Svaneke endnu engang har haft en sommer med kaotisk parkerede biler. Foto: Klaus Holsting

Leder: Så spændende som en nedgroet negl

Vi kender alle overskrifterne, der efterhånden har ristet sig som en rune i den bornholmske bevidsthed og repeteres med samme trivialitet som morgentoilette, negleklipning og de nytårsfortsæt, der aldrig blev til noget.

LEDER

Vi kender alle overskrifterne, der efterhånden har ristet sig som en rune i den bornholmske bevidsthed og repeteres med samme trivialitet som morgentoilette, negleklipning og de nytårsfortsæt, der aldrig blev til noget.

Her er lille uddrag hentet fra søgemaskinen på Tidende.dk:

• Trafikkaos skal løses: Nu er der forslag om parkeringsforbud

• Naboer frygter parkeringskaos ved gymnasieejendom

• Ulovlige parkeringer: Fire biler slæbt væk af ordensmagten

• Svaneke kæmper stadig med parkeringskaos: Intet er sket

Og alene i den seneste uge lyder det:

Byforening: For lidt fremdrift med at løse trafikkaos i Svaneke

Og fra Gudhjem: Udvalgsformand om trafikkaos: Der er ikke afsat penge til løsning i år.

Diskussionerne er lige så generende og trivielle som en nedgroet negl. Sikke en mængde kreativ og udviklende energi, der kunne blive frigjort på vores ø, hvis vi ikke skulle diskutere de samme trafik- og parkeringsproblemer sæson efter sæson.

Der er langt mellem sejrene. Det er endelig i år lykkedes at asfaltere området Gruset i Svaneke, så turistbusserne har fået bedre parkeringsforhold. Lidt asfalt på Gruset ændrer ikke på, at Svaneke endnu engang har haft en sommer med kaotisk parkerede biler. De bedste kræfter har ellers været mobiliseret. Byforeningen, Svaneke Handelsstandsforening, Fællesrådet samt kommunen. Det kunne være spændende at se en opgørelse over, hvor mange kopper kaffe, der er gledet ned for at gennemføre de mange snakke, skitsere løsninger, drøfte og endevende. Og intet resultat nå.

 

Vi kan under et kalde problemet for demokratityranni.
Fordi ingen skærer igennem, fordi ingen bøjer sig,
fordi ingen sætter sig ud over deres egne interesser –
så står tingene stille

 

Billedet er præcis det samme i Gudhjem. Også her har et sympatisk ønske om at tale sig frem til enighed betydet, at der ingen løsning er fundet. Svaneke og Gudhjem er dermed rent strukturelt gode eksempler på et fælles ø-problem. Fordi der ikke findes en løsning, som alle aktører kan bakke op, når man ikke længere end til at drøfte det, alle er enige om – nemlig: Vi har et problem. I dette tilfælde med trafikken.

Vi kan under et kalde problemet for demokrati-tyranni. Fordi ingen skærer igennem, fordi ingen bøjer sig, fordi ingen sætter sig afgørende ud over deres egne interesser – så står tingene stille.

I Svaneke håber byforeningen nu, at der kommer mere gang i løsningerne i løbet af efteråret. Til det må man sige, at optimisme er godt. Men hvis alle muligheder er kendt og vendt, og der ingen beslutning er taget, er der ikke den store grund til optimisme.

Kommunalbestyrelsen må på banen med handlekraft, også selv om det vil udløse kritik fra de borgere, der ikke får deres vilje. Politikere skal turde tage det ansvar at blive upopulære.

Bare tænk på hvilken salig ro, der ville sænke sig over debatten, hvis vi ikke skulle igennem hele parkerings- og trafiksituationen i især kystbyerne igen. Hiv den negl af. Det gør ondt. Men så spændende er det vel heller ikke at pille i den år efter år.