Dette syn har sæsonen i år ikke budt på. Arkivfoto: Berit Hvassum

Havn hårdt ramt af nedgang i krydstogter – men undgår fyringer

– Corona er en træls dansepartner – men vi håndterer det.
Det er meldingen fra Thomas Bendtsen, chef for Rønne Havn, i en pressemeddelelse, som blandt andet gør status over havnens coronasituation. Pandemien ligger således til grund for, at der har været knap 70 aflysninger af krydstogtskibe med i alt godt 50.000 passagerer, som altså skulle have besøgt Rønne.

TURISME

– Corona er en træls dansepartner – men vi håndterer det.

Det er meldingen fra Thomas Bendtsen, chef for Rønne Havn, i en pressemeddelelse, som blandt andet gør status over havnens coronasituation. Pandemien ligger således til grund for, at der har været knap 70 aflysninger af krydstogtskibe med i alt godt 50.000 passagerer, som altså skulle have besøgt Rønne.

Og at “dansen med corona” ser ud til at vare ved nogen tid endnu var da også – ud over brugen af mundbind i den kollektive trafik – budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S) ved lørdagens pressemøde, noteres det i pressemeddelelsen, som fortsætter:

Hos Rønne Havn tog man tidligt nogle sundheds- og sikkerhedsmæssige forholdsregler, da havnen skal være i drift døgnet rundt og alle 365 dage om året.

– Vi fik indført nødberedskab, så vi sikrer, at eksempelvis vores havnevagter kan holdes smittefri. Det betyder, at vi har etableret hjemmearbejdspladser til dem, der ikke er en del af Port Service og den fysiske havnedrift. Vi har konstant sørget for at leve op til såvel sundhedsmyndighedernes anbefalinger og udenrigs- og justitsministeriet anbefalinger eller krav, udtaler Thomas Bendtsen.

Det er da heller ikke uvant for havnevirksomheden at have fokus på sikkerhed.

– Vi er vant til at tænke i risikoscenarier og har i den sammenhæng et tæt samarbejde med det lokale politi- og beredskabsvæsen. Vi er trænet i at tænke i sikkerhed for vore ansatte, brugere og kunder og forholdene vedrørende eksempelvis vores håndtering af corona ligger derfor inden for rammen af vores risikohåndtering. Så står vi med en “corona version 2”, håndterer vi også det, udtaler Thomas Bendtsen i pressemeddelelsen, hvor han selvfølgelig også kan bekræfte, at covid 19-pandemiens indtog har præget havnens økonomi:

– Naturligvis bliver havnens økonomi påvirket af, at vi ikke har modtaget et eneste krydstogtskib i denne sæson. En sæson som i øvrigt stod til at blive god, udtaler han.

– Jeg er glad for, at Rønne Havn er så godt rustet økonomisk, at det er lykkedes selskabet at holde hånden under vores dygtige og arbejdsomme medarbejdere, så vi har undgået en fyringsrunde. Det skyldes vores høje fokus på risikostyring og tilhørende meget konservative budgetlægning, at vores øvrige forretningsområder har været mindre påvirket af corona end krydstogtmarkedet, udtaler han, der ikke forventer anløb af krydstogtskibe i år:

Stadig i knæ

– Krydstogtbranchen er stadig i knæ, som følge af covid-19-pandemien. Vi forventer derfor ikke at modtage nogen krydstogtskibe i år. Der kan godt blive tale om, at vi tager imod nogle tekniske anløb, hvor hverken mandskab eller gæster går i land, men hvor skibet blot lægger til kaj. Vi ved ikke, om det bliver en realitet, da de meldinger, som vi får i øjeblikket, er meget omskiftelige. Der er derfor stor usikkerhed om det reelt bliver til noget. Men vi regner ikke med at kunne byde krydstogtgæster velkommen i år, udtaler Thomas Bendtsen, som naturligvis ser frem til en forhåbentlig bedre krydstogtsæson til næste år:

– Under alle omstændigheder håber vi på, at det lykkes at finde en medicin og/eller en vaccine mod denne grimme virus. På den baggrund er det svært at spå om, hvordan sæsonen for 2021 reelt bliver. Før pandemiens indtog så antallet af bookinger for 2020, 2021 og 2022 særdeles lovende ud. Men med pandemiens indtog opererer vi med “x-ubekendt” inden for krydstogtbranchen – ligesom mange andre med en fod inden for turistbranchen, konstaterer han.