Peter Juel-Jensen vil have udenrigsministeren til at reagere: I værste fald kan det føre til ragnarok

Peter Juel-Jensen vil have udenrigsministeren til at reagere: I værste fald kan det føre til ragnarok
Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen har noteret sig, at det øverste niveau i Nato har reageret, efter at et russisk bombefly fredag fløj ind i dansk luftrum. Han mener, at Danmark skal gøre det samme, for eksempel ved at udenrigsminister Jeppe Kofod kalder den russiske ambassadør til samtale. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 1. SEP 2020 • 13:25
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
1. SEP 2020 • 13:25
FORSVAR

Det skal ikke gå upåtalt hen, at et russisk kampfly fredag fulgte et amerikansk bombefly ind over dansk luftrum ved Bornholm. Det siger folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), som har noteret sig, at Nato allerede har reageret på hændelsen, og han mener, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal gøre det samme.

– Jeg synes, det vil være passende, at vores udenrigsminister, som jo kender Bornholm ud og ind, af egen drift henvender sig til den russiske ambassadør og siger: Det her, det vil vi altså ikke have i Østersøen, lyder det i telefonen fra Peter Juel-Jensen, som blandt andet har plads i Folketingets forsvarsudvalg.

Han ser fredagens hændelse som det seneste eksempel på, at der i de seneste år har været tegn på, at man fra russisk side har øget sin tilstedeværelse i Østersøen, både på den ene og den anden måde.

– Man har rykket rundt på nogle soldater helt op til grænsen, man har lavet nye kaserner, man har opstillet Iskander-missiler og så videre. Og det betyder selvfølgelig, at der kommer et modtræk fra Nato. Vi kan også se, at svenskerne har reageret. Der er blevet sendt yderligere soldater til Gotland, og man har skærpet hele det svenske beredskab. Det er ikke en holdbar fremtid for Østersøen, siger folketingsmedlemmet.

Alle skal tænke sig om

Peter Juel-Jensen siger, at der foregik langt større provokationer under Den kolde krig, men han understreger samtidig, at Østersøen og landene omkring står i helt særlig situation i øjeblikket.

– Derfor er vi tvunget til at tænke os rigtig godt om, og selvom det kan virke lidt kækt, at man flyver meget tæt på et andet lands fly, eller man lige kommer ind over et andet lands territorialfarvand eller luftrum, så er det en unødvendig provokation, der i værste fald kan føre til ragnarok. Derfor skal vi alle sammen tænke os rigtig godt om, siger den bornholmske venstremand.

Personligt vil han drøfte det med Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, når de møder hinanden til partiets gruppemøde.

– Men jeg synes, at vi som et lille land skal sige fra, hver eneste gang vi bliver jokket over tæerne og bliver taget for givet af de store naboer. Det her burde i mine øjne godt kunne føre til, at udenrigsministeren lige beder ambassadøren om at komme forbi og så giver ham en løftet pegefinger. Vi skal sige fra, også af hensyn til andre små lande, der står i samme situation siger Peter Juel-Jensen.