Mulighederne for kajakture omkring Bornholm og Christiansø har ikke tidligere været systematisk beskrevet, mener forfatter til ny guidebog, Hans Ketil. Foto: Berit Hvassum

Ny guidebog for kajakroere: Hans Ketil fortæller om de ukendte steder

FRILUFTSLIV

– På Bornholm sker der noget for hver eneste meter, man ror i en kajak langs de bornholmske kyster, mener Hans Ketil, som er mangeårig kajakroer.

Han har boet på Bornholm siden 1970 og roet kajak siden 1990 som medlem af øens første kajakklub i Nexø, hvor han gennem årene både har været instruktør og siddet i bestyrelsen, heraf 12 år som formand.

Han har roet havet langs Bornholms kyster tyndt og til Christiansø mange gange. Har desuden roet i Norge, Spanien, Tyrkiet og Grækenland og gennem mange år holdt sommerferie på langture i den svenske skærgård.

Nu giver Hans Ketil sin store viden og erfaring videre til andre kajakroere i en ny bog “Bornholm og Christiansø rundt i kajak”. Bogen er fyldt med praktisk viden og gode tips – også ny viden selv for de lokale, har han opdaget.

Ukendt grotte

– Mens jeg arbejdede med bogen, blev jeg selv gjort opmærksom på, at der er mange jættegryder – huller i klipperne – langs de bornholmske klipper, og i bogen fortæller jeg om en grotte, som stort set ingen kender, fortæller Hans Ketil.

Grotten ligger på Nordbornholm, og en kajakroer kan skubbe sig 30-40 meter ind under klipperne – hvis man tør. Grotten er i øvrigt så smal, at man ikke kan vende derinde og går kun at besøge i stille vejr, fortæller Hans Ketil.

Den næsten hemmelige grotte er der dog kun en af de mange oplevelser, en kajakroer kan få langs de bornholmske kyster, og at få fortalt om det, har været drivkraften bag det store arbejde med at få skrevet sin foreløbig første og eneste bog, fortæller Hans Ketil.

– Der findes ikke ret meget litteratur på dansk om gode kajakområder og turbeskrivelser, mens Sverige er meget bedre beskrevet, forklarer Hans Ketil.

Passioneret kajakroer gennem mange år, Hans Ketil, har sluppet pagajen i en del timer de sidste tre år, for at skrive en guidebog for kajakroere til de bornholmske kyster og Christiansø. Foto: Charlotte Grage

Stort arbejde

Da han havde meget materiale liggende – eksempelvis turbeskrivelser fra ture gennem årene – kom ideen til at få det hele skrevet ned i en bog. Opgaven blev dog lidt større, end forventet.

– Der er temmelig lang vej fra at have lidt materiale liggende og til den færdige bog, konstaterer han tørt, så det har taget tre års arbejde on and off at få bogen færdig.

– Det blev et stort researcharbejde, og selvom jeg havde mange billeder liggende, var der også mange, jeg skulle indhente tilladelse til at måtte bruge, og jeg har da også været meget rundt for nu også at kunne verificere det, jeg skriver.

Hvem håber du kan bruge bogen?

– Især kajakroere ovrefra. De lokale kender jo mere eller mindre kysterne. Men jeg har da allerede fået positiv respons på, at også allerede lokalkendte kajakroere har kunnet få noget ud af bogen, fortæller Hans Ketil, som også forestiller sig, at bogen kan bruges af vandrere langs kysterne.

Hvorfor har det været vigtigt for at få skrevet bogen?

– Det vigtigste for mig er at få folk ud i naturen og få kombineret kajaksejlads med primitiv overnatning og at få gjort opmærksom på Bornholms kyster og natur. Her er så smukt og afvekslende, som ikke noget andet sted i Danmark.

Hvordan er det så at have udgivet sin første bog?

– Det var spøjs oplevelse at stå med det første eksemplar og være blevet forfatter.

I bogen beskriver Hans Ketil kysterne, som de tager sig ud fra søsiden. Bogen er fyldt med praktiske informationer af særlig interesse for kajakroere, som for eksempel grotter, specialkort, hurtigfærge, havneoplysninger, fredninger, militært skydeterræn, historisk baggrundsmateriale, fortegnelse over og be-skrivelse af primitive, kystnære shelter- og teltpladser samt velegnede campingpladser. Han fortæller også både om naturen og giver baggrundstof for de mange oplevelser, der er at hente undervejs.

Bogreception

Hans Ketil præsenter sin bog og fortæller om arbejdet med den ved en receptionfred fra klokken 17-19 hos Paddle Bornholm i Hasle.

 

 

Kajakklubber arbejder for flere shelterpladser

Udover at være ivrig kajakroer i Nexø Kajakklub, har Hans Ketil siden 2005 også været initiativtager til og arbejdet ihærdigt for at forbedre faciliteterne for kajakroere rundt om Bornholm. Arbejdet har foregået i samarbejde med øens tre andre kajakklubber, DGI, Naturstyrelsen og Bornholms Regionskommune.

Det har foreløbig resulteret i fire kystnære, primitive lejrpladser og syv shelterpladser.

Dette arbejde fortsætter stadig, for kajakklubberne ser behov for flere shelter- eller lejrpladser.

– Der er behov for det, for mange shelterpladser har været overbelastet i sommer, og der mangler stadig shelterpladser især på strækningen fra Gudhjem til Snogebæk, siger Hans Ketil.

Kajakklubberne har udpeget 10-12 steder, som klubberne mener er velegnede til nye sheltere.

– Dem ser kommunen nu på. Det er op til kommunen, hvad der kan lade sig gøre, men vi håber især på nye sheltere på strækningen fra Gudhjem til Snogebæk, siger Hans Ketil.

Klubberne forestiller sig blandt andet, at nye sheltere kunne placeres i Bølshavn, Listed, ved Bethesda eller måske ved den nye forkastning, når den kommer på plads i Nexø.