Mette Nordahn Hansen, der driver tøjforretningen Bazement på Havnebryggen, blev også ramt i fredags. Privat foto

Bornholm drukner

LEDER
Er vi som borgere godt nok oplyst om, hvordan kloakkerne i virkeligheden har det? Det spørgsmål stillede Bornholms Tidende i maj måned i år. Det er stadigt aktuelt, efter et nyt regnskyl fredag aften satte flere kældre i Svaneke under vand.

LEDER

Er vi som borgere godt nok oplyst om, hvordan kloakkerne i virkeligheden har det? Det spørgsmål stillede Bornholms Tidende i maj måned i år. Det er stadig aktuelt, efter et nyt regnskyl fredag aften satte flere kældre i Svaneke under vand.

Blandt andet hos restaurant De Tre Tjenere på Havnebryggen i Svaneke. Personalet måtte sende gæsterne hjem, da vandet strømmede ind og steg til knæhøjde.

– Vi håber, at ejerforeningen og kommunen vil samarbejde om at finde en løsning, lyder det nu fra ejeren Loftur Hilmar Loftsson, der ikke ved, om han er forsikret.

På Havnebryggen i Svaneke så øjenvidner, at der stod springvand op gennem dækslerne. Det er dramatisk – og Svaneke-borgerne er ikke alene om oplevelsen. I maj kom det frem, at Allinges kloaksystem ikke er dimensioneret korrekt. Problemet er, at kloakledningen i Allinge både skal føre regnvand, som opsamles gennem byens riste, og spildevand fra byens husstande, ud i Østersøen.

Når der er kraftige regnskyl, kan kloakkerne i Allinge ikke rumme vandet. Derfor blev den pågældende spildevandsledning udvidet af kommunen i maj. Kasper Juel-Berg, der er projektansvarlig for Bornholms Energi og Forsyning, forklarede dengang, at der var tale om en slags midlertidig løsning.

– Vi gennemfører projektet på Kæmpestranden for at få tingene nogenlunde i orden, sagde han.

Det opsigtsvækkende er, at vi var advaret om problemet i Allinge. For godt halvandet år siden strømmede regnvand fra Toldbodgade, Rosengade, Nørregade og Kattedalen ned under Havnegade, hvor vandpresset nedefra blev så stort, at kloakdækslerne sprang af, og nylagt brolægning blev undermineret og måtte lægges om. Også dengang lød det, at hele kloaksystemet under Allinge på sigt skulle repareres.

 

Alt tyder på, at klimaforandringer,
hvor meget vand kommer på kort tid,
kombineret med for små rør, vedvarende
vil skabe problemer mange steder på Bornholm

 

Er det arbejde kommet meget videre?

Planen skal så også indbefatte Svaneke. For alt tyder på, at klimaforandringer, hvor meget vand kommer på kort tid, kombineret med for små rør, vedvarende vil skabe problemer mange steder på Bornholm. Mette Nordahn Hansen, der driver tøjforretningen Bazement på Havnebryggen, blev også ramt i fredags – dog ikke så slemt som De Tre Tjenere.

– Min søn fortalte, at de var kommet gående ved røgeriet her i Aarsdale, hvor vi bor, og der løb simpelthen en flod af vand.

Indtil for få år siden, var der et afløb, der ledte vandet ud i havnen. Men det afløb blev lukket, fordi det er forbudt at udlede vand fra markerne, direkte ud i havet. Vandet skal rundt om det nye rensningsanlæg i Grisby. Fornuftigt. Problemet er bare, at det nye anlæg fremstår underdimensioneret.

– Rørene er ikke store nok, og så bliver vandet presset tilbage, som Mette Nordahn Hansen forklarer det.

Alle synes at vide, hvad problemet er. Skulle vi så ikke løse det? For tiden er der udsigt til penge i kommunekassen. Lad os bruge dem på at langtidssikre kloaksystemet på øen.