Winni Grosbøll. Arkivfoto: Berit Hvassum.

Kommunen hjemsender administrative medarbejdere

Nej, det var ikke en decideret krisestab, der tirsdag aften mødtes for at diskutere den aktuelle coronasituation på Bornholm.

Det pointerer borgmester Winni Grosbøll (S).

Corona

Nej, det var ikke en decideret krisestab, der tirsdag aften mødtes for at diskutere den aktuelle coronasituation på Bornholm.

Det pointerer borgmester Winni Grosbøll (S) vel vidende, at alene udtrykket “krisestab” potentielt vil kunne få advarselslamperne i folks hoveder til at blinke som et stroboskoplys, der gør det svært at tænke klart.

Det sidste er der behov for, og borgmesteren opfordrer derfor også alle bornholmere til at stramme op og huske de gode takter, vi viste i begyndelsen af coronakrisen med afstand, afspritning og så videre.

Statens Serum Institut oplyste tirsdag om 243 nye smittede med coronavirus i Danmark, og sundhedsmyndighederne har en bekymringsgrænse ved 20 smittede per 100.000 indbyggere. Kommuner, der overskrider den grænse, vil blive fulgt nøje, og det stod i går også klart, at Bornholm netop har sneget sig ind i den gruppe. Ud af de 29 kommuner, der har flere end 20 smittede per 100.000 indbyggere i den seneste uge, ligger Bornholm dog helt i bunden med 20,3 smittede.

Vi skal prøve at dæmpe smittetrykket, og vi skal som bornholmere give hinanden håndslag på, at vi alle sammen strammer op

Winni Grosbøll, borgmester

Så først og fremmest:

– Vi taler ikke om en decideret krisestab endnu, siger borgmesteren.

– Men i aftes holdt vi et udvidet direktionsmøde i kommunen, hvor sundhedschefen og jeg deltog for at finde ud af, hvad vi gør nu, og hvad vi skal sætte i værk. Vi besluttede at for forsøge at holde smittetallet nede, så det ikke eksploderer, at vi i løbet af i dag, onsdag, sender de administrative medarbejdere hjem til hjemmearbejde i de næste 14 dage.

Vi er ikke i en situation, hvor det er alarm-alarm, men vi har kigget på, hvilke små greb, vi kan gøre, og som også er de nemmeste, og de administrative medarbejdere kan godt arbejde hjemmefra, uden det er til stor gene, siger borgmesteren.

– I kommunen omlægger vi også så vidt muligt mødeaktivitet til Skype, og i starten af næste uge skal vi overveje, hvad vi gør med kommunalbestyrelsesmødet torsdag.

Det er vel alt sammen for at undgå, at der opstår en alarm-alarm-situation?

– Netop. Jeg håber meget, vi kan undgå at genindføre besøgsrestriktioner på vores plejehjem og andre ting, som er meget gennemgribende. Vi skal prøve at dæmpe smittetrykket, og vi skal som bornholmere give hinanden håndslag på, at vi alle sammen strammer op. Det vil sige, Vi husker at holde afstand, overvejer om vi behøver at have gæster i weekenden, husker at spritte af, hver gang vi går i supermarkedet og så videre. På den måde håber jeg, vi kan holde smittetrykket nede, så vi ikke skal i gang med mere gennemgribende foranstaltninger. Det vil jeg gerne undgå.

Patientstyrelsen

Når man ryger op over 20 smittede pr. 100.000, skal kommunen være i kontakt med Patientstyrelsen.

– Og så er det den, der kan udstikke, hvad vi skal gøre, siger Winni Grosbøll.

Hvad kunne den finde på at sige af væmmelige ting?

– Vi har set i andre kommuner, at den kan lave lokale restriktioner såsom at nedsætte forsamlingsantallet, lukke nattelivet yderligere ned og så videre. Det vil vi helst undgå, og derfor prøver vi nu med nogle af de mindre indgribende ting.

Men vi har jo altså ikke lavet om på servicestandarder, lukket institutioner ned eller noget. Vi har lige håndteret et udbrud i en af vores børnehaver, Skatteøen i Rønne, og det er gået virkelig, virkelig godt. Der er blevet taget hånd om det, og forældrene er trygge. Der er taget rigtig mange test, og det ser ud, som om det er blevet inddæmmet, og at de har været rigtig gode til at håndtere procedurerne i institutionen, siger Winni Grosbøll.

Hen over weekenden var der fem nye tilfælde af smittede på Bornholm, mens der var én tirsdag og i løbet af de seneste syv dage i alt otte nye smittede, oplyser hun.

– I sig selv er det jo ikke alarmerende, siger hun.

– Det er bare ret mange i forhold til, at vi ikke har haft noget som helst hele sommeren. Og nu har vi altså rundet grænsen ved de 20, hvor man begynder at blive bekymret. Derfor har vi også over for alle vores institutionsledere genopfrisket alle retningslinjerne, som vi skal være helt skarpe på. De gør det rigtig godt derude, men der kan jo være et enkelt sted, hvor man lige skal stramme elastikken lidt igen. I foråret var vi nok alle sammen gode i forhold til alle procedurerne, men i takt med, at der ikke var nogen smittespredning hen over sommeren, kan der være blevet slækket lidt. Så nu strammer vi op over hele linjen.

Onsdag klokken 11 var der igen møde i kommunens direktion for at se på de allernyeste smittetal.