Vejingeniørerne i Bornholms Regionskommune har besluttet, og arbejdet med at fjerne de gamle vejsten og erstatte dem med et moderne autoværn i galvaniseret stål er allerede gået i gang. Foto: Berit Hvassum

Rødhætterne på Bobbabrøddan må lade livet for trafiksikkerheden

De ikoniske hvidmalede granitsten med rød top, de såkaldte rødhætter, der i adskillige årtier har flankeret dele af Røbrovej, den gamle vej mellem Gudhjem og Rø, og som har forhindret bilerne i at køre ud over de stejle skrænter ved Bobbabrøddan, må nu lade livet for trafiksikkerheden.

TRAFIK

De ikoniske hvidmalede granitsten med rød top, de såkaldte rødhætter, der i adskillige årtier har flankeret dele af Røbrovej, den gamle vej mellem Gudhjem og Rø, og som har forhindret bilerne i at køre ud over de stejle skrænter ved Bobbabrøddan, må nu lade livet for trafiksikkerheden.

Det har vejingeniørerne i Bornholms Regionskommune besluttet, og arbejdet med at fjerne de gamle vejsten og erstatte dem med et moderne autoværn i galvaniseret stål er allerede gået i gang.

Den beslutning har fået adskillige bornholmere til at rase på de sociale medier.

Hærværk

“Det er en forkastelig handling, og når jeg så kan se, hvilken rædselsfuld løsning vi skal ha’ i stedet, så skammer jeg mig over, at vi vanrøgter vores fantastiske ø – helt uden omtanke”, skrev en bornholmer, Marianne Brix blandt andet i en tråd på Facebook, hvor andre brugere bifalder hendes synspunkt og kalder fjernelsen af stenene for “hærværk”.

Og nogle af facebookbrugerne peger på, at Hasse Hallbergs forgænger i embedet som driftsleder for regionskommunens veje, Nis Jordt-Petersen, så sent som i 2017 besluttede at bevare de gamle granitsten.

– De røde og hvide granitsten er ikke tidssvarende og derfor besluttede vi at udskifte dem, siger driftsleder i regionskommunens vejafdeling Hasse Hallberg. Foto: Berit Hvassum

Ikke tidssvarende

– Beslutningen om at udskifte granitstenene har vi taget, fordi vi gerne vil have trafiksikret vejen efter nutidens standarder, siger driftsleder i regionskommunens vejafdeling Hasse Hallberg til Bornholms Tidende og fortæller videre, at grunden til at det sker netop nu, er at det autoværn, som de gamle vejsten var en del af, alligevel stod foran en gennemgribende renovering.

– De røde og hvide granitsten er ikke tidssvarende og derfor besluttede vi at udskifte dem, uddyber han beslutningen, og giver som eksempel, at der for nogle år siden var et færdselsuheld ved Bobbabrøddan, hvor en bil blev kastet frem og tilbage mellem de solide granitsten og til sidst endte med at bryde i brand.

Hasse Hallberg påpeger desuden, at det ikke er muligt at afgøre, om de gamle granitsten lever op til de krav og styrke, som Vejdirektoratet anbefaler for autoværn.

– Med et moderne autoværn kender vi styrken og det er konstrueret, så det afbøjer bilens retning ved kollision og tager kraften af sammenstødet. Det gør de gamle granitsten ikke, og derfor er stålautoværnet trafiksikkerhedsmæssigt en bedre løsning, forklarer Hasse Hallberg.

En afvejning

Han kan umiddelbart godt forstå, at nogle bornholmere synes, det er ærgerligt, at de gamle rødhætter nu bliver fjernet, men mener stadig, at det er rigtigst at sætte stålautoværnet op.

– Det er en afvejning mellem æstetik, kulturarv og trafiksikkerhed, som gør at vi har taget dem beslutning vi har.

Adspurgt, om rødhætterne på de andre vejstrækninger på Bornholm, hvor de forhindrer bilisterne i at køre af vejen, også står foran at blive udskiftet med et moderne stålautoværn, oplyser Hasse Hallberg, at det er der ikke nogen konkrete planer om.

– Vi vurderer løbende, hvilke strækninger der skal vedligeholdes, og hvordan det mest hensigtsmæssigt gennemføres, men lige nu er der ikke andre planer for at udskifte røde og hvide granitsten, siger han til Bornholms Tidende.

Han vil dog ikke afvise, at det på sigt kan blive nødvendigt også at udskifte autoværnet på andre strækninger med en mere moderne løsning. Eksempelvis ved Tyskabrødden lidt længere oppe ad Røbrovej og Knækkebakken på Simblegårdsvej, lige ved udkørslen fra Klemensker mod Hasle.