest. I mine første forsøg, var bare noget med at prøve at smide nogle farver på et lærred i et par lag, og så var der allerede en 3D-effekt. I løbet af de tre år fandt jeg så ud af at gøre effekten voldsommere og gøre det mere til et kunstværk. I det maleri, jeg udstiller på søndag, er der 120 lag maling. Når jeg maler ét lag, skal det tørre, før det næste kan komme på.

Tager det ikke lang tid?

– Det tager mindst to år at lave sådan et maleri. Jeg har som regel gang i mellem 10 og 20 malerier ad gangen. Lige for tiden laver jeg dem kun på bestilling, så der er cirka to et halvt-års ventetid. Det er bare et tidskrævende arbejde. Og så har jeg også lige en bondegård, en kone og tre børn, der også skal have lidt opmærksomhed.

Hvad giver det dig, at male på den her særlige måde?

– Det jeg er interesseret i er, at billederne har en effekt, og den effekt påvirker beskueren. Jeg har været på to udstillinger med den her type malerier før, og folk bliver både glade og begejstrede, når de står foran malerierne og får 3D-brillerne på. Jo længere tid, du står og kigger på det, jo voldsommere virker effekten. Det hænder også, at nogle bliver så chokerede over effekten, at de kommer hen og skælder mig ud. De bliver chokerede over, at der sker noget, som de ikke havde forventet. Det kan virke voldsomt.

På hvilken måde voldsomt?

– Det kan jeg ikke fortælle dig, for jeg forstår det ikke selv. Det er nogle anderledes malerier, der gør forskellige ting ved folk. Jeg solgte på et tidspunkt et til en mand, hvis kone siden fortalte mig, at han af og til vågnede om natten, og gik ind i stuen og kiggede på billedet, før han kom i seng og lagde sig til at sove igen. Alle malerier kræver noget af beskueren – men ved andre malerier kan man mere bare kigge, og så gå videre. Hvis du vil have hele historien med her, så bliver du nødt til at deltage aktivt. Man kan sige, jeg er en krævende kunstner.

Hvad laver du ellers til daglig, når du ikke bruger tiden på at male?

– Jeg har i mange år samlet på vinylplader, og optræder nogle gange som DJ, hvor jeg spiller vinyl. Jeg har for eksempel spillet til et østers og champagne-arrangement i Allinge, hvor en kendt dansk skuespiller hørte mig. Han kunne godt lide, hvordan jeg spillede, så han spurgte om jeg ikke kunne komme og spille til hans 50-års fødselsdagsfest. Det skal jeg så den her weekend. Når jeg ikke maler eller er DJ, så går al min tid med at passe min lille, økologiske bondegård, hvor jeg også har bistader, og passe mine børn.

Kim Lindgren Propel:

48 år.

Oprindeligt fra Hjørring.

Bor i Klemensker.

Gift med Rie.

Far til tre børn på henholdvis ti, otte og seks år.