Ejeren af Restaurant Gudhjem Mølle, erhvervsmand Michael Møller, drømmer om at få gang i møllevingerne igen. Forhåbentlig allerede til foråret næste år. Det kommer til at kræve mange penge, men han synes, det er syndt at møllen ikke drejer, siger han. Arkivfoto: Berit Hvassum

Gudhjem Mølle får luft under vingerne

Gudhjems stolteste vartegn Gudhjem Mølle, som blev overtaget af erhvervsmand Michael Møller tidligere i år, kommer igen til at kunne baske med vingerne.

I hvert fald hvis det står til ejeren selv. Han fortæller, at drømmen med møllen hele tiden har været, at få vingerne til at dreje rundt som de gjorde i gamle dage.

GUDHJEM

Gudhjems stolteste vartegn Gudhjem Mølle, som blev overtaget af erhvervsmand Michael Møller tidligere i år, kommer igen til at kunne baske med vingerne. I hvert fald hvis det står til ejeren selv. Han fortæller, at drømmen med møllen hele tiden har været, at få vingerne til at dreje rundt som de gjorde i gamle dage, ligsom man kender det fra andre møller som eksempelvis Aarsdale Mølle.

– Det ville se fantastisk ud, når man kommer kørene ind i Gudhjem. Kan du forestille dig det? Det er så fedt, når man kommer forbi Aarsdale og kan se møllevingerne dreje stille og roligt rundt. Det kunne altså være sjovt, at få gang i dem igen, siger Michael Møller.

– Det er synd, at den ikke drejer, synes jeg. Jeg ved godt, at det kommer til at kræve mange penge, men vi arbejder på en løsning for at få vingerne til at dreje igen, siger han.

Michael Møller fortæller, at han allerede har været i kontakt med flere, der har idéer til hvordan man kan få sat skub i konstruktionen igen. Lige nu er der nogle tandhjul, der ikke dur, ligesom den ring, der skal gøre at hatten, (den øverste del af møllen) har rykket sig, sådan så møllen ikke kan krøje op mod vinden.

– Jeg har fået mange henvendelser fra mange forskellige folk, da jeg købte møllen. Der er alle mulige mennesker, der har forstand på sådan noget, der synes, det er fedt, når der er sådan en tosse, der går ud og køber en gammel mølle, siger Michael Møller.

Flere løsninger

Lige nu arbejdes der på flere løsninger til at sætte gang i vingerne. Spørgsmålet er, om det kun skal være vingerne, eller om hele møllen skal kunne vende sig igen. Det ene ville kræve, at hele hatten skal tages af, og ringen som hatten sidder på skal rettes ud, ligesom tandhjulene, der er de oprindelige tandhjul af træ, skal repareres eller skiftes. Det andet ville være en mindre indgribende løsning, hvor man kun ser på, at få vingerne til at snurre, måske med hjælp af en form for elektrisk motor.

– Den vej som møllen vender nu er den pæneste. Så det kan godt være, vi lader den stå, som den vender nu, og så sætter en motor på, så vingerne kan dreje stille og roligt og kontrolleret, siger Michael Møller.

Trænger til en ny hobby

Processen med at finde den rigtige løsning er allerede i gang, og Michael Møller håber på, at møllen allerede kan have nyt liv engang inden næste års turistsæson.

– Vi har speedet arbejdet lidt op, så jeg håber på, at møllen kan dreje rundt omkring maj næste år, siger han.

Er det ikke om ret kort tid?

– Det kan godt være, men jeg spiller ikke golf, så jeg trænger til en hobby, jeg kan kaste mig over, siger Michael Møller og griner.

Lige nu er Gudhjem Mølle en restaurant, men Michael Møller ser også møllen have en anden fremtid.

– Vi vil gerne være med til at bevare møllen, sådan så den i hvert fald også står der de næste 100 år, siger han.

– Man kan måske forestille sig et setup, hvor vi sælger møllen, og skaber en selvejende institution i den, som så selv kan så for driften. Så kan man søge fondsmidler til vedligehold og forskellige ting, som man ikke kan som privat virksomhed. Der må man klare udgifterne selv, siger Michael Møller.

Styr på teknikken

I Gudhjem By- og Museumsforening er man begejstrede for idéen om en mølle i bevægelse.

– Det kunne være super spændene, siger Hans Jørgen Jensen, formand for foreningen.

– Møllen er sådan et dejligt vartegn for Gudhjem, så det kunne se fantastisk ud, hvis man kunne se vingerne dreje rundt. Men man skal vide, hvad man gør, siger han.

Han påpeger, at man skal have styr på, hvad man laver, når man arbejder på så gammel en konstruktion. Han har selv tidligere oplevet at vindrosen – den mindre mølledel i toppen, der skal få møllen til at vende sig mod vinden, løb løbsk i kraftig blæst og truede med at rive sig løs. Til sidst måtte den stoppes ved at brandvæsenet spulede vand på den med et kraftigt tryk.

– Desuden er jeg spændt på, hvordan det lyder, når der kommer gang i vingerne. Det er jo en gammel trækonstruktion, så det vil knage og brage, siger han.

Hvordan ser du på løsningen med at få vingerne til at dreje kontrolleret rundt ved hjælp af en motor?

– Det er en spændende løsning. Det kunne være smart at prøve det. Men man skal have helt styr på teknikken, og man skal være sikker på at konstruktionen kan bære det. Også når det blæser, siger Hans Jørgen Jensen.