Venstre ønskede at sætte penge af til den tilflytterservice, regionskommunen og erhvervslivet har været sammen om at finansiere. Det kunne partiet dog ikke skaffe flertal for, siger gruppeformand Søren Schow. Arkivfoto: Berit Hvassum

Venstre kunne ikke skaffe flertal: Ingen penge til tilflytterservice

BUDGET

Da kommunalbestyrelsen satte sig til bords for at forhandle om regionskommunens budget for 2021, serverede Venstre et forslag om at afsætte midler til Business Center Bornholms tilflytterservice i yderligere to år med det mål senere at kunne gøre indsatsen permanent. Da budgetforliget blev indgået fredag eftermiddag, var det uden midler til denne indsats.

– Hvis man læser vores budgetforslag, så ligger der et ønske om, at vi skulle tilføre 600.000 kroner i to år, og i den toårsperiode skulle der så findes en permanent løsning på det. Det var vores indgang til forhandlingerne, og det er faktisk det, vi har fremført under forhandlingerne. Men det har vi ikke kunnet finde flertal for, og derfor er det ikke kommet med i det budgetforlig, der er blevet godkendt, siger Venstres gruppeformand, Søren Schow.

Rigeligt med penge

I venstremandens øjne er et samarbejde mellem det private erhvervsliv og regionskommunen om tilflytterservice en god idé, blandt andet fordi en styregruppe følger med i, om resultaterne er gode nok.

– Det har man jo ment, siden man har ønsket at putte penge i, men det har man så åbenbart ikke fra kommunalt regi, og det skal vi kun beklage. Vi har gjort, hvad vi kunne for at fremføre det, men vi har ikke kunnet skaffe flertal for det. Der er rigeligt med penge i det budget til også at have tilflytterservice, rigeligt. Jeg kan bare sige, at vi ønskede det, siger Søren Schow.

Forud for budgetforhandlingerne fremlagde kommunalbestyrelsens partier deres egne forslag, og der kan man ifølge Søren Schow finde forklaringen på, hvorfor der ikke var flertal for at afsætte de penge, Venstre ønskede.

– Man kan gå ind og se de forslag, de forskellige partier har sendt ind, og der kan man se, hvor mange der har tilflytterservice med i deres forslag. Jeg kan ikke helt huske det, men det kan godt være, at vi var de eneste, der havde det, og derved har man forklaringen på, hvorfor det ikke er blevet gennemført, siger han.

Løfte opgaven

Hvad der nu skal ske med tilflytterindsatsen, ved Søren Schow ikke.

– Vi har hørt lidt om, at de tilflyttere vi har, de klarer det selv. De snakker lidt med borgerservice og sådan noget. Jeg ved ikke, om det er borgerservice, der skal klare den opgave. Vi har haft et ønske om, at vi skulle fortsætte med det, der er, men der må åbenbart være andre, der kan løfte den opgave lige så godt, som det vi har haft, siger Søren Schow.

At forlade budgetforhandlingerne på grund af tilflytterservice var ikke noget, Venstre overvejede.

– Det havde ikke løst problemet for tilflytterservice, hvis vi var gået ud på det. Det havde været spil for galleriet, og det fører ingen steder hen, borgmesteren havde flertal alligevel. Så ville de sidste af de punkter, vi har fremført, heller ikke være med. Så ville vi være helt ude, siger han.