Overfaldet fandt sted her på Åkirkebyvej. Foto: Berit Hvassum

Overfaldsmand sidder i fængsel: Venter på psykiatrisk hospitalsplads

OVERFALD

Den 41-årige mand, som for en uge siden blev sigtet og varetægtsfængslet i surrogat for det voldsomme overfald med en lægtehammer på Åkirkebyvej i Rønne, venter stadig på at få plads på en lukket psykiatrisk afdeling.

Det oplyser senioranklager ved Bornholms Politi Marina Molkte-Leth til Bornholms Tidende.

Den 41-årige afgav, efter sin anholdelse den 10. august om aftenen, en forklaring til politiet, som gav grund til at tro, at han havde psykiske problemer i form af tvangstanker og paranoia.

Blandt andet mente han, at ofret for det voldsomme overfald gennem tre år havde aflyttet hans telefon og forsøgt at forgifte ham ved at forgifte drikkevandet de steder, hvor han opholdt sig. Det var derfor, han overfaldt ham med en hammer.

Det fik byretsdommer Tine Rud til ved afslutningen af grundlovsforhøret at beslutte, at manden i stedet for et almindeligt fængsel skulle varetægtsfængsles på en lukket psykiatrisk afdeling, hvor han kunne få behandling, og hvor der kunne gennemføres en mentalundersøgelse.

En beslutning, der blev taget i samråd med senioranklager Marina Molkte-Leth og den sigtede selv, der via sin forsvarer, advokat Rikke Solberg Bruun, erkendte at have behov for psykiatrisk behandling.

Regionernes ansvar

Imidlertid var der ved grundlovsforhøret, ifølge Marina Molkte-Leth, ikke nogle ledige pladser på lukkede psykiatriske afdelinger, hvor den 41-årige kunne anbringes.

Han blev derfor midlertidigt anbragt i Vestre Fængsel. Her kan der ikke ydes egentlig psykiatrisk behandling, men der er mulighed for lægetilsyn.

Forventningen ved grundlovsforhøret var ellers, at manden, inden udgangen af sidste uge, ville kunne overføres til en plads på en lukket psykiatrisk hospital, men det er endnu ikke sket.

– Vi leder med lys og lygte, og vi gør alt, hvad vi kan, for at få ham overflyttet, siger Marina Molkte-Leth til Bornholms Tidende.

Modsat almindeligt varetægtsfængsel i en arrest eller et fængsel, som er Kriminalforsorgens ansvar, så håndteres varetægtsfængsling i surrogat af de fem regioner, og i den konkrete sag af Regions Hovedstaden, for det er her den 41-årige er bosat.

Her vil overlæge ved Region Hovedstadens Retspsykiatriske Center Sct. Hans, Mette Brandt-Christensen, ikke udtale sig om den konkrete sag, men forklarer at årsagen til, at den 41-årige endnu ikke er overflyttet fra fængslet til en lukket psykiatrisk afdeling kan være, at hver eneste anbringelse udgør et større puslespil, som skal løses, inden patienten kan indlægges.

Begrænset antal pladser

– De enkelte patienter, der bliver varetægtsfængslet i surrogat, skal gennem en visitation. Her tages der blandt andet stilling til, hvilken afdeling de kan anbringes på. Nogle kan anbringes på almindelige lukkede psykiatriske afdelinger. Men for andres vedkommende er det, på grund af patientens tilstand eller forbrydelsens karakter, ikke muligt. Til dem er der i Region Hovedstaden kun 19 egentlige retspsykiatriske pladser, som er egnet til varetægstfængsling i surrogat. De pladser er der i øjeblikket venteliste til, og det er vi bestemt ikke stolte af, siger Mette Brandt-Christensen til Bornholms Tidende og fortsætter:

– Hvis der derudover er krav fra politiet om, at der eksempelvis skal være brev- og besøgskontrol, så er der kun en enkelt afdeling, hvor de kan anbringes. Derfor kan det tage tid, inden personer, der er varetægtsfængslet i surrogat, kan få plads på en lukket psykiatrisk afdeling.

At den 41-årige, trods løftet om en hurtig overflytning til en psykiatrisk afdeling, stadig sidder fængslet i Vestre Fængsel, ønsker mandens beskikkede forsvarer, advokat Rikke Solberg Bruun, ikke at kommentere.

– Jeg ønsker, efter aftale med min klient, slet ikke at udtale mig om sagen, siger hun til Bornholms Tidende.