Rie Hansen – BUPL. Arkivfoto: Berit Hvassum.

Efter et urolig forår med corona og fyringen af Andreas Grosbøll: Pædagoguddannelsen indgår aftale med lokale fagforeninger

FAGFORENING

Pædagogernes og socialpædagogernes fagforeninger på Bornholm har indgået en samarbejdsaftale med de nye ledere af pædagoguddannelsen på Bornholm, som hører under Københavns Professionshøjskole. Det sker efter et uroligt forår med covid-19 og nedlæggelsen af Andreas Grosbølls stilling som lokal uddannelsesleder på lærer- og pædagoguddannelsen.

BUPL Bornholms formand Rie Hansen var en af de kritiske stemmer, da Københavns Professionshøjskole gennemførte ny ledelsesstruktur og dermed flyttede ledelsen af lærer- og pædagoguddannelsen til København. Nu har Rie Hansen sammen med Bitten Sohn Thomsen, der er formand for Socialpædagogerne på Bornholm, underskrevet en samarbejdsaftale med Kirsten Balle, der er chef for Institut for pædagoguddannelse og PAU, Københavns Professionshøjskole, og Randi Bjørndal Jensen, der er uddannelsesleder for pædagoguddannelsen på Campus Bornholm og Campus Carlsberg i København.

Lokalt fremfor centralt

Aftalens formål er at “etablere et forpligtende, fagligt funderet og gensidigt samarbejde”, som det fremgår af et notat fra Københavns Professionshøjskole. Her står der også, at fagforeningerne og pædagoguddannelsen blandt andet vil arbejde for at dele deres viden, sikre de studerendes kendskab til deres kommende profession og arbejdsmuligheder samt gøre pædagoguddannelsen synlig for kommende arbejdsgivere.

– Vi har indgået den her aftale, fordi vi synes, det er en rigtig god idé at have en lokal samarbejdsaftale med Københavns Professionshøjskole. Der har tidligere været en aftale, som Andreas (Grosbøll, red.) var inde over, men den var lavet mellem Københavns Professionshøjskole, BUPL og SL på et mere centralt plan. Vi er jo små selvstændige afdelinger i BUPL, så for os giver det god mening, at vi har en lokal samarbejdsaftale, så vi kan få mest mulig indflydelse og gøre opmærksom på, at tingene er anderledes her på Bornholm. Noget kan ikke lade sig gøre på samme måde som i København, mens noget andet netop kan lade sig gøre, fordi Bornholm er anderledes, siger Rie Hansen.

Bekymring er ikke væk

Ifølge hende har aftalen et mere “lokalt islæt”, og den er blevet til ved at hun, Bitten Sohn Thomsen har holdt et dialogmøde om det pædagogfaglige arbejde på Bornholm med den nye chef og uddannelsesleder på pædagoguddannelsen, hvor alle parter har ønsket at forpligte sig på samarbejdet fremover. Selvom der er indgået en aftale med den nye ledelse af pædagoguddannelsen, har Rie Hansen ikke helt sluppet sin bekymring for, hvad det vil betyde, at ledelsen af uddannelsen er rykket til København.

– De (ledelsen på Københavns Professionshøjskole, red.) har taget vores bekymringer alvorligt og har prioriteret at komme på uddannelsen på Bornholm. Men jeg vil ikke sige, at alle bekymringer er væk, for det kan være et problem, at ledelsen sidder langt væk. Men vi har haft nogle gode møder med uddannelseschefen og uddannelseslederen, hvor de har været meget lydhør over for os og åbne for at lave tiltag, som er særlige for uddannelsen på Bornholm, selvom vi er en del af Københavns Professionshøjskole, siger Rie Hansen.

Ønske om merrituddannelse

Hun og Bitten Sohn Thomsen har et bestemt ønske, som er blandt “tiltag, der er særlige for Bornholm”. En merrituddannelse til ufaglærte, der har lyst til at udanne sig til pædagoger.

– Det ville gavne Bornholm, og det ville være interessant for dem, der overvejer at uddanne sig, og som har været i faget som ufaglærte. Det kunne løfte de ufaglærte, der har kompetencerne og som gerne vil have papir på det, men som måske har svært ved at skulle på SU, siger Rie Hansen.

Både hos BUPL Bornholm og Socialpædagogerne Bornholm ser de, at der i nærmeste fremtid kommer til at mangle pædagoguddannede på Bornholm.

– Vi har brug for dem. Både fordi der er minimumsnomeringer i støbeskeen, kommunalbestyrelsen har afsat penge til flere pædagoger, og så kan vi se på vores medlemskare, at vi har en del, der er oppe i årene. Mange er plus 55, så vi står overfor en stor udskiftning. Så hvis vi kunne få en merrituddannelse på nogle andre vilkår, ville det være rigtig godt, siger Rie Hansen.