Foto: Anette Vestergaard

Skypumpe over Rønne: Er den farlig?

Lørdag formiddag viste der sig pludselig en tornadolignende hvirvel på himlen vest for Rønne.

Synet var så opsigtsvækkende, at øjenvidner kontaktede Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og fortalte om nyheden. Så da Bornholms Tidende ringer til DMI for at høre nærmere om vejrfænomenet, er meteorologerne helt med på, at det har fundet sted.

– Det er super spændende, udbryder meteorolog og vagtchef hos DMI, Bolette Brødsgaard.

– Det er en skypumpe, og det er det samme fænomen, der opstår i USA i skikkelse af tornadoer. Men hos os er fænomenet i en helt anden klasse. Skypumper er ikke spor farlige i Danmark – det er meget sjældent, at sådan en kan gøre skade.

– De findes som regel over vand, og de er ikke så langvarige. Der har været enkelte eksempler på, at de har flyttet lidt rundt på tingene, hvis de har været over land. Men det er kun, hvis man befinder sig i en båd i nærheden, man måske oplever noget ubehageligt, siger Bolette Brødsgaard.

En teknisk forklaring

Hendes kollega, meteorolog Lars P. Holtmann, fortæller, at det er svært at forklare, hvordan skypumper opstår. Det er en noget teknisk omgang – men han gør alligevel forsøget:

– Når atmosfæren  er ustabil, får det lun luft til at stige til vejrs. Nogle gange opstår der så roterende vinde, der bevæger sig horisontalt.

– I forbindelse med skypumper er situationen, at du har en vind, der roterer rundt om sig selv i bunden af en sky. Der er så opvind, der presser den vandrette, roterende vind, så den tilter. Efterhånden bliver hvirvelen derfor lodret.

– I forbindelse med et trykfald i hvirvelvinden, kondenserer fugten i luften, og skypumpen bliver tydelig. Det er et fænomen, som man typisk ser over havet i sensommeren, når vandet er varmt, fortæller Lars P. Holtmann.