I Svanele vækker det glæde, at kommunalbestyrelsen styrker indsatsen mod tomme helårshuse med bopælspligt. Arkivfoto: Allan Rieck

Kystbyer glæder sig: Forstærket kamp mod pirathuse

BUDGET

– Det er en glædelig nyhed.

Sådan lyder den umiddelbare kommentar fra formand Henrik Søby i Byforeningen Svanekes Venner til, at en enig kommunalbestyrelse har besluttet af afsætte flere penge til kampen mod tomme helårshuse i byer med bopælspligt. Især i Svaneke, Allinge og Gudhjem har byforeningerne været kritiske overfor regionskommunens indsats i forhold til de såkaldte pirathuse.

– Set udefra var det slet ikke tilfredsstillende, for der er ikke blevet fulgt tilstrækkeligt op på tingene i det år her, hvor de har kørt med meget reduceret bemanding på det, siger Henrik Søby.

I 2019 havde regionskommunen en fuldtidsansat jurist til at stå for håndhævelsen af bopælspligten. Den indsats blev reduceret i forbindelse med indgåelsen af budgetaftalen for 2020, og nu skruer kommunalbestyrelsen altså op for indsatsen igen. Med den nye budgetaftale kan juristen se frem til en fuldtidsstilling og en kollega i skikkelse af en HK’er.

– Det lyder umiddelbart dejligt, for så får vi måske lidt mere fokus på det. Vi har sendt forskellige mails ind, hvor vi fortæller, hvor vi mener, der er nogle boliger, der står tomme og måske bruges som sommerbolig eller noget andet. Men der sker ikke rigtig noget. Vi føler i hvert fald ikke, at der sker noget, siger Lene Vinberg, der er formand for Allinge-Sandvig Byforening.

Jurist havde overblik

For nylig rejste netop Allinge-Sandvig Byforening kritik af regionskommunens aktuelle indsats mod pirathusene. I den forbindelse sagde centerchef Claus Munk fra Regional Udvikling, IT og Sekretariat i regionskommunen til TV2/Bornholm, at kommunen lever op til det serviceniveau, politikerne har fastsat.

– Fint nok, men det er åbenbart ikke nok. Og vi er ikke alene, det er også Gudhjem og Svaneke, der har problemer. Så det vil da være en velkommen opgradering af ressourcerne, så vi kan få gang i det, siger Lene Vinberg, som synes, at Allinge er hårdt ramt med tomme boliger.

Bopælspligten er gældende for Allinge, men ikke for Sandvig.

I Svaneke er Henrik Søby enig. Tomme helårshuse er stadig et problem i byen, siger han, og han husker med glæde tilbage på, hvordan det var i 2019, hvor der var en fuldtidsansat jurist til at se på sagerne.

– Der blev virkelig sat ind, og der var en, synes jeg, meget kompetent jurist, som fik systematiseret det, sådan at der hele tiden var et overblik over status. Det tegnede rigtig godt, og så var det, vi blev noget lange i hovederne, da det viste sig, at det ville de ikke bruge penge på i 2020. Så vi er meget glade, det må jeg sige, lyder det fra formanden for Byforeningen Svanekes Venner.

Det er ikke lykkedes Bornholms Tidende at få fat i formanden for Gudhjem By- og Museumsforening.