Jannik Dam. Foto: Jacob Jepsen

‘Jeg kan godt være bange for, om der er noget, der hedder dansk landbrug om 20-30 år’

DAGENS NAVN: Jannik Dam er den nye formand for Bornholms Landboungdom er bekymret for landbrugets fremtid

Du er på vej ind i en landbrugskarriere. Hvorfor har du valgt den vej?

– Jeg er vokset op på landet, hvor min far har været selvstændig, og begge mine bedsteforældre var og er stadig landmænd. Så det er kommet meget naturligt, og jeg har altid følt en frihed ved at arbejde med natur og dyr. Og så har jeg aldrig være stærk boglig, men elsker at arbejde fysisk. Jeg har altid vidst, at jeg ikke skulle sidde på noget kontor.

Du er lige blevet valgt som ny formand for Bornholms Landboungdom. Hvorfor bruger du tid på foreningslivet, og hvad vil du især kæmpe for?

– Jeg har efterhånden være med i foreningen et par år nu og har altid syntes, det har være en pissefed forening, som jeg synes alle skulle være med i. Derfor er jeg med for at kunne gøre foreningen endnu federe, så vi kan få mange flere medlemmer og komme ud på nogle besøg, hvor man kan lære noget.

Hvad laver du til daglig?

– Jeg har arbejdet hos Jesper Jørgensen på Krusegård i Rutsker, siden jeg kom tilbage fra en tur til USA for ni måneder siden.

– Jeg hjælper til i staldene med at passe grise, kører maskiner på marken, flytter gylle og mange andre ting. Jeg kunne ikke ønske mig noget bedre job.

Vil du gerne gå samme vej som Jesper Jørgensen, der driver full line-svineproduktion på Krusegård – eller hvad er dine fremtidsplaner?

– Jeg ved ikke, om jeg vil gå samme vej som Jesper. Det har nok altid være drømmen at overtage efter min far, men han solgte for et par år siden, så nu ligger den mulighed ikke for mig mere. Hvis jeg skal være selvstændig, skal jeg ud at købe, og det er bare meget svært i disse tider. Jeg vil gerne videreuddanne mig til produktionsleder, og jeg vil også gerne en tur til Australien. Om jeg tager skridtet videre til agrarøkonom, ved jeg ikke endnu.

Både kvæg- og svineproduktion samles på færre og færre hænder i disse år, og nogle af bedrifterne har en balance på over 100 millioner. Hvordan kommer man ind som ung landmand i sådan et marked?

– Det er et rigtig godt spørgsmål – og for at være ærlig, så ved jeg det ikke. Det er utrolig svært at låne så mange penge til en gård, da vi snakker om to-trecifrede millionbeløb. Så jeg vil tro, du skal ud og finde en ældre landmand, hvor man måske kan lave et generationsskifte. Eller også skal man gå sammen to eller flere og købe en gård.

Landbruget er i dag under stort pres fra politikerne i forhold til klima og bæredygtighed – hvad tænker du om det?

– Personligt tænker jeg, at det er rigtig ærgerligt, at vi er under så stort et pres, og at det er nogle politikere, der nok aldrig har være ude at se en gris eller ko, som skal sidde og bestemme, hvordan vi skal passe vores dyr og marker. Samtidig mener jeg også, at vi i landbruget skal gå forrest med hensyn til bærdygtighed og klimaet, da vi udgør så stor en del af dansk økonomi – og Danmark er faktisk også et af de lande, som er længst fremme på det felt. Men som tingene går lige nu, kan jeg godt være bange for, om der er noget, der hedder dansk landbrug om 20-30 år.

Hvad laver du, når du ikke er på arbejde?

– Jeg bruger rigtig meget af min fritid på foreningsarbejde i Bornholms Landboungdom og på håndbold. Jeg spiller selv to gange om ugen i Viking Rønne med vores herrehold og oven i det, er jeg træner for U15-17-piger og -drenge en gang om ugen. Hvis træningen bliver aflyst, prøver jeg at komme ud at løbe en tur. Men en gang imellem er det også rart at kunne lægge sig lidt på sofaen og tage et spil eller se en film og bare slappe af.

 

 

Jannik Dam

Alder: 21 år

Uddannelse: Faglært landmand fra Dalum landbrugsskole med speciale i grise

Bopæl: Jeg bor på en lille gård tæt på Krusegård

Hobbies: Bornholms Landboungdom, og håndbold i Viking Rønne, hvor jeg er træner og målmand