Pr-foto

Kulturugen har næppe budt på flere arrangementer end i år

KULTUR

Det er reverenter talt noget hø med den coronakrise, som lader en stor del af landets kunstnere stå og tygge drøv ude på overdrevet, hvor vi andre ingen glæde får af deres formåen.

Men ska’ der være fest, så la’ der være fest, og her midt mens smittetallet bevæger sig den ene vej (den gale) og humøret den anden (mod -273,15 °C, som er det absolutte nulpunkt) har vi på Bornholm faktisk udsigt til en kulturuge med formentlig flere arrangementer end nogensinde før.

Fredag åbner Bornholms Kulturuge med et arrangement i Svaneke, og så går det ellers løs frem til søndag den 20. september.

Mikkel Bach-Jensen, som er formand for kulturugen, erkender, at coronakrisen har skabt nogle usædvanlige udfordringer i forbindelse med at stable den på benene i år.

– Det, vi går ind til, er en kulturuge, hvor arrangørerne i første omgang i et langt stykke tid har skullet forholde sig til nogle lidt diffuse retningslinjer, som også har ændret sig hele tiden, siger han.

– Næsten samtlige af dem har måttet justere ned i forhold til antallet af gæster, og rigtig mange har også valgt at sige, at man skal reservere plads, så de kan holde styr på, hvor mange der kommer til deres arrangementer. Og de, der ikke har indført pladsreservation, forbeholder sig til gengæld retten til at lukke af, så der ikke kommer for mange mennesker ind. Det betyder, at de også skal kunne håndtere at optælle, spærre af, og hvad der ellers hører med.

– Så jo, det er helt klart et anderledes år. Men man må også sige, at vores kulturarrangører har overrasket i forhold til, at de alle har bidt til bolle og med stor omhu og ikke mindst improvisation har lavet deres arrangementer, fordi de stadigvæk gerne ville lave en kulturuge, ligesom vi også gerne ville. Vi var jo i virkeligheden tæt på at aflyse, men en enig bestyrelse syntes ikke, vi skulle, fordi har gode sponsorer og samarbejdspartnere og dertil en masse aktører og forhåbentlig også en masse publikum, som gerne vil have kulturugen. Så det ville vi gerne prøve at lave rammer for. Men det er klart, at vi og aktørerne har skullet navigere i ukendt farvand.

Altså, en masse bøvl, men også en insisteren på, at det skulle kunne lade sig gøre?

– Lige præcis, det er faktisk det, der har været en slags silver lining, at der har været en opbakning til at få det til at fungere, og så må vi gøre det med de forbehold, der er.

Reserver billetter

Og rådet må vel være til de forskellige publikummer, at de skal være lidt mere fremme i skoene i forhold til at orientere sig i programmet og vurdere, hvad de gerne vil med til?

– Ja, det gælder om at få reserveret billetter, hvis der er noget, man virkelig gerne vil til. Det er ikke det rigtige år at lurepasse i, selv om jeg også er med på, at det kan man måske gøre af ængstelighed i forhold til, om det er sikkert at møde op. Men jeg vil godt lægge hovedet på blokken og sige, at alle har lagt sig i selen for at gøre det så trygt, som det overhovedet kan lade sig gøre. Det betyder så også, at nogle risikerer at blive skuffet, når de kan møde op og få at vide, at der ikke kan lukkes flere ind, fordi retningslinjerne skal følges. Så det er lidt et tveægget sværd, hvor man både skal være ude i god tid og forstå, at retningslinjerne skal overholdes, siger Mikkel Bach-Jensen.

Hvis vi ser bort fra problemerne, hvordan synes du så årets kulturugeprogram, ser ud?

– Nu har vil lige siddet og talt op, og det, der måske er en lille smule overraskende, er, at der er så mange arrangementer i år, som der faktisk er. Der er tæt på 200, og det tror vi, måske er rekord. Det var egentlig ikke tilsigtet, men det handler også om, at der er ret mange arrangører, der har nedjusteret til færre tilskuere og så lavet flere udgaver af samme arrangement. På den måde er der måske ikke flere forskellige arrangementer, men kulturugen har stadig en masse at byde på, og heldigvis er der også flere arrangementer for børn og unge, hvilket vi har ønsket i bestyrelsen og sekretariatet.

– Der er et potentielt samarbejde med skoler og daginstitutioner, som vi aldrig rigtig har fået taget hul på, men gerne vil tage hul på nu. Der har skolerne takket ja, når arrangørerne har budt sig til, og nogle gange handler det om noget så simpelt som et arrangement, som ellers ligger om aftenen, som man kan kopiere til om dagen ude på en skole eller i en daginstitution. På den måde kan vi pludselig få nogle andre kunder, som er yngre. Ellers er det ofte de modne grupper, vi appellerer til, men vi vil også gerne proppe noget kultur og dannelse ind i de yngre generationer. Det synes vi, kulturugen er en fed ramme til, siger bestyrelsesformanden.

Man kan orientere sig i kulturugens program på bornholmskulturuge.dk.

 

 

Retningslinjer

Det påhviler de enkelte arrangører at holde deres arrangementer under hensyntagen til de til enhver tid gældende retningslinjer fra de danske myndigheder vedrørende coronasituationen.

Der kan derfor forekomme ændringer til programmet, samt diverse restriktion blandt andet i forhold til antal forsamlede til de enkelte arrangementer.

Kilder: Bornholms Kulturuge