Kommunen overtager Familiepleje Bornholms arbejde

Kommunen overtager Familiepleje Bornholms arbejde
Familieplejen Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen.
| ABONNENT | 4. SEP 2020 • 16:48
| ABONNENT
4. SEP 2020 • 16:48
Plejefamilier

Bornholms Regionskommune har meddelt Familieplejen Bornholm, at de ikke har vundet udbuddet om opgaverne for plejefamilierne på Bornholm. Kommunen har annulleret udbuddet og hjemtager opgaverne, som Familieplejen Bornholm indtil nu har varetaget. Fra 1. januar skal kommunen selv stå for arbejdet med de bornholmske plejefamilier.

Familieplejen Bornholms bestyrelsesformand Ole Olsson vil for nu kun kort kommentere sagen.

– Vi er selvfølgelig rigtig kede af det. Vi har noteret os resultatet, og nu vil vi evaluere, hvad der ligger til grund for beslutningen, siger han.

Linda Kofoed Persson, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti og sidder i børne- og skoleudvalget, er meget kritisk overfor sagens udvikling.

– Det er grotesk. Jeg er virkelig skuffet over, hvor det her er endt, siger hun til Bornholms Tidende.

Ifølge Linda Kofoed Persson har Familieplejen Bornholm gjort deres arbejde godt og mere til.

– Familieplejen Bornholm har løst opgaven så godt. Også udover det, de skulle. De har valgt at være på forkant og opkvalificere deres medarbejdere. De er lykkes med at have de rette kompetencer og få eksterne midler til huset til opgaver, der lå udover dem, de skulle løse for os. Det er jo også kommet vores børn til gavn, siger hun.

Kritik af forløbet

Linda Kofoed Persson er stærkt utilfreds med forløbet op til afgørelsen om udbuddet og mistænker en skjult dagsorden hos nogle i kommunalbestyrelsen og administrationen.

– For mig ligner det, at der har været en skjult agenda. Både administrative medarbejdere og enkelte partier har før talt varmt for at hjemtage opgaverne med plejefamilierne, og især Enhedslisten har været optaget af det på det seneste, siger hun.

Ifølge Linda Kofoed Persson har udbudsprocessen ikke været i orden.

– Vi havde en fantastisk beskrivelse af, hvad opgaven skulle indeholde. Det var virkelig rolls royce-modellen med mange gode og vigtige tilbud til børn i pleje. Men udbudskriterierne kom i et dokument for sig, hvor det fremgik, hvad det måtte koste, og der knækkede filmen. Der er ingen, der kan løse den opgave for den pris. Så jeg stemte imod kriterierne, men et flertal stemte for, fortæller hun.

Bekymret for service

Opgaven blev sendt i udbud med udbudskriterierne. Kommunen kom med et kontrolbud og Familieplejen Bornholm kom med et bud. Sidstnævnte tabte udbuddet, og regionskommunen overtager arbejdet med plejefamilierne fra det nye år. En opgave, som bliver svær for kommunen at løse, hvis man spørger Linda Kofoed Persson.

– Kommunen kan ikke løfte den opgave fra 1. januar. Det tror jeg simpelthen ikke. Man skal ud og ansætte de rette folk og starte helt fra bunden på meget kort tid. Jeg tror, det kommer til at koste på vores service, og det går jo udover de plejefamilier og plejebørn, vi har på Bornholm, siger hun.

En svækkelse af serviceniveauet kan ifølge Linda Kofoed Persson få store konsekvenser for samarbejdet med de bornholmske plejefamilier og de børn, der har brug for at komme i pleje.

– Jeg frygter, det vil medføre, at flere plejefamilier kun vil tage børn fra andre kommuner. Hvad gør vi så, når et barn på Bornholm skal i pleje? Skal det barn så over på den anden side af vandet eller i værste fald på institution? Det ville jo ikke give nogen mening, siger Linda Kofoed Persson.

Ikke enig i kritik

Morten Riis, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten og formand for børne- og skoleudvalget, forstår ikke Linda Kofoed Perssons mistanke om en skjult dagsorden. Han fortæller, at han ganske rigtigt mener, at opgaven med plejefamilierne på Bornholm skal varetages af kommunen selv, men at han ikke har påvirket udfaldet af udbuddet.

– Jeg synes, det er utilstedeligt at anklage Enhedslisten for urent trav. Jeg har ikke blandet mig i udbuddet, og det må jeg heller ikke. Og at anklage administrationens medarbejdere for ikke at være uvildige, når de ikke har mulighed for at komme til genmæle, det synes jeg heller ikke er i orden, siger han.

Morten Riis er modsat Linda Kofoed Persson glad for, at kommunen nu hjemtager opgaven med plejefamilierne.

– Jeg er meget tryg ved, at kommunen hjemtager opgaven. I Enhedslisten mener vi grundlæggende ikke, at man skal have private aktører til at løse kommunale opgaver, hvis man selv kan gøre det lige så godt. Så jeg er glad for udfaldet af udbuddet, siger han.

Kender opgaven

Ifølge Morten Riis kan regionskommunen levere samme service som Familieplejen Bornholm. Måske endda en bedre service.

– Det har man i administrationen sagt de sidste fem, seks år, at man kan, og jeg synes, vi har dygtige medarbejdere, som er bevidste om den opgave, de skal løse. Det er klart, at de ikke har det organisatioriske på plads endnu, men jeg har fuld tiltro til, at de kan løse opgaven. Jeg tror faktisk, servicen bliver bedre, fordi plejefamilierne får et mere direkte samarbejde med kommunen. Nogle af de plejefamilier, jeg har været i dialog med, har sagt, at det kan være omstændigt at skulle igennem Familieplejen først, siger han.