Bazement i Svaneke fik vand ind i forbindelse med fredagens skybrud. Privat foto

Da skybruddet ramte: “Der stod springvand op igennem alle dækslerne”

OVERSVØMMELSE

Udsigt til vand er dejligt, men det må helst ikke rykke inden døre.

Det ved Mette Nordahn Hansen, som har sin tøjforretning Bazement liggende på Havnebryggen i Svaneke, alt om. Lige som i hvert fald restauranten De Tre Tjenere, som ligger lidt derfra, og Hotel Siemsens Gaard oplevede hun nemlig ved fredag aftens skybrud over byen, at dét holder kloaksystemet ikke til – og så er der pludselig vand, hvor der ikke burde være vand.

 Noget skal der gøres,
tror jeg. Jeg ved ikke hvad

Bazement slap dog nådigt, ikke mindst set i forhold til De Tre Tjenere, hvor det pludselig stod knæhøjt.

– Men det er overhovedet ikke rart, siger Mette Nordahn Hansen.

Hun pointerer dog, at hun og Bazement er heldige, hvorfor hun også i dag, søndag, har kunne åbne butikken klokken 11.

– Vi har fået sat en bold i kloakken ude i fortovet, som skal gå op og lukke af, når der kommer meget vand. Den kan bare ikke lukke helt til, så vi får vand ind alligevel – men vi er ikke så hårdt ramt som for eksempel De Tre Tjenere, hvor de gik hele fredag nat og tømte vand ud, siger hun.

Mette Nordahn Hansen lejer sine butikslokaler hos Hotel Siemsens Gaard, og hun forklarer, at problemerne med oversvømmelser, når himlen åbner sine sluser, er opstået for år tilbage.

– Inden da havde man et afløb, som ledte vandet ud i havnen, siger hun.

– Men det lukkede man, fordi man ikke måtte udlede det vand, der kom oppe fra markerne med pesticider og så videre, direkte ud i havet. Det skulle rundt om det nye rensningsanlæg ude i Grisby. Derfor lukkede man det direkte afløb, men som de gamle fiskere siger, så kunne der på en dag med rigtig meget regn stå en kæmpe, lårtyk stråle af vand otte meter ud i havnebassinet. Så stort tryk kunne der komme på.

– Det er det vand, som nu ikke kan komme væk, fordi det skal en tur forbi Grisby og renses, inden det løber videre ud i havet. Og det er fint nok, for det er miljømæssigt rigtigt, så det er slet ikke det, problemet er bare, at rørene ikke er store nok, og så bliver vandet presset tilbage. Før i tiden havde man jo også kæmpe problemer oppe i Postgade, men der er der mange, der har fået sat en højtvandslukke på. Det fik Hotel Siemsens Gaard også sat på hos mig med den bold, som skal gå op og lukke til, når vandet stiger. Den er så ikke helt effektiv, men jeg er heldig, at jeg ikke har 20 centimeter vand stående længere, sådan som vi havde de første par år, hvor jeg havde forretning, siger butiksejeren.

– Denne gang er det kun vandpytter rundt omkring ved de tre-fire afløb, jeg har, og så kommer der også vand ude fra toiletterne, som løber ind under dørtrinnet og ind i butikken til mig. Og nogle steder var der dybt nok til, at jeg fik våde fødder, når jeg gik rundt i mine Birkenstock-sandaler.

Asfalt skyllet væk

Så pytterne kan blive er par centimeter dybe?

– Ja, lige præcis. Jeg er rimelig godt stillet, men alligevel er det megairriterende, for jeg måtte jo smide alle de nederste skoæsker, som stod på gulvet, ud. De suger jo bare vandet til sig.

Hvornår opdagede I, at den var gal?

– Min mand var i Svaneke og aflevere vores yngste søn, som skulle til fest, og da han kom tilbage, sagde han “hold nu kæft, mand, jeg tror, vi skal køre ud i butikken!”. Han havde set, at der simpelthen stod springvand op igennem alle dækslerne på Havnebryggen. Og foran Hotel Østersøen ved rækværket er der asfalt, der er blevet elimineret og brudt op af vandet, som har skyllet den underliggende grus væk. Så lørdag formiddag var kommunen forbi og spærre af. Der er virkelig tryk på, når det kommer, og nu, hvor jorden har været så tør, så den slet ikke kan opsuge noget, får vi jo al vandet oppe fra markerne, som løber lige ned til os.

Mener du, kommunen burde gøre et eller andet for at sikre, at de ting ikke sker?

– Noget skal der gøres, tror jeg. Jeg ved ikke hvad, men enten skal de se på de rør, som skal lede kloakvandet ud af byen, eller også skal de genetablere hullet ud til havnen, så vandet kan komme den vej. Der er sindssygt, så meget vand, der kan komme. Min søn fortalte, at de var kommet gående ved røgeriet her i Aarsdale, hvor vi bor, og der løb simpelthen en flod af vand. Men det løber jo bare ned i klipperne, så det gør ikke så meget, siger Mette Nordahn Hansen.

Mette Nordahn Hansen i Bazement. Som det fremgår af billedet, er det ikke godt for skoæskerne i baggrunden, hvis der kommer vand på gulvet. Arkivfoto: Berit Hvassum