De bornholmske shelters har været hyppigt besøgt denne sommer. Foto: Jacob Jepsen

Højlyngsstien er snart klar til åbning

Det er nemt at få en slags ”Jurassic Park”-følelse med stenbrud og store bregner, når man går i Ravnedal ved Allinge. Men i stedet for dinosaurusser er det græssende får, der hersker her. Ravnedalen er en gammel højlyng med landbrugsdyr, her specielt får, der græsser og derved holder skovvæksten nede.

NATUR

Det er nemt at få en slags ”Jurassic Park”-følelse med stenbrud og store bregner, når man går i Ravnedal ved Allinge. Men i stedet for dinosaurusser er det græssende får, der hersker her. Ravnedalen er en gammel højlyng med landbrugsdyr, her specielt får, der græsser og derved holder skovvæksten nede.

Ravnedalen er også en del af den nye Højlyngssti, som er en 67 kilometer lang vandrerute tværs over Bornholm. Jeg mødes med Andreas Lund Povlsen, der er kommunens projektleder af Højlyngsstien, i den sydlige del af Ravnedal.

– Der er en fantastisk artsrig natur her, også selvom det jo ikke er en vild natur, men et kulturområde, fortæller han.

Andreas Lund Povlsen er kommunens projektleder af Højlyngsstien, i den sydlige del af Ravnedal. Foto: Jacob Jepsen

Ramt en efterspørgsel

Man skal ikke bevæge sig langt væk fra landevejen, før et af de nærmest tilgroede stenbrud viser sig. De lilla blomster og det grønne løv omfavner og farver kulturområdet, og jeg får fornemmelsen af, at jeg befinder mig i vild, rå natur. I denne sommer har der været en stor interesse for at komme ud i den danske natur, og derfor har projektet om Højlyngsstien ramt en god efterspørgsel.

– Der har været rigtig meget gang i de bornholmske shelters denne sommer, og vi ser mange flere, der tager en uges vandreferie på Bornholm, fortæller Andreas Lund Povlsen.

Naturstyrelsen har bygget et nyt shelter i Ravnedal ved et gammel stenbrud, og i dag er vi heldige, at ingen har optaget det. Shelteret er som gemt væk i stenbruddet, og her kan man ikke høre bilerne på landevejen. Vi forstyrrer to sommerfugle, der flyver op fra det tørre græs og over til en lille, udtørret sø. Det har været en varm august måned uden mange regnbyger, og det er til at se på landskabet.

Trampestien, som er den officielle del af Højlyngsstien, ligger på den anden side af shelteret. Stien er ikke handicapvenlig, ej heller velegnet til en action mountainbiketur. Rødder, store som små, snor sig hen ad stien som hugorme, og træernes grene kaster skygger på jorden. Det er en sti til dem, der gerne vil fordybe sig i naturen og nyde Bornholms mere rå sider.

Der går får frit rundt i Ravnedal. Foto: Jacob Jepsen

Ud i vildmarken

Vi skal væk fra asfalten, og ind på skovstierne – og forhåbentlig få følelsen af at være i vildmarken. Da vi når op af trampestiens første bakke, står der et får i det fri og mætter sig i græs. Den virker umiddelbart uberørt af vores tilstedeværelse, nærmest ligeglad. Andreas fortæller mig, at hvis fårene ikke var her, ville hele Ravnedal være tætbebygget skov. De spiser frøene og holder bestanden af træer nede.

Ønsket med Højlyngsstien er at binde Bornholm bedre rekreativt og naturmæssigt sammen. Endvidere også give de besøgende muligheden for at blive ledt ind på spændende områder af Bornholm og give dem en oplevelse af at være ude i fri natur, også selvom det måske ikke er det – det er jo et kulturområde.

– Det skal være en tur, hvor der er tid til fordybelse og måske endda noget grøn dannelse, men stierne har også til formål at genoprette og genskabe naturen på Bornholm, siger Andreas Lund Povlsen.

Ravnedals stenbrud er tæt tilgroet med løv, træer og blomster. Foto: Jacob Jepsen