Grundlaget for at lukke Gudhjem Brandstation holdt ikke

Grundlaget for at lukke Gudhjem Brandstation holdt ikke
Gudhjem Brandstation blev lukket af kommunalpolitikerne i 2014. Dengang regnede man med, at brandfolk ville kunne nå fra Allinge til Gudhjem på 15 minutter. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 8. SEP 2020 • 15:45
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
8. SEP 2020 • 15:45
I 2014 lukkede et politisk flertal i Kommunalbestyrelsen Gudhjem Brandstation. Som grundlag for beslutning blev der lavet en vurdering af, hvad den nye responstid til Gudhjem ville være. Nu har det vist sig, at den vurdering ikke holdt.

Da den forrige kommunalbestyrelse valgte at lukke Gudhjem Brandstation, blev det vurderet, at Beredskabsstyrelsen i Allinge ville være i stand til at nå Gudhjem på højest 15 minutter. I grundlaget for politikernes beslutning stod:

"Udrykningstiden for Beredskabsstyrelsen Bornholm er jf. tilbuddet 10 minutter i Allinge by, 15 minutter for øvrige byområder i distrikter, herunder Gudhjem, men dog 18 minutter for Østerlars by. I landområderne er udrykningstiden 15 minutter, dog 18 minutter i landområderne ved Østerlars og øst for Klemensker. De nævnte udrykningstider svarer til de udrykningstider, som administrativt anbefales for serviceniveauet i den igangværende revision af ”Plan for risikobaseret dimensionering”."

Mere trafik

Seks år efter – i 2020 – har det vist sig, at man ikke kunne overholde de forventede responstider. Men det har ifølge formand for Natur- og Miljøudvalget, Leif Olsen (F), en naturlig forklaring: Der er kommet mere trafik på vejen fra Allinge til Gudhjem.

– De længere udrykningstider hænger primært sammen med, at trafikken er blevet tættere. Fremkommeligheden afhænger jo også af trafikken, siger Leif Olsen, der ikke var medlem af den kommunalbestyrelse, der lukkede brandstationen.

Så det er fordi, der er kommet mere trafik de sidste seks år?

– Ja, det er der jo – især om sommeren. En november formiddag behøver du ikke 20 minutter for at komme fra Allinge til Gudhjem. Men en juli lørdag eftermiddag er sagen en anden. Skal man forbi 37 autocampere og en mejetærsker, tager det længere tid. Og det samme er tilfældet, hvis der er snestorm i januar.

– Vi skal huske, at når vi taler responstid, taler vi gennemsnitsbetragtninger. Tit er vi fremme før, siger Leif Olsen.

Da Gudhjem Brandstation lukkede i 2014, råbte de lokale brandmænd op. Men det endte med, at alle kommunalbestyrelsens partier – undtagen Dansk Folkeparti og Enhedslisten – stemte for at nedlægge brandstationen. Argumentet var, at det ville sikre flere opgaver til det statslige Beredskabsstyrelsen i Allinge, der dermed ville bevæge sig længere væk fra en nedlæggelse. Derudover sparede Bornholms Regionskommune årligt 650.000 kroner på at nedlægge brandstationen og betale Beredskabsstyrelsen for at klare dens opgaver.
Det kommunale beredskab

Det er Bornholms Regionskommune, der har ansvaret for det kommunale beredskab, men selve udrykningen står andre aktører for. Kommunen har således brandslukningsaftaler med Falck i Rønne- og Nexø-områderne, og på Nordbornholm er det Beredskabsstyrelsen i Allinge, der er hyret af kommunen til at rykke ud. Det er således Beredskabsstyrelsen, der skal køre til ildebrande i Gudhjem.