Dansk Folkeparti og Venstre kan få det svært i spil om kommunebudget

Dansk Folkeparti og Venstre kan få det svært i spil om kommunebudget
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 27. AUG 2020 • 12:27
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
27. AUG 2020 • 12:27
KOMMUNEBUDGET

I spillet om næste års kommunebudget ser borgmester Winni Grosbøll (S) allerede fra forhandlingerens start ud til at kunne finde et flertal med Enhedslisten, SF og Kristendemokraterne, der efter valget for knapt tre år siden også stod bag at give hende endnu en periode som borgmester.

Trods 27,2 millioner kroner i overskud at bruge af til en start har alle de tre partier spillet ret beskedent ud med få og/eller små forslag, som de hver især til gengæld finder væsentlige at få med i et forlig. Derfor ser det for Socialdemokratiet forholdsvis simpelt ud at få alle tre partier med og dermed kunne mønstre et flertal på 13 mandater bag et forlig.

Mere på vippen er Venstre, der med sit budgetforslag tirsdag både signalerede klar vilje til at gå med i et forlig – men som også lagde mulige snubletråde ud for sig selv, ikke mindst med forslaget om at sænke bornholmernes kommuneskat og grundskyld for i alt 15 millioner kroner. Venstre vil sænke skatten frra 26,2 procent til 26 procent lige ud.

Men at bruge så stor en del af kommunens råderum til at sænke skatten får Venstre problemer med at sælge til i hvert fald SF og Enhedslisten, sandsynligvis også til Socialdemokratiet. Derfor kan spørgsmålet blive, om Venstre kan komme igennem med så tilpas meget andet, at partiet vil være i stand til at præsentere det som tilstrækkeligt store resultater over for sine vælgere.

Mens Bornholmerlistens forslag ikke er kendt, lignede Dansk Folkeparti derimod fra ugens start et parti, der har forberedt sig på ikke at komme med i et forlig. Partiets forslag om at skotte Dams Gård-projektet i Rønne og i stedet gøre Østre Skole til "Frivillighedens Hus" placerer sammen med ønsket om at udlicitere busdriften DF i en ensom og besværlig position omkring to af de forslag, der vakte mest opsigt, da partiet offentliggjorde sit udspil.