Birgit Jørgensen. Foto: Jacob Jepsen

‘Tiden i dag er til håndarbejde’

DAGENS NAVN 

Man kan næsten ikke vente med at komme i gang med et nyt produkt, siger vævekredsens nye ildsjæl, Birgit Jørgensen.

Du er kommet sent i gang med at væve, hvordan kom det i stand?

– Jeg startede på at væve efter et besøg på Vævekredsens Salgsudstilling i Hasle for fire år siden. Der var så mange smukke tekstiler, så jeg besluttede mig for, at nu skulle det være. Jeg har altid været fascineret af de mange smukke tørklæder og tæpper man kan fremstille, og vævede lidt på rammevæv, da jeg var i 20’erne.

Har du beskæftiget dig med håndarbejde tidligere i livet?

– Ja, jeg har altid haft interesse for håndarbejde såsom syning, hækling og strikning. Det er en god måde at slappe af på.

I vil gerne have flere medlemmer i Vævekredsen, kan du fortælle lidt om, hvem I er, og hvad man får ud af at være med?

– Vævekredsen på Bornholm er en aktiv forening for alle med interesse for vævning, spinding, plantefarvning og lignende. Der er 90 medlemmer. Du får mulighed for at deltage i kurser, foredrag og være med i udstillinger inden for det tekstile område. Vi har en årlig tur til Glimåkra i Sverige, hvor vi besøger en større vævemesse med udstillinger, og hvor der er mulighed for at købe garn og redskaber. Kurserne kan være farvelære og plantefarvning. Vi skulle have været på Hørvævsmuseet her i foråret, men det blev flyttet til næste forår på grund af corona. Her til november får vi besøg af Lotte Dalgaard og Paulette Adam, som fortæller om deres nye vævebog.

Er vævning ikke mest for ældre kvinder?

– Der er mange erfarne vævekvinder på Bornholm, men der er begyndt at komme flere yngre til. Vævning har været et udbredt håndværk på Bornholm og det er det stadig. Derfor vil det også være dejligt, hvis vi fortsat kan være mange vævere fremover. Det er sjovt og inspirerende, når der er mange vævestuer og mange vævere, så vi kan inspirere og lære af hinanden. Tiden i dag er til håndarbejde, der er mange unge, som er glade for at strikke og hækle. Derfor vil det være sjovt, hvis der også er nogle unge her på Bornholm, der kan få interesse for vævning.

Hvad er forskellen på at væve og strikke?

– Tja… det er dejligt håndarbejde, både vævning og strikning. Ved vævning er du gennem hele processen fra udregning af opskrift, valg af garn og opsætning på væven. Her udvikler du et produkt fra ide til et færdigt arbejde. Det er både design, teknik og håndværkspraksis. Strikning indeholder de samme elementer, men her kan du hurtigere komme fra ide til produkt. Strikkeprocessen er ikke så lang som væveprocessen.

Er vævning ikke meget besværligt og dyrt?

– Vævning er absolut ikke besværligt. Den lange proces er i sig selv sjov og gør det varierende. Man kan næsten ikke vente med at komme i gang med et nyt produkt, for eksempel et tørklæde, og så undersøge hvilke garner, der kan benyttes. Derefter er det sjovt at udarbejde en opskrift og komme i gang med at sætte garn på væven. Det er en lang proces med opsætningen på væven, men i sig selv meget afslappende. Man bliver tvunget til at tage det stille og roligt, ellers kan man se fejlene i det færdige produkt. Opsætningen er en vigtig proces. Vævning er ikke dyrere end andre hobbies. Du kan bruge vævene på en af vævestuerne, så er det kun garnet, som koster.

Hvad laver du når du ikke væver?

– Mit arbejde som uddannelsesvejleder for unge og voksne fylder meget. Jeg bor på en gård og er glad for haven. Jeg blev medlem af Vævekredsens bestyrelse sidste år og er med til at udgive bladet TRÅ, som udkommer tre gange om året.

 

 

Birgit Hansen Jørgensen

Alder: 56 år

Uddannelse: Uddannelsesvejleder

Civilstatus: Gift med Thomas og mor til tre voksne børn

Bopæl: Aakirkeby

Hobbies: Håndarbejde og fysiske aktiviteter i naturen som løb, vandring og cykling