– For os er der kun den hårde måde, siger administrerende direktør Morten Rask, Jensen Denmark A/S om, at virksomheden har valgt at opsige medarbejdere i stedet for at forsøge at fastholde dem med hjælpeordninger. Foto: Jacob Jepsen

Jensen har opsagt 60 procent af medarbejderne: ‘Vi håber, at bunden er nået, men vi ved det ikke’

ERHVERV

– Det er ikke gået så slemt, som vi havde frygtet, siger Morten Rask, administrerende direktør, Jensen Denmark A/S, om situationen for eksportvirksomheden i Rønne et halvt år efter at coronakrisen ramte i Danmark.

Men virksomheden er ramt.

I marts blev 77 funktionærer opsagt, og i april blev 50 medarbejdere sendt hjem på ubestemt tid på den såkaldte force majeure-ordning. Men de udgør kun en mindre del af de opsagte. Totalt har virksomheden opsagt omkring 60 procent af sine medarbejdere siden coronakrisen ramte, oplyser direktøren.

De hjemsendte medarbejdere på force majeure-ordningen skal senest i oktober have besked, om de kan vende tilbage på arbejdspladsen. Om det bliver en mulighed, kan Jensen Denmark ikke svare på.

– Vi ser hver dag på de ordrer, vi får ind. Tingene er så usikre, at vi ikke kan sige noget om det, men der kan være en lille mulighed. Det er ikke gået så slemt, som vi havde frygtet, men vi har ingen idé om, hvor det ender, siger Morten Rask.

Hvordan har det påvirket medarbejderne?

– Det har ikke været specielt sjovt. Hverken for dem, der er ramt, eller for dem, der er tilbage. Alle sidder jo med en uvished om, om vi har nået bunden, siger Morten Rask, der netop ikke kan svare på det spørgsmål.

– Vi har ikke fortilfælde til den nuværende situation og noget at måle op imod. Vi tror, at vi har nået bunden, men vi ved det ikke.

Halvdelen af medarbejdere på Jensen Denmark A/S i Rønne er opsagt. Virksomheden er hårdt ramt af coronakrisens påvirkning af turist- og rejsebranchen. Foto: Jacob Jepsen

Afhængig af hotel- og turistbranchen

Jensen Denmark er en af de særligt hårdt ramte brancher, da virksomhedens kunder først og fremmest skal findes i underleverandører til hotelbranchen, eventbranchen og blandt andet også krydstogtsskibe.

– Uvisheden skyldes, at ingen lige nu ved, om folk igen tør bo på hoteller, om charterturismen kommer tilbage, eller hvad der sker, hvis eventindustrien ikke kommer i gang igen, siger Morten Rask og peger på, at flere hotelkæder i øjeblikket opsiger ansatte.

– Spørgsmålet er også, om vi går fra en pandemi til en finanskrise, og om der kommer en vaccine, så folk kan rejse igen. Det hele er meget uvist, og jeg er desværre ikke optimist.

Hvad forventer I selv på kort sigt?

– Vi håber, at vi har nået bunden. Vi skal helst heller ikke længere ned med antal ansatte. Men det er kun et håb. Vi ved jo ikke, om vores kunder – dem der vasker for hotellerne – går konkurs. I den situation kan der ske det, at gamle maskiner kan blive overtaget af andre. Så vil der ikke være noget nysalg.

Jensen Denmark udvikler, producerer og sælger fuldt automatiserede anlæg til industrivaskerier. Det er derfor, at virksomheden i Rønne er tæt afhængig af, hvad der sker i rejse-, hotel- og turistbranchen – ikke bare i Danmark, men i stort set hele verden.

Jensen Denmark er en del af den større børsnoterede koncern Jensen-Group.

– Vi har kunder over hele verden, og jeg tror ikke, at noget land ikke er meget berørt af det. Især krydstogtbranchen er hårdt ramt, siger Morten Rask.

Der vil altid være et marked

På lang sigt er Jensen Denmark-direktøren mere optimistisk.

– Der vil altid være brug for vores produkter. Det, der betyder noget for os, er, hvornår folk begynder at rejse igen, siger Morten Rask.

Han kan dog godt være bekymret over, hvordan markedet ser ud på den anden side af coronakrisen.

– Efter hver krise kommer der noget nyt. Efter 11. september kom der mere kontrol i lufthavnene, og efter finanskrisen polstrede bankerne sig mere. Der kommer også et eller andet efter det her, og der kan jeg godt frygte, at det vil være et fortsat større krav om mundbind, siger Morten Rask, som tror, at det kan påvirke rejselysten, hvis det skulle blive tilfældet.

– For mit eget vedkommende har jeg ikke så meget lyst til at rejse, hvis det er med mundbind.

At Bornholm har haft flere turister i år, netop på grund af rejserestriktioner, er positivt for Bornholm, men for Jensen Denmark er det afgørende, at folk begynder at rejse igen i alle dele af verden.

– Ellers kan vi bare vente på, hvilke hoteller og dermed hvilke vaskerier, der skal dø.

I marts blev 77 funktionærer opsagt, og i april blev 50 medarbejdere sendt hjem på ubestemt tid på den såkaldte force majeure-ordning. Men de udgør kun en mindre del af de opsagte. Totalt har virksomheden opsagt omkring 60 procent af sine medarbejdere siden coronakrisen ramte, oplyser direktøren. Foto: Jacob Jepsen

Vi har taget tyren ved hornene

Selvom coronakrisen rammer hårdt hos Jensen Denmark, har virksomheden ikke gjort brug af hjælpepakker, og direktøren forventer heller ikke, at man vil gøre det. Heller ikke de forbedringer der er sket i aftalen om arbejdsfordeling.

– For nogle kan arbejdsfordeling være et godt værktøj. Det giver ikke mening for os. De udfordringer, vi har, er ikke overstået på tre-fire måneder. Vores forventning er, at det kan tage tre-fem år, før markedet er tilbage. Så vi har i stedet taget tyren ved hornene og rettet skuden ind. For os er der kun den hårde måde. I andre brancher giver det bedre mening at understøtte, fordi man hurtigere kan komme tilbage, mener Morten Rask.

Han tilføjer, at det er med al respekt for den indsats, politikerne og de faglige organisationer gør for at holde hånden under virksomhederne, indtil tingene bliver lidt mere klare.

Forventer nedgang

Jensen Denmark kom ud af 2019 med et lidt større overskud end året før. Årets resultat var over 62 millioner kroner mod et overskud i 2018 på 55 millioner kroner.

Morten Rask oplyser, at det lidt større overskud først og fremmest skyldes ordreforskydninger.

Ved udgangen af 2019 havde Jensen Denmark A/S 542 ansatte, mod 588 i 2018. Antallet af ansatte er nu betydeligt lavere.

I regnskabet for 2019 forudser Jensen Denmark A/S og Jensen-Group, at resultatet for 2020 vil blive meget påvirket af coronakrisen.

“Nedgangen i ordreindgangen vil få væsentlig indflydelse på både omsætning og resultat i både 2020 og 2021”, fremgår det.

I april besluttede Jensen-Group-koncernen at annullere betaling af aktieudbytte til aktionærerne.

 

 

Jensen-Group

Jensen Denmark A/S i Rønne er del af den større børsnoterede koncern Jensen-Group.

Koncernen har hovedsæde i Belgien, er til stede i 23 lande og distribuerer produkter i mere end 50 lande.

Jensen-Group er verdens største producent af vaskerisystemer. Virksomheden udvikler, producerer og sælger komplette, fuldt integrerede automatiseringsanlæg til industrielle vaskerier over hele verden.

 

 

 

Force majeure ved covid-19

CO-industri og Dansk Industri har indgået en organisationsaftale om force majeure og hjemsendelse på grund af covid-19-udbruddet.

Aftalen betyder, at en medarbejder uden varsel kan hjemsendes uden løn i op til seks måneder. Den hjemsendte er berettiget til dagpenge fra dag et.

Virksomheden må i perioden ikke ansætte andre end dem, de har sendt hjem, mens de hjemsendte godt må tage arbejde et andet sted. Hvis virksomheden ikke forventer at gøre brug af de ansatte inden for de seks måneder, har de krav på at få deres fratrædelsesgodtgørelse.

Aftalen lægger op til, at virksomhederne i absolut videst omfang skal gøre brug af andre muligheder inden man bruger force majeure – for eksempel den nye trepartsaftale, hvor virksomhederne kan få lønkompensation.