Martin Andersen Nexø museet i Nexø får besøg af forfatter Iben Mondrup. Pressefoto.

Andersen Nexøs Mindestuer arrangerer foredrag: Tabitas forfatter fortæller

NEXØ

Forfatteren Iben Mondrup besøger tirsdag den 25. august Martin Andersen Nexøs Mindestuer med et foredrag om sin nyeste roman Tabita. Romanen fortæller om – og giver forståelse for – de grønlandske børn, der i 1960’erne ufrivilligt blev adopteret til Danmark.

– Med skarp pen og social indignation fortæller Iben Mondrup med empati om de børn, der blev svigtet. Ligesom Martin Andersen Nexø gjorde, da han skrev Ditte Menneskebarn, fortæller Ingrid Kofod Larsen, formand for Martin Andersen Nexøs Mindestuer.

Hun er ny formand for mindestuerne siden juni. Museet hylder forfatteren og fortæller om hans forfatterskab og liv, og det skal det selvsagt fortsat gøre, men Ingrid Kofod Larsen har også som en af sine ambitioner, at det lille museum skal udvikle sig til et mere levende hus med bredere aktiviteter, og besøget af Iben Mondrup ligger i tråd med dette.

Ingrid Kofod Larsen mener, at Iben Mondrups roman Tabita har mange ligheder til Ditte Menneskebarn, og skrev til forfatteren, om hun havde lyst til at komme til Nexø og fortælle om bogen, og fik et ja fra Iben Mondrup.

Iben Mondrup er født i København, men boede i Grønland fra hun var tre til 18 år gammel. Hun har udgivet en række bøger og senest Tabita i januar i år. Både denne og flere af Iben Mondrups bøger udspiller sig på Grønland eller har på anden måde Grønland med.

Masser af liv

Fra denne sæson har museet også afprøvet flere nye ting – og det har været en succes, fortæller Ingrid Kofod Larsen.

– Sommeren igennem har huset summet af liv. Onsdage og torsdage har gæsterne kunnet opleve foredrag, hvor der skiftevis har været oplæsning/fortælling af Martin Andersen Nexøs novelle “Livsslaven” af Anne Mette Gade Kruse og foredrag om Martin Andersen Nexøs liv og litteratur. På torsdagene har gæsterne kunnet høre om Nexø på Nexøs tid i Nexø, hvor Erik Gornitzka har fortalt og vist billeder.

Museet lukker heller ikke ned efter sommeren.

Flere besøg

Den 2. september kommer tidligere rektor og leder af Esrum Kloster Jens Anker Jørgensen og taler om selvbiografien som genre med særligt henblik på Nexøs erindringer, og torsdag i Bornholms Kulturuge i september fortæller Anne Mette Gade Kruse Ditte Menneskebarn, og Henrik Yde, Danmarks førende Nexø forsker kommer og taler om kvinderne og kvindeligheden i Martin Andersen Nexøs forfatterskab.

– Vi håber at tiltrække både bornholmere og turister. Vores mål er, at Martin Andersen Nexøs Hus skal være et levende hus med mange aktiviteter. I vintersæsonen holder vi også åbent hver fredag, og modtager altid gerne grupper efter forudgående aftale, fortæller Ingrid Kofod Larsen.