Socialdemokratiet på Bornholm holdt mandag aften generalforsamling i Aakirkebyhallerne. Foto: Berit Hvassum

Corona stoppede S-formands jubelberetning

Anette Stæhr var blevet tvunget til at skrive om på sin beretning. Efter planen skulle hun som formand for Socialdemokratiet på Bornholm allerede ved den planlagte generalforsamling i foråret have givet sit syn på Bornholms og sit partis tilstand.
Men også det gjorde coronapandemien umuligt. Så Anette Stæhr måtte dels vente til mandag aften, før hun kunne gå på talerstolen i Aakirkebyhallerne. Dels måtte hun også tale om noget andet, end hun først havde planlagt.

SOCIALDEMOKRATIET

Anette Stæhr var blevet tvunget til at skrive om på sin beretning. Efter planen skulle hun som formand for Socialdemokratiet på Bornholm allerede ved den planlagte generalforsamling i foråret have givet sit syn på Bornholms og sit partis tilstand.

Men også det gjorde coronapandemien umuligt. Så Anette Stæhr måtte dels vente til mandag aften, før hun kunne gå på talerstolen i Aakirkebyhallerne. Dels måtte hun også tale om noget andet, end hun først havde planlagt.

– Hvem skulle nu have troet, at en virus kan lægge et helt land ned, en hel verden? Det er utroligt, at en virus kan sprede sig så meget, at den dukker op alle steder, og at den er så svær at bekæmpe, sagde hun.

– Den er også uvirkelig for mange, og der er mange, der ikke kender nogen, der har været smittet. Men den er her, den er lumsk, dukker pludselig op, og vi skal fortsat være gode til at holde afstand, have god håndhygiejne og alle de andre retningslinjer.

Stolthed over to ministre

Noget er dog stadig det samme som for knapt et halvt år siden. For eksempel har Danmark stadig den samme regering, der med Jeppe Kofod som udenrigsminister og Lea Wermelin som miljøminister er trådt til siden Anette Stæhr senest talte til Socialdemokratiets bornholmske medlemmer på sidste års generalforsamling.

– Heldigvis har vi fået en ny regering med Mette Frederiksen som statsminister. Jeg og rigtig mange andre danskere føler sig fuldstændig tryg ved Mettes og resten af regeringens håndtering af coronaen. Jeg er glad for, at der er truffet politiske beslutninger om nedlukningen, sagde Anette Stæhr, der betonede ordet “politiske”.

 

Hvem skulle nu have troet, at en virus
kan lægge et helt land ned, en hel verden?
Det er utroligt, at en virus kan sprede sig så meget,
at den dukker op alle steder, og at den
er så svær at bekæmpe. Den er også uvirkelig
for mange, og der er mange, der ikke
kender nogen, der har været smittet

 

Mette Frederiksen har mødt hård kritik, fordi hun 11. marts sagde, at det var på “myndighedernes anbefaling”, at hun lukkede landet ned. Siden har det vist sig, at Sundhedsstryelsens direktør Søren Brostrøm tværtimod havde frarådet at gå så langt, som regeringen gjorde. Regeringen har dernæst ændret sin forklaring til, at det var “en politisk beslutning” at lukke landet ned, deraf også Anette Stæhrs betoning i Aakirkeby i går aftes.

– Sådan har vi hurtigt fået kontrol over første fase af coronaen. Nu skal vi “bare” holde ud og fortsætte med det gode arbejde alle sammen, fortsatte hun.

Anette Stæhr var tydeligt stolt af regeringens to socialdemokratiske ministre. Ikke bare over, at både Jeppe Kofod og Lea Wermelin blev udnævnt, men også over den måde, som de har forvaltet deres nye roller på.

– Lea er også kommet godt fra start som miljøminister. Der er godt nok kommet mange initiativer for at forbedre miljøet. Godt gået, Lea, sagde hun.

– Det er også dejligt, at vi har fået en udenrigsminister med Jeppe, hvor man kan mærke, at han er fuldstændig inde i det udenrigspolitiske stof og kender mange af de udenrigspolitiske kontakter. Det er også dejligt, at Jeppe tænker på Bornholm i sammenhæng med den grønne omstilling og promoverer Bornholm i den sammenhæng, sagde Anette Stæhr.

Klar til valget næste år

På Bornholm går det godt, sagde også (men mandag aften ikke kun) Anette Stæhr. Den socialdemokratiske lokalformand nævnte, at reformen af kommunernes udligning blev god for Bornholm, at Bornholm er blevet udpeget til energi-ø og står over for et vindmølle-eventyr, at en ny færge er – og mere endnu.

– På trods af coronakrisen er der indgået en for Bornholm fin aftale om en ny udligningsreform. Det betyder meget for kommunens økonomi, og for første gang i mange år er det ikke de kæmpestore besparelseskataloger, der skal gang i, sagde Anette Stæhr.

– Men på Bornholm går det også fremad. Om lidt begynder arbejdet på havnen i forbindelse med offshore-forretningerne med de to kontrakter, der er indgået, og så er Bornholm blevet udpeget til klimaø. Ja, hvem havde troet det? Det er så flot, og det kommer til at betyde så meget for fremtiden for Bornholm og det bornholmske arbejdsmarked.

– Vi får også en ny færge! Sidste år talte jeg om en superfærge, der kan sejle i næste al slags vejr. Nu må vi se, hvad det bliver til, men det er glædeligt, at der kommer en ny færge, sagde Anette Stæhr, der alt i alt erklærede Socialdemokratiet klar til kommunalvalget i november næste år.

– Det næste års tid vil stå i kommunal- og regionsråds valgets tegn. Socialdemokratiet på Bornholm er klar til at tage fat på valgforberedelsen og valgkampen.