Allinge-Sandvig Byforening: Pirathuse undergraver lokalsamfundet

Allinge-Sandvig Byforening: Pirathuse undergraver lokalsamfundet
Allinge er et byområde, som skal være beboet, understreger formanden for Allinge-Sandvig Byforening, Lene Vinberg. Foto: Per Frost
| ABONNENT | 9. SEP 2020 • 11:00
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
9. SEP 2020 • 11:00
PIRATHUSE

Formand for Allinge-Sandvig Byforening, Lene Vinberg, er ikke fornøjet over, at folkene bag Grønbechs Hotel i årevis har set stort på bopælspligten i Allinge.

Byforeningen "tipper" Bornholms Regionskommune, hvis den hører om huse, der står tomme eller som bliver brugt til sommerboliger. Det gør foreningen, fordi der er flere argumenter for, at bopælspligten i Allinge bliver håndhævet.

– Vi har i Allinge valgt at beholde bopælspligten, fordi vi gerne ser, at byens huse er beboet og ikke står som tomme mørke boliger i vinterhalvåret. Desuden mangler vi faktisk boliger i Allinge. Folk søger med lys og lygte. Vi har flere eksempler på folk, der ser efter lejligheder og huse. Når husene så bliver opkøbt af en virksomhed som Grønbechs Hotel, er det ikke godt. Man skulle gerne kunne tilbyde nogle boliger i området, siger Lene Vinberg.

– Vi har et byområde, som skal være beboet. Vi synes, det er vigtigt, at vi har en aktiv by, hvor vi kan bevare vores skole og andre institutioner som en del af hverdagslivet.

Hoteldirektør: Husk vi skaber arbejdspladser

Christoph Nørgaard, der er direktør hos Altinget-koncernen, som ejer Grønbechs Hotel, mener, at der er flere perspektiver i sagen.

– Vi forbryder os ikke på bopælspligten. I Nørregade 10 får vi lejer på. Det var vores plan hele tiden. Vi skulle bare have renoveret ejendommen, før det var på plads. Nørregade 12 er noget andet. Der må man tænke på, at det er et aktiv for byen, at der kan skabes arbejdspladser. Vi vil gerne lave en længere sæson, men det kræver, at byen bakker op, siger Christoph Nørgaard.

– Jeg kan sagtens forstå problemet isoleret. Men jeg synes ikke – og håber ikke – vi skal lastes for at skabe aktivitet i byen. Fra mine besøg i Allinge er det mit indtryk, at borgerne er glade for hotellet, og at de synes, det et aktiv for byen. Vi vil gerne være en del af byen, en god borger og et aktiv for Allinge, siger Christoph Nørgaard.

 
 

DOKUMENTATION

Bornholms Tidende har fået aktindsigt i Bornholms Regionskommunes dialog med folkene bag Grønbechs Hotel vedrørende Nørregade 12. Huset blev fra start købt, så det kunne bruges som personalebolig. Men det har siden fortsat været registeret som enfamilieshus med bopælspligt.

10. Januar 2017:

Grønbechs Hotel, skriver til Bornholms Regionskommune:

"Vi har fået tilbudt at købe naboejendommen (Nørregade 12, red.), men ønsker at vide, om boligen enten kan indrages under vores matrikel eller opnå status som sommerbolig? Vi ønsker at indrette personalebolig, men da vores hotel på nuværende tidspunkt kun har sommerdrift, har vi ikke mulighed for at opfylde bopælspligten."

10. Januar 2017:

Bornholms Regionskommune svarer:

"En ændret anvendelse til erhverv som "hotellejligheder" er tilladt (...). En ændret anvendelse fra helårsbolig til hotellejlighed forudsætter imidlertid at kommunalbestyrelsen er indstillet på at nedlægge helårsboligen i ejendommen.

Det vurderes at en ændret anvendelse til hotellejligheder er mulig efter nedlæggelse af helårsboligen, og der efterfølgende kan fortages en byggesagsbehandling af et hotellejlighedsprojekt."

2. februar 2018:

Bornholms Regionskommune gør Grønbechs Hotel opmærksom på, at huset er omfattet af bopælspligt:

"Den manglende anvendelse af ejendommen til helårsbeboelse udgør en overtrædelse af bopælspligten."

8. maj 2018:

Grønbechs Hotel svarer på henvendelsen:

"Vi har brugt vinteren på at sætte boligen i stand og er nu klar til at tage den i brug. Boligen skal som sagt bruges til personalebolig for hotellets personale i åbningsperioden."

Hotellet henviser desuden til den tidligere dialog med Bornholms Regionskommune.

19. juli 2018:

Bornholms Regionskommune rykker Grønbechs Hotel for et svar vedrørende den manglende opfyldelse af bopælspligten:

"Såfremt vi ikke har modtaget dit svar inden 4 uger fra d.d., vil vi tage sagen op til behandling, med henblik på at træffe en afgørelse om at anvise en lejlighedssøgende til ejendommen."

19. juli 2018:

Grønbechs Hotel svarer:

"Vi har ansøgt om sammatrikulering af ejendommen med vores hotel via landmåler (...) Sagen skulle være godkendt hos jer (BRK) allerede."

6. september 2018:

Bornholms Regionskommune svarer:

"Jeg kan umiddelbart ikke se at der endnu er sket sammatrikulering af ejendommene. Jeg lader sagen hvile i 2 mdr. og jeg vil i den forbindelse bede dig om at sende dokumentation på sammatrikuleringen, når du modtager dette fra Matrikelstyrelsen/Geodatastyrelsen."

19. juli 2018:

Grønbechs Hotel gør Bornholms Regionskommune opmærksom på, at ønsket om at sammatrikulere Nørregade 12 og Grønbechs Hotel bliver behandlet i Geodatastyrelsen, og at behandlingstiden vil vare omkring fem måneder.

19. juli 2019:

Bornholms Regionskommune spørger, hvordan det kan være, at huset Nørregade 12 fortsat står tomt, når det er omfattet af bopælspligt.

24. juli 2019:

Altinget, der ejer Grønbechs Hotel, svarer, at der nu er nyt personale på hotellet, og at sagens forhistorie derfor er ukendt.

25. juli 2019:

Bornholms Regionskommune skitserer sagen for Altinget.

"Problemet er, at ejendommen Nørregade 12 pt. fremstår som en helårsejendom med bopælspligt. Bopælspligten bliver ikke overholdt, da ejendommen står tom.

Der har tidligere været drøftelser om at sammatrikulere ejendommen med Grønbechs Hotel og derved nedlægge ejendommen Nørregade 12, så man ikke var omfattet af bopælspligten længere.

Senere har jeg modtaget oplysninger om, at sagen var indsendt til registrering hos Geodatastyrelsen den 25/7-2018. Men vores afdeling i Byg mangler en ansøgning om, at ejendommen ønskes nedlagt."

29. juli 2019:

Altinget, der ejer Grønbechs Hotel, svarer:

"Jeg sørger for at få taget fat I de respektive nøglepersoner og hører ind til, hvor fejlen måtte være opstået."

17. august 2020:

Bornholms Tidende søger efter vedholdne rygter om brud på bopælspligten i forbindelse med Grønbechs Hotels opkøb af helårshuse i Nørregade aktindsigt i sagen.

21. august 2020:

Bornholms Regionskommune skriver en rykker til Grønbechs Hotel og varsler en afgørelse i sagen:

"BRK har gentagne gange gjort jer opmærksomme på, at I ikke overholder bopælspligten for Nørre gade 12, Allinge, og det forhold er tilsyneladende ikke blevet bragt i orden.

Den 2. februar 2018 skrev BRK første gang til jer og gjorde jer opmærksomme på, at I overtrådte/overtræder bopælspligten for Nørregade 12, Allinge.

Derefter har vi rykket jer for svar flere gange, og I har bl.a. tilkendegivet, at I havde til hensigt at sammatrikuleret ejendommen med en eller flere af jeres øvrige ejendomme eller få ændret ejendommens status til erhverv (hotel/hotellejlighed), og at I havde igangsat processen med ansøgninger m.v.

(...)

Vi har afventet en forventet sagsbehandling af byggetilladelser eller andet, som efter oplysninger fra jer skulle være på vej.

BRKs afdeling Byg oplyser, at den endnu ikke har modtaget nogen ansøgning om byggetilladelse eller andet, som kunne iværksætte en proces, som føre til, at der ikke længere ville være bopælspligt på ejendommen.

Vi ser derfor ikke længere noget grundlag for at udskyde en afgørelse om jeres manglende opfyldelse af bopælspligten.

Vi forventer at høre fra jer snarest muligt og inden 14 dage fra dags dato. Hvis dette ikke sker, må I forvente en afgørelse på det foreliggende grundlag. En sådan afgørelse kan føre til tvangsudlejning og muligvis også til politianmeldelse for overtrædelse af planlovens regler."

1. september 2020:

Bornholms Regionskommune laver et såkaldt samtalenotat, der refererer en samtale mellem kommunen og en jurist fra Altinget:

Nørregade 12 "forventer man (...) fortsat at ville søge ændret til hotelstatus/hotellejlighedsstatus.

I mellemtiden vil man leje den ud som helårsbolig på tidsbegrænset kontrakt, så bopælspligten på den måde vil være opfyldt også inden boligen (evt.) skifter status."

Bornholms Tidende har i ovenstående gengivelser bevidst anonymiseret specifikke ansatte hos Bornholms Regionskommune, Grønbechs Hotel samt Altinget.