Regionskommunens folk har spærret af på Havnebryggen ved De Tre Tjenere. Foto: Berit Hvassum

De Tre Tjenere i knæhøjt spildevand, mens asfalten eroderede udenfor

OVERSVØMMELSE

– Først og fremmest har vi været i gang med at få renset op og gjort rent, så vi kan genåbne på onsdag, og nu skal vi også i gang med at undersøge, hvordan det ser ud med forsikringen, siger Loftur Hilmar Loftsson fra De Tre Tjenere på Havnebryggen i Svaneke.

Alle steder,
der kan komme
vand ind,
kom det ind.

Restauranten blev under fredag aftens skybrud ved ni- halvti-tiden, mens der stadig var spisende gæster til stede, pludselig oversvømmet, da skybruddet ramte byen. Lynhurtigt stod vandet knæhøjt i de lavtliggende lokaler.

– Vi håber, at ejerforeningen og kommunen vil samarbejde om at finde en løsning, så vi i fremtiden kan slippe for oversvømmelser. Der findes en løsning, men den koster ret mange penge, og en lille virksomhed som vores har ikke råd til at gennemføre den, siger han.

Skal kommunen ikke sikre jer mod, at det sker?

– Det ved jeg ikke. Det er første gang, vi oplever sådan en kraftig oversvømmelse, siden vi købte virksomheden for et års tid siden. Vi har ikke nogen personlig forsikring, men er del af en ejerforening, og vi er ved at undersøge, hvordan tingene hænger sammen.

Som det fremgår af billederne til denne artikel, havde vandet så stærke kræfter, at asfalten på Havnebryggen blev undermineret, hvorfor regionskommunens folk lørdag var forbi og sætte afspærringer op tæt på De Tre Tjenere.

Bliver I klar til at genåbne på onsdag?

– Ja, siger Loftur Hilmar Loftsson – og understreger, at restauranten og køkkenet vil blive fuldstændig rengjort, inden.

– Men jeg vil da prøve at tage kontakt til kommunen og spørge, om ikke der kommer nogen og kigger på det og finder en løsning.

Hvor meget vand fik I ind?

– Da det var højest, var det knæhøjt, måske 50 centimeter, det var helt utroligt.

Jeg er ked af det!

Var det beskidt kloakvand?

– Nej, det er rent vand, der kommet op. Der findes et højtvandslukke ude i gaden, og når der kommer for meget vand, lukker den, så alt vand fra byen og hotellet kommer igennem røreren, men stoppes ude i gaden og kommer retur. Det er ikke sjovt. Det tog to, måske tre minutter. Jeg stod i køkkenet, og min kone, Tinna, siger, “det bobler lidt i vasken og toilettet”, så jeg springer ud for at hente en vandpumpe, men da jeg kom tilbage var alt fyldt med vand, og elektriciteten var gået, fordi køleskufferne stod i måske 20 centimeter vand, og så ryger elektriciteten jo. Derfor kunne vi heller ikke få gang i vandpumpen. Vi havde gæster i restauranten, og jeg var nødt til at løbe ud og sige “jeg er ked af det, men I bliver nødt til at gå nu!”.

Vand fossede ind via alle afløb i både gulv og vaske.

– Alle steder, der kan komme vand ind, kom det ind, siger Loftur Hilmar Loftsson.

Fra Hotel Siemsens Gaard, som også ligger på Havnebryggen, lyder meldingen til Bornholms Tidende, at der kom lidt vand i kælderen fredag aften, men at det er oplevet værre ved tidligere lejligheder.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra regionskommunens Center for Natur, Miljø og Fritid om, hvorvidt der er tiltag på vej, der kan stoppe problemerne ved skybrud.

 

Loftur Hilmar Loftsson bærer en balje vand ud. Privat foto

 

Astrien Björk Gisladottir, Loftur Hilmar Loftsson og Tinna Ódinsdottir åbnede De Tre Tjenere i 2019. Arkivfoto: Allan Rieck