Indsamling til forskning: Sclerose er en sygdom uden kur

Indsamling til forskning: Sclerose er en sygdom uden kur
Arkivfoto
| 25. AUG 2020 • 17:22
Af:
torben-oestergaard-moeller

25. AUG 2020 • 17:22
INDSAMLING

Antallet af danskere med sclerose er fordoblet på bare 20 år. De fleste får sygdommen, når de er ganske unge, og der er ingen kur. Det er en alvorlig situation, som Scleroseforeningen kæmper for at stoppe.

Søndag den 13. september beder foreningen derfor alle rønneboer om hjælp, når der skal samles penge ind til forskning, oplyser en pressemeddelelse fra foreningen.

Flere end 16.000 danskere lever med sclerose. Og de har alle forældre, venner og naboer, som hver dag ser en af deres nære kæmpe mod den uhelbredelige sygdom.

– De fleste af os kender et menneske med sclerose og har set, hvordan sygdommen forandrer dem. Derfor opfordrer vi alle til at være med til at samle ind søndag den 13. september. For jo flere vi er, des flere døre kan vi nå at ringe på – så enkelt er det faktisk, siger Klaus Høm, som er direktør i Scleroseforeningen, i pressemeddelelsen, som fortsætter:

Det er kun andet år, Scleroseforeningens indsamling er landsdækkende. Der er derfor brug for så mange som muligt til at sprede budskabet om mere forskning i den uhelbredelige sygdom.

De lokale afdelinger rundt om i landet går allerforrest i kampen mod sclerose – blandt andet altså i Rønne, hvor byens borgerne vil kunne møde foreningens indsamlere foran supermarkeder, på gågader og andre offentlige steder.

En af dem, der skal samle ind her i byen, er Anne Lundt. Hun har samlet en hel flok indsamlingspiger, som skal hjælpe hende den 13. september.

– Jeg er selv sclerosepatient. Mine piger og jeg tager chokoladekiks og juice med på turen, og så hygger vi os, til trods for at det er en alvorlig sygdom, vi samler ind til. Jeg håber, at der en dag kan findes en kur mod den her dumme sygdom, siger Anne Lundt, som har deltaget i Scleroseindsamlingen flere år, i pressemeddelelsen.

Alt overskuddet fra indsamlingen bliver fordelt på danske forskningsprojekter, som skal bidrage med ny viden om årsagerne til sclerose og finde bedre behandlingsformer. Men nu ser det ud, som om forskningen kan risikere at gå i stå.

– Vi har også mærket den økonomisk negative effekt af corona-pandemien, og jeg er oprigtigt bekymret for, hvor meget vi i år vil kunne give videre til forskerne. Vi kan kun støtte med så meget, som det lykkes os at samle ind – og det er de 16.543 danskere med sclerose og deres familier, som bliver taberne, hvis forskningen går i stå, slår Scleroseforeningens direktør fast.

Sclerose er en kronisk sygdom, som angriber nerverne i hjernen og rygmarven og giver varige skader, hvis ikke man får effektiv behandling. Langt de fleste får diagnosen, når de er mellem 20 og 40 år. For nogle er sygdommen pludselig og aggressiv, for andre udvikler den sig langsomt og gradvist.

Sclerose kan ikke helbredes. Men danske og internationale forskere gør hver dag fremskridt, som skaber håb om en kur og en fremtid uden sclerose.

Man kan melde sig som indsamler og vælg en indsamlingsrute her: sammenmodsclerose.dk.