Bente Hammer på værkstedet i den tidligere smedje, som ligger nabo til Ny Kirke. Foto: Jens-Erik Larsen

En epoke slutter til efteråret: Bente Hammer lukker systue og butikker

Erhverv

Kunsthåndværker Bente Hammer lukker sin sin virksomhed, med systue og butik i Nyker og butik i Svaneke, ved slutningen af efterårsferien.

Bente Hammer etablerede virksomheden i den gamle kirkesmedje i Nyker i 1987 og opbyggede efterhånden et tøjdesign, som er blevet kendt vidt omkring. Bente Hammer, der fyldte 70 år i juni, har i den senere tid været travlt beskæftiget med at forsøge at sælge sin forretning til en ny ejer, der ville kunne videreføre livsværket. Men det er ikke lykkedes.

Det betyder et farvel til fem arbejdspladser, hvoraf alle dog ikke er fuldtids:

– Det er min største sorg. For jeg har da knoklet for, at det skulle lykkes, så mine fantastiske medarbejdere kunne fortsætte her. En har været her i 28 år, en anden i 20 og en tredje i 15. Der er medarbejdere, der kan deres kram.

Det havde været så ideelt for en ny ejer. Jeg håber, at der er nogen, der kan bruge nogle målrettede og effektive medarbejdere, siger Bente Hammer, der fortæller, at hun blandt andet har været ude at besøge de danske kunsthåndværkerskoler i håb om at finde en køber.

Frustrerende

Kunsthåndværkeren fortæller, at man flere gange har troet, at nu var et salg nært forestående:

– De lokale banker siger, at det er fantastisk, og at det er lige efter konceptet. Men da det er erhverv, så skal de lige over og at have en godkendelse, og så bliver tommelfingeren vendt nedad. Det er er sket fire gange.

– Jeg synes, det er frustrerende, når man har noget, der er godt. Jeg har en rigtig god forretning, som ville kunne hjælpe en ny designer i gang.

Tanken var ikke, at en ny ejer skulle leve med Bente Hammer til evig tid, men at en ny kunne bruge mit brand til at udvikle sit eget. For det tager tid at bygge sit eget op. I sin tid begyndte jeg at trykke T-shirts for at kunne beholde folk på værkstedet, og så kunne jeg i mellemtiden bygge mit eget design op, siger Bente Hammer.

Unge har ikke en chance

– Vores samfund levner ikke meget råderum for de unge, der vil frem, og som er vores fundament for fremtiden. Nogen skal turde løbe en risiko. Vi har en ø, som i den grad er i udvikling. Folk kommer her, fordi de vil se på kunsthåndværk. Vi har World Craft Region og Acab, der er i en god udvikling. Vi kan ikke få bedre vilkår, mener Bente Hammer.

– De unge har ingen chancer, fordi de ikke har sparet op, og det bliver krævet. Men når man er kunsthåndværker eller designer, bruger man sine første år i branchen på at gå i lære hos andre kunsthåndværkere for at blive dygtig, og så gør man det næsten uden løn, for det er en hård branche, siger Bente Hammer.

Udstyr skal til Jylland

Når efterårsferien er slut, bliver hele produktionsudstyret fra værkstedet i Nyker flyttet til en køber, der vil etablere en ny virksomhed i Aarhus.

– Bente Hammer brandet fortsætter på den måde, at jeg beholder min hjemmeside, og så sælger jeg ud af mit varelager, siger Bente Hammer.

Familien Hammer, der håber snart at have solgt huset i Nyker, flytter til Rønne og ind i “Milners villa” på Haslevej, hvor der kommer til at bo tre generationer Hammer.