Varmestriden i Rønne tvinger Bofa til at hæve taksten. Arkivfoto: Allan Rieck

400 kroner dyrere at få hentet affald næste år

AFFALD

Næste år kommer det til at koste alle Bornholms husstande omkring 400 kroner mere at få hentet sit affald. Det oplyser regionskommunens økonomer i et nyt notat om kommunens økonomi, som de har udarbejdet til brug for kommunalbestyrelsens forhandlinger om næste års kommunebudget.

“Som følge af sagen om varmepriserne vil budgetforslaget indebære en forhøjelse af renovationstaksten med cirka 400 kroner pr. husstand fra 2021”, oplyser kommunens økonomer i notatet.

Når taksten stiger, skyldes det den strid om varmepriserne, som Rønne Vand og Varme (RVV) i de seneste år har haft med Bornholms Energi & Forsyning (Beof). Her betød en voldgiftskendelse sidste efterår, at Bofa i lighed med Beof skal sælge varme til RVV billigere end hidtil.

For Bofa betyder det ifølge direktør Jens Hjul-Nielsen mellem 12 og 13 millioner kroner mindre i indtægt, ikke om året, men i alt – og da Bofa skal hvile økonomisk i sig selv, er der kun forbrugerne at sende regningen videre til. Kommunen må ikke give tilskud til Bofa, heller ikke i en situation, hvor der tegner sig et 27 millioner kroner stort overskud på næste års kommunebudget, sådan som Bornholms Tidende kunne fortælle om det onsdag.

– Det følger af forsyningsloven, at Bofa skal hvile i sig selv. Kommunen må ikke give tilskud til Bofa. Så der er ikke andet at gøre end at lade forbrugerne betale regningen, bekræfter Claus Steensgaard Jensen, regionskommunens koncerndirektør.

Første stigning i mange år

Standardtaksten for at få hentet affald på Bornholm er i dag lige godt 3.100 kroner om året pr. husstand. Dermed stiger taksten med 13 procent, når det fra nytår bliver dyrere at komme af med sit affald.

– Procentuelt er det en ret voldsom stigning. En del af prisstigningen er ganske vist foranlediget af, at markedspriserne gik op som følge af vores seneste udbudsaftale med Fugato. Og den del af stigningen, der skyldes RVV-sagen, bliver jo heldigvis betalt ud på et tidspunkt, siger Jens Hjul-Nielsen, direktør i Bofa.

Han oplyser samtidig, at det er første gang i hans otte år på posten, at Bornholms affaldskunder oplever, at taksten går i vejret.

– Vi har ikke haft nogen stigning i min tid, og i de otte år har folk jo oplevet, at deres indtægt er steget. Men jeg er godt klar over, at det ikke er sådan, at de fleste mennesker tænker på det, siger Jens Hjul-Nielsen, der ærgrer sig over hele situationen.

– Bofa er sat i verden for at styrke bæredygtigheden og give værdi for borgerne, og det her er jo ikke det mest værdiskabende for folk. Men vi kan desværre ikke gøre noget ved det, siger han.

Winni: Mange rammes hårdt

Jens Hjul-Nielsen fortæller desuden, at det for Bofa ikke får nogen betydning, at RVV nu lægger op til at føre godt og vel 43 millioner kroner tilbage til de varmekunder i Rønne, der har set prisen stige.

– Det har ikke noget at sige for vores situation, for hverken Beof eller Bofa får nogen ekstra penge i konsekvens af den beslutning. Vores tab er fuldstændig uændret, siger han.

Også borgmester Winni Grosbøll (S) er ked af, at prisen for at få hentet affald nu stiger.

– Det synes jeg er rigtig ærgerligt, også fordi Bornholm er et af de steder i landet, hvor folk har færrest penge mellem hænderne. Vi har mange pensionister og lavtlønnede. Derfor rammer det hårdt mange steder, når taksterne stiger, siger hun.

– Vi er i forvejen ramt af, at vi på Bornholm er meget få mennesker til at afholde udgifterne til vores forsyningsanlæg. Teoretisk-økonomisk er vi faktisk for få til at have vores egen forsyning. Ideelt havde vi være mange flere til at betale investeringen i de anlæg, som vi står med, siger Winni Grosbøll.