Arkivfoto: BHK

Fem ting du skal opleve i weekenden

1. Snittedag i Rø

Foreningen Bornholms Frie Familieklub afholder lørdag Store Snittedag i samarbejde med fødevareproducenten Rø Jordbrug.

Der er snitteområde med udstyr og inspiration til små snitteprojekter, der er bålområde, hvor man kan købe en klump snobrødsdej og lave et snobrød over et hyggeligt bål og i hyggeområdet kan man købe kaffe og kage.

Der vil være udstyr og træ i snitteområdet, men arrangørerne opfrodrer til at medbringe en snittekniv, så der er nok til alle.

Der vil være kyndige snittefolk i snitteboden, som guider deltagerne godt igang, men deltagelse på dagen foregår på eget ansvar.

Begivenheden er støttet af Nordea Fonden.

Man finder Rø Jordbrug på Vassebæksvej 3 ved Gudhjem.

2. Strikkefestival i Allinge

Det er så småt ved at blive efterår og strikkepindene kalder.

Et godt sted at tage afsæt kunne være weekendens strikkefestival, Strik Bornholm, som løber af stablen i Allinge. 29 workshops byder indenfor i Messehallen i Bornholms Idræts-og Kulturcenter og i Domen. I Messehallen er der både plads til strikke-og hækleentusiaster, der kan søge inspiration blandt 24 stande. Der er også et børnehjørne, og i Domen kan man slappe af med en kop kaffe, mens man fordøjer indtrykkene.

Strikkefestivalens forskellige workshops afholdes i Kærnehuset og på Storløkke Feriepark.

3. Tove Ditlevsen på Svanekegården

To udstillinger åbner lørdag på Svanekegården i Svaneke. Den første hedder ‘Mens vi venter på sneen’, og er en præsentation af den berømte bornholmske maler Inge Lise Westmans gipsskulpturer, grafik og maleri. I kataloget sætter Westman adresse på temaet: “Klimaforandringerne trænger sig på; måske venter vi forgæves på noget, der aldrig vil komme igen”.

Den anden udstilling hedder ‘Et 1/125 sekund’, og er en samling af Torben Glarbos portrætfotos fra 60erne: ”I årene 1966 -68 tog jeg på foranledning af Det Kongelige Bibliotek rundt for at tage en række sort/hvide portrætter af en række forfattere,” skriver Torben Glarbo i kataloget.

”En af de mange var Tove Ditlevsen, der bød på te og kaffe og ikke kunne lade være med at fortælle. Det varede flere timer og blev en oplevelse, jeg aldrig glemmer.”

Portrætterne har ikke været vist siden slutningen af 1960erne.

Udstillingerne kan ses fra den 5. september til den 1. november i åbningstiden fra klokken 13 – 16.

4. Prøveklatring i Moseløkkens Stenbrud

På søndag inviterer Bornholms Klatreklub og Dansk Klatreforbund til prøveklatring i Moseløkken Stenbrud ved Allinge.

Før og efter klatringen vil der være mulighed for at høre om den kultur, der knytter sig til klatremiljøet i Danmark og ikke mindst på Bornholm. Ligesom du kan få vejledning i hvor, og hvordan du kommer videre i sporten.

For dig der er bosiddende på Bornholm vil Bornholms klatreklub stå klar med et introduktionsforløb, der kan hjælpe dig videre. Arrangementet starter klokken 10 og slutter klokken 15.

Guiderne vil være at finde flere steder, men altid helt nede i bruddet omkring Det Listige Hjørne

5. Tid til at moste dine æbler

Mostballaden på Maegårdsvejen 4 ved Allinge presser hvert år æblemost for alle selvplukkere fra starten af september til sidst i oktober. Mosteriet, som er det eneste af sin art på Bornholm, åbner pressen for de første kunder på søndag. det foregår sådan, at æblerne bliver koldpresset, pasteuriseret og fyldt på femliters bag-in-box, som man får med hjem for 90 kroner. Vil man udelukkende have mosten fra sine egne æbler retur, så er det kun muligt efter aftale, og det kræver, at du kommer med minimum 500 kilo æbler selv.

Kommer man med en portion æbler som vejer mellem 100-500 kilo vil man få en most tilbage, som er en god blanding af flere æbler, som er modnet samtidig med dine egne æbler.

Mostudbyttet ligger omkring 65 procent af den leverede vægt, alt efter sort og modningsgrad. Det fremgår altsammen af Mostballadens hjemmeside, hvor der er mere information om Mostballadens historie og aktiviteter.