Leder: Fra sofakartoffel til løber!

Leder: Fra sofakartoffel til løber!
Hasse Falk Jakobsen var næsten 40 år, før han begyndte at løbe. Siden tog det fart. Og i weekenden løb han sit maratonløb nummer 200. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 9. SEP 2020 • 06:58
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
9. SEP 2020 • 06:58
LEDER

Det var en fantastisk positiv og opbyggelig historie Bornholms Tidende i går bragte med Hasse Falk Jakobsen, der er tidligere præst i Nexø Frikirke.

For 11 år siden vejede han 100 kilo og røg en pakke cigaretter om dagen. Han var næsten 40 år, før han begyndte at løbe. Siden tog det fart. Og i weekenden løb han sit maratonløb nummer 200. I dag vejer han 80 kilo og er blevet et gladere menneske.

– Der skulle ske noget nyt i mit liv, for jeg ville ikke være fyrre, fed og færdig. Så jeg holdt op med at ryge og begyndte at løbe og smed nogle kilo, siger han.

Det ene skridt tog bogstaveligt det andet. Først løb han tre-fire gange om ugen. Måske seks kilometer hver dag. Så gik det op for ham, at desto længere han løb, jo større var tilfredsstillelsen. En dag løb han en halvmaraton – og i 2011 var han oppe på den fulde maratondistance på godt 42 km.

Det er en vild historie, der dybest set kun handler om en ting: At ville. Tænk sig: En mand, der i løbet af 10 år måske havde løbet 30 kilometer, har de seneste 10 år løbet 30.000 kilometer.

Det handler om meget mere end sport. Det handler om indstilling til livet.

 
Vi bor på en ø, der bare venter på,
at vi sender vores kroppe ud på den.
I løb. På cykel. Som vandrer

 

– Jeg føler jo, at hver eneste gang, jeg løber, så sætter jeg pengene ind på kontoen rent sundhedsmæssigt, og det, håber jeg da, at mange vil gøre, som det lyder fra Hasse Falk Jakobsen. Han fortsætter:

– At de vil droppe smøgerne og få en fornuftig livsstil, for så får man da statistisk set en mere sygdomsfri alderdom og et måske længere liv.

Vi ved det jo godt. Men mange har en veludviklet evne til at undertrykke alle gode råd om livsstil, når de kommer fra myndigheder eller læger. Men når det er en mand som Hasse, der selv har taget turen, er det lettere at lytte.

Hans råd er enkle. Du skal starte i det små og ikke spekulere på, at du skal nå et bestemt sted hen snart.

Og det behøver ikke være løb. Det kan være en hvilken som helst form for bevægelse. Det, du synes er sjovt. Og prøv at trække andre med, så bevægelsen breder sig. I den forbindelse har Hasse Falk Jakobsen en god pointe.

– Især i denne her tid, hvor der måske mere end nogensinde er unge mennesker, som sidder og ser på skærmen i stedet for at bevæge sig. Det ved jeg fra mine egne børn.

Uden at gøre for megen reklame, kan vi godt skrive, at det for eksempel i Viking Atletik er muligt at komme på begynderhold med træner. Eller at deltage i såkaldt powerwalk, hvor I går raskt til. Der er andre klubber. Og de kan alle give gode råd, så de utrænede ikke lægger for hårdt ud og får skader.

Vi bor på en ø, der bare venter på, at vi sender vores kroppe ud på den. I løb. På cykel. Som vandrer på de smukke og udfordrende stier, vi får flere og flere af.

Sæt i gang og løft din livskvalitet og se det smukke Bornholm. Det er ren win win.