Esben Ørberg udstiller malerier fra sin private samling i Galleri Rasch, Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum

Esben er bidt af Bornholm

UDSTILLING

Galleri Rasch i Rønne åbner dørene lørdag den 22. august for en helt særlig udstilling. Samleren Esben Ørberg, der er så bidt af Bornholm, at han flyttede hertil i 2014, stiller en del af sin private samling til rådighed for galleriet, oplyser galleriets formand Per Jensen i en pressemeddelelse.

24 mænd og én kvinde har lavet malerierne, og fælles for dem er, at de var voldsomt betagede af Bornholm.

Nu præsenteres de så med 65 malerier på udstillingen “Bidt af Bornholm” og i tilknytning til udstillingen er der lavet et katalog, som fortæller om hver enkelt kunstners tilknytning til Bornholm.

Bidt af Bornholm viser glimt af bornholmsk kultur- og kunsthistorie 1870-1970 via de kunstmalere, som boede og/eller arbejdede på Bornholm i denne periode. De blev alle bidt af Bornholm i kortere eller længere tid – af havet, klipperne, lyset. Naturen i det hele taget. Det ses i deres kunst. Udstillingen viser nogle af deres værker, fortrinsvis med bornholmske motiver, og fortæller om kunstnernes forhold til Bornholm og Ertholmene.

Malernes betagelse af Bornholm er netop, hvad udstillingen skal udtrykke og beskrive i selve værkerne og i kataloget, som beretter om, hvem de er, og hvad der fik dem til at vælge Bornholm. Værkerne viser, hvordan Bornholm kom til udtryk.

Udstillingen bidrager dermed ikke blot til bornholmsk kunsthistorie, den tegner også nye træk af Bornholms kulturhistorie, idet kunstnernes interesse for Bornholm i høj grad bidrog til, at den almindelige dansker opdagede Bornholm i begyndelsen af forrige århundrede. Malernes formidlingsmæssige gennemslagskraft var så stor, at den formede mange danskeres billede af Bornholm – og bragte en tiltagende strøm af turister til øen, fortæller Per Jensen.

Udstillingens enlige kvinde, Agnes Lunn, som også var billedhugger, skiller sig ud, selv om hun blot er repræsenteret på udstillingen med en enkelt lille akvarel fra Hammersø i 1925. Hun var som reservemor for C. L. David indirekte grunden til, at David blev sporet ind på kunstinteresse og senere brugte sin enorme formue på at etablere Davids Samling i København, hvis fond administrerer en formue på 1,5 milliarder kroner.

 

 

Kunstnerne

Følgende malere er repræsenteret på Bidt af Bornholm:

Aage Backhausen, I. H. Brandt, Herbert von Garvens, Aage Gitz-Johansen, Bertel Hansen Svaneke, P. C. Hauberg, Einar Herman Jensen, Oluf Høst, Kræsten Iversen, Herman Jensen, Claus Johansen, Ludvig Jørgensen, Niels Larsen Stevns, Karl Larsen, Niels Lergaard, Mogens Lorentzen, Agnes Lunn, Valdemar Myhre, Johan Rohde, Olaf Rude, Axel Salto, Sigurd Vasegaard, Edvard Weie, Kristian Zahrtmann, Niels Østergaard.

Malerne og deres værker udgør ikke et repræsentativt udsnit af bornholmermalere og deres kunst. Værker er udtryk for en personlig udvælgelse og samlerens økonomiske formåen.