Strandslottet i Sandvig som det ser ud i 2020. Foto: Jens-Erik Larsen

I 100 år har Strandslottet i Sandvig spillet en rolle i det bornholmske turistliv

Tilbageblik

Gennem mere end 100 år har Strandslot Sandvig spillet en væsentlig rolle i det bornholmske turistliv. Sjovt nok var det i første omgang slet ikke danskerne, der gjorde Bornholm til et populært turistmål, men derimod tyskerne.

Før 1. Verdenskrig (1914-1918) strømmede tyske turister til Bornholm og opkøbte store dele af det, vi i dag ville kalde sommerhusområderne. Det var da også en tysker, den ambitiøse og energiske Hans Max George Reiner, der i 1904 lod “Strandschloß” opføre som hotel, og siden blev stedet et naturligt midtpunkt for de bedrestillede kur- og feriegæster i det glade og gyldne bornholmske sommerliv.

Den store, smukke, næsten majestætiske bygning placeret umiddelbart ved hav og strand med øens bedste udsigt, trak automatisk det mere forvænte publikum til sig. Byggeriets udseende, kvalitet og beliggenhed var sammen med en stil og service ud over det sædvanlige, med til at gøre Strandslot til stedet for folk, der kunne betale.

Gennem årene er der foretaget adskillige ændringer og udvidelser på og omkring Strandslot Sandvig, der i en årrække blev drevet som kurhotel og siden som eksklusiv hotelpension. Da den seneste ejer, Viggo Søgaard-Pedersen, havde drevet Strandslot i 23 år, ønskede han i midten af 1980’erne at afhænde stedet. Det var ham magtpåliggende, at det blev til en køber, der ville tage hensyn til Strandslots særlige kvaliteter, minderige fortid og specielle atmosfære.

For at sikre den bedst tænkelige løsning med en omfattende restaurering og modernisering, allierede det konsortium, til hvem Strandslot var blevet solgt, sig med den kendte Dragør-arkitekt Søren Elkær Hansen, der med succes havde løst en række lignende opgaver og modtaget flere priser for sin indsats på dette område.

I 1987 forelå resultatet, et smukt og gedigent byggeri – konsekvent ført tilbage til fortidens høje kvalitet i alle detaljer, og med 27 eksklusive ejerlejligheder til salg på timesharebasis.

Kilde: www.strandslot.dk

Strandslottets ombygning i 1967. Foto: Algot. Strandslottet i Sandvig som det ser ud i 2020. Foto: Jens-Erik Larsen