Kokken Nicolai Tram går og sysler med nogle pænt store makreller, som han har sat på pinde tæt på varmen fra brændet. Foto: Berit Hvassum

Fokus på de fantastiske råvarer fra ‘det store blå’: Hængt makrel giver håb for havet

Tejn Havn er stor, og man skal holde godt øje for ikke at gå glip af noget. Helt ude ved Isværket kan man således på den blinde side af en bølgebryder (eller mole?) spadsere ad en trægangbro ud i til en ganske lille strand, som forekommer at være sit helt eget univers, som er afskærmet fra omverdenen. Vildmarksbad og sauna er der også etableret.

ARRANGEMENT

Tejn Havn er stor, og man skal holde godt øje for ikke at gå glip af noget. Helt ude ved Isværket kan man således på den blinde side af en bølgebryder spadsere ad en trægangbro ud i til en ganske lille strand, som forekommer at være sit helt eget univers, som er afskærmet fra omverdenen. Vildmarksbad og sauna er der også etableret.

Her lørdag eftermiddag er der bølgeslag, som ikke er store, men lukker man øjnene og lytter, ville man tro, at lyden stammede fra en strand, der var større og længere en de næppe meget end 15 meter, den rent faktisk har at byde på.

Børn iført redningsveste går sammen med nogle voksne rundt i det lave vand. Foto: Berit Hvassum

En lille flok børn iført redningsveste går sammen med nogle voksne rundt i det lave vand. Børnene kigger ned i vandet med store orange vandkikkerter.

En dreng, som stirrer ned i sin kikkert, råber:

– Jeg har fundet den!

En anden dreng råber ivrigt:

– Hvad har fundet, hvad har du fundet!?

– En fisk, svarer den første dreng tilbage.

Jo, der er skam liv dernede.

Straks efter råber dreng nummer to, som viser sig at hedde Alfred:

– Hvad har du fundet far?!

– Kom og se, siger far, som viser sig at hedde Jonas Skovgaard-Petersen.

Han står inde på den lille strand ved en hvid vaskebalje med havvand, planter og – som han også har fundet – nogle små rejer i.

Der er liv dernede.

Det smager forrygende. Foto: Berit Hvassum

Inde ved Isværket er optændt et lille bål, hvor kokken Nicolai Tram går og sysler med nogle pænt store makreller, som han har sat på pinde tæt på varmen fra brændet. Han har også gang i nogle grillede fladbrød, som han smører med lidt creme fraiche, derpå den grillede makrel – eller “hængte” makrel, forklarer han, for de har bare hængt der på deres pinde nær bålet – lidt syltede grønne tomater, som er nærmest er en relish, ovenpå, og endelig har han på Allinge Strand hentet nogle strandarve, som er en sukkulent plante, som indeholder jod og smager hen ad agurk. Den har han grillet lidt, og han spørger, om vi vil smage. Jo, det vil avisens udsendte gerne.

Mums!

Det smager forrygende.

Formidling

Nicolai Tram rejser sammen med organisationen Havhøst rundt til de danske kyster og sætter fokus på de fantastiske råvarer, han kan finde derude.

– Og også de udfordringer, der er ved det. Vi kalder arrangementet for Ild & Vand, hvor jeg er kok, og jeg elsker at lave bålmad og kokkerere med nogle af de produkter, som vi finder ude i havet omkring os, siger han.

– Nu er vi så ved Østersøen, som man kan sige er et presset hav på grund af både overfiskning og ting og sager, der bliver udledt fra landbrugsjorden i blandt andet de baltiske lande. Så det har været svært at få fat på de råvarer, vi gerne ville have. Faktisk tænkte vi, at det måske skulle være fortællingen her, men så viste det sig, at Nordbornholms Røgeri rent faktisk fik fanget de store makreller, du kan se hænger der ved bålet. De er fanget lige herude i dag, så der er altså stadig håb for havet.

Arrangementet hedder “Ild & vand ved Isværket i Tejn”. Det er sommerens aktiviteter, der skal kulminere i en fejring af det lokale hav med familieaktiviteter langs og i vandet, madlavning over bål med Nicolai Tram og fællesspisning på molen – alt sammen som et samarbejde mellem Isværket, ivandet og Havhøst, har en pressemeddelelse oplyst.

 

Vi vil gerne åbne folks øjne –
og særligt på børn og unge – for,
at der findes liv lige under overfladen

 

Arrangør er den socialøkonomiske (non-profit) virksomhed, som holder til i Isværket på Tejn Havn, som i løbet af efteråret vil iværksætte sine første projekter i et tæt samarbejde med lokale foreninger og landets universiteter.

Magnus Heide Andreasen er marinbiolog og er en af dem, der står for arrangementet. Hans forældre, Christian Heide Petersen og Christina Andreasen, ejer Sandvig IS Kalas og også Isværket, hvor der i de kommende år vil komme til at ske en masse ting.

Egentlig købte familien Isværket for at producere is i det.

– Men på grund af den vilde beliggenhed har vi lyst til at lave noget mere med det og gå i gang med det projekt, vi kalder “ivandet”, og hvor vi lavet formidling for børn og unge, siger han.

– Det er et forsøg på at vise, at man godt kan spise de ting, vi har herude, på en lækker måde, hen over bål og ret enkelt, fortæller Magnus Heide Andreasen, som er marinbiolog. Foto: Berit Hvassum

Nyttehaver

– Vi har prøvet det af i sommer, som er første år, og det har været en stor succes. Selve dagen i dag laver vi sammen med Havhøst.

Det er en sammenslutning af maritime nyttehaver, ngo’er, skoler, virksomheder og ganske almindelige mennesker, der deler en kærlighed til “det store blå”.

– Det skulle være en god afslutning på det, vi har lavet i sommer, og en hyldest til havet, siger Magnus Heide Andreasen.

– Og et forsøg på at vise, at man godt kan spise de ting, vi har herude, på en lækker måde, hen over bål og ret enkelt.

Jeres projekt handler simpelthen om formidling?

– Ja, vi vil gerne åbne folks øjne – og særligt på børn og unge – for, at der findes liv lige under overfladen, og at man med ret enkle remedier kan gå på opdagelse i det.

Lørdag var arrangementet gratis, mens arrangementerne i løbet af sommeren har kostet 150 kroner pr. familie for at dække omkostningerne til udstyr.

I vender tilbage næste år?

– Ja, netop. Med den her type arrangementer, men vi kommer inden da til at lave nogle pop up-arrangementer for skole- og gymnasieklasser, både for lokale og besøgende. Vi synes, det mangler tilbud på Bornholm herude ved kysten, som formidler havet og naturen, siger Magnus Heide Andreasen.

Har I oplevet interesse for det i løbet af sommeren?

– Ja, i høj grad. Men på grund af corona har vi været sparsommelige med pr, fordi vi ikke ville ha’ for mange herude. I gennemsnit har vi vi til vores 10 arrangementer haft 50 deltagere, og det har været helt perfekt.

 

 

Far og mor, Jonas og Cathrine Skovgaard-Petersen, var lørdag med deres børn Alfred og Elinor taget til Tejn for at deltage i arrangementet ved isværket. Foto: Berit Hvassum

Jeg kan se fisk

Far og mor, Jonas og Cathrine Skovgaard-Petersen, var lørdag med deres børn Alfred og Elinor taget til Tejn.

Familien er på ferie fra Charlottenlund.

– Vi hørte om arrangementet lidt ved et tilfælde fra min kones veninde, siger Jonas.

– Vi bor ved Dueodde, men kørte hertil for at få en udflugt ud af det, og det har vist sig at være ret hyggeligt.

Jeg kan se, du har fanget noget i baljen der, hvad er det?

– Det er nogle små rejer.

Hvad sker her i øvrigt?

– Jeg ved faktisk ikke ikke så meget om de store linjer i projektet, men jeg tror, det handler om at lære børn om det hav, der er omkring Bornholm, og det gør man selvfølgelig ved at tilegne sig noget viden og kigge efter, hvad der er.

Jeg kan se, der også er ved at blive tilberedt noget mad inde ved Isværket?

– Ja, det ser ud, som om der også er noget at spise, det tror jeg helt sikkert, vi skal prøve.

Alfred, du gik og kiggede ned i vandet med en vandkikkert lige for lidt siden, hvordan er det?

– Det er godt.

Hvad kan du se med den?

– Jeg kan se fisk.

Så du nogen?

– Ja. Men de smutter hele tiden.

De er svære at fange?

– Ja.

Har I fanget noget?

– Ja, vi har fanget nogle rejer!