Orla Søborg-Madsen har været formand for Frem i halvandet år. Foto: Berit Hvassum

Biografsal renoveret for 70.000 kroner: ‘Vi rev det hele ned’

KULTUR

Svaneke Bio blev ligesom mange andre forsamlingssteder lukket ned, da coronaen nåede Danmark i marts. Men det betyder ikke, at arbejdet i biografen har stået stille. Nedlukningstiden er nemlig blevet brugt til at renovere biografsalen, inden man i juni begyndte vise film på det store lærred igen.

– Vi rev hele lortet ned og installerede nye sæder, podier og lydisolering, siger formand for Kulturhuset Frem, Orla Søborg-Madsen.

Der er yderligere blevet købt nye lydanlæg med surroundsound til biografen, så gæsterne kan få en bedre biografoplevelse. Ifølge Orla Søborg-Madsen har forbedringerne alt i alt kostet cirka 70.000 kroner.

Der er blevet købt nye lydanlæg med surroundsound til biografen, så gæsterne kan få en bedre biografoplevelse. Foto: Berit Hvassum

Biograf mest besøgt

Svaneke Bio ligger i Kulturhuset Frem, der er ejet af Bornholms Regionskommune. Biografen deler huset med seks andre brugergrupper, blandt andet musikforeningen No Name og Svaneke Handelsstandsforening.

– Vi prioriterede renovering af biografen, da Svaneke Bio er den mest besøgte forening i Frem, fortæller Orla Søborg-Madsen, der oplyser, at man har modtaget legatpenge fra Brødrene E., S. & A Larsens Legat til istandsættelse af biografen.

Med coronarestriktioner og mangel på nye film, der kan tiltrække gæster til biografsalene, står mange af landets biografer halv- eller heltomme. Det gælder også i Svaneke Bio, fortæller Orla Søborg-Madsen.

– Det har selvfølgelig været udfordrende i forhold til gæster, for det er jo svært at lokke folk til, hvis der ikke er film, som folk vil se. Men jeg synes, at det er gået fint, selv om det dog svinger meget med antal af gæster – det kan gå fra 10 gæster om ugen til fuldt hus hver aften, siger han.

30.000 kroner i underskud

Selv om det har været et forår uden billetindtægter, har der ifølge Orla Søborg-Madsen heller ikke været mange udgifter. Kulturhuset Frem og biografen er nemlig styret af frivillige.

– Jeg vil tro, at vi fik et underskud på 30.000 kroner som følge af nedlukningen, siger formanden.

Orla Søborg-Madsen oplyser dog, at det kommunalt ejede kulturhus ikke søgte om kompensation eller økonomisk hjælp under nedlukningen i foråret.

– Vi blev enige om, at vi nok skulle klare det økonomisk, og vi er kommet godt ud med legatmidler og nogle penge, som vi havde gemt til regnvejrsdage, fortæller han.

En vigtig kultur

Biografer var ikke en del af Folketingets sommerhjælpepakke til kulturlivet, hvor et flertal i Folketinget vedtog at støtte kunstinstitutioner som museer og zoologiske haver, der har kunnet sælge indgangsbilletter til halv pris. Dette har, ifølge Filmmagasinet Ekko, fået flere nødlidende biografer til at skyde dele af skylden for den konkurstruede biografindustri på Kulturministeriet og kulturminister Joy Mogensen (S), der tidligere har sammenlignet biografer med fitnesscentre.

Den sammenligning stiller Orla Søborg-Madsen sig uforstående overfor.

– Jeg synes bestemt, at biografer er vigtig kultur – hvad skulle det ellers være? Jeg forstår ikke sådan en udmelding, siger formanden og understreger, at han håber, at de nødlidende biografer snart får en bid af hjælpepakkerne.

Styret af frivillige

Kulturhuset Frem er udelukkende styret af frivillige, og Orla Søborg-Madsen har været formand for Frem i halvandet år. Han mener, at det er vigtigt, at der er aktiviteter og kulturliv i Svaneke.

– Der skal være gang i kulturlivet hernede, og vi vil gerne modstride den prioritering, der har været af Rønne siden kommunesammenlægningen i 2003. Jeg er dybt engageret i alle arrangementer i Svaneke, og jeg synes, at vi har skabt et godt fællesskab i byen, afslutter Orla Søborg-Madsen.