Et velkomment syn i Nexø. Færgen Jantar genoptog lørdag sejladsen mellem Nexø og Kolobrzeg i Polen. Foto: Berit Hvassum

De polske turister er tilbage i Nexø: Jantar ankom med 200 passagerer

For første gang i år lagde katamaranfærgen Jantar lørdag til i Nexø.

SEJLADS

For første gang i år lagde katamaranfærgen Jantar lørdag til i Nexø.

Normalt sejler færgen mellem Nexø og den polske by Kolobrzeg fra april til oktober med nogle få afgange i april og oktober, flere afgange i maj, juni og september og med næsten daglige afgange i juli og august.

Men på grund af covid-19-restriktionerne har færgen ligget stille hele foråret og sommeren, og den daglige ankomst med færgen i Nexø har manglet i bybilledet i juli og august.

Nu sejles der igen.

– Færgen kom lørdag til Nexø med omkring 200 passagerer, fortæller Tomasz Piorski fra rejseselskabet Bornpol i Nexø, der sælger billetter til Jantar.

Det polske rederi Kolobrzeska Zegluga Pasazerska, KZP, ejer færgen, som har sejlet på ruten siden 2005, og på en normal sæson ligger færgens passagertal på 30.000-32.000 passagerer.

Personalet på Jantar var iført mundbind, og om bord var restauranten lukket. Foto: Berit Hvassum

Det polske rederi har genoptaget sejladsen efter at “6-dages-reglen” blev ophævet per 15. august. Indtil da kunne udlændinge kun besøge Danmark med minimum seks sammenhængende overnatninger.

– Det er kun 10-15 procent af passagererne med Jantar, der bliver så længe. De allerfleste er endagsturister til Bornholm, forklarer Tomasz Piorski.

Om bord på færgen er der de samme restriktioner som i andre færger, busser og tog. Passagererne skal bære mundbind, spritte hænder og holde afstand, og færgens restaurant er lukket på overfarten, siger Tomasz Piorski, som håber, at sejladsen til næste år bliver normal igen.

Bornpol har i løbet af sommeren og særligt i juli haft forespørgsler fra både polske og danske passagerer om, hvornår færgen ville sejle igen.

Kolobrzeg er en populær ferie- og badeby i Polen, hvoraf nogle så tager en dagstur til Nexø. Men også både bornholmere og turister på Bornholm rejser den anden vej. Færgen tager ikke biler med, men kun gående passagerer eller passagerer på cykel og motorcykel.

Tomasz Piorski oplyser, at Jantar nu vil sejle onsdag og lørdag august måned ud samt i september.

Færgen ankommer til Nexø 11.30 og afgår mod Kolobrzeg 17.30.