Bornholm kan miste millioner skønt få corona-tilfælde: Norsk corona-karantæne vil ramme turismen

Bornholm kan miste millioner skønt få corona-tilfælde: Norsk corona-karantæne vil ramme turismen
Turister ved? Hammerhavn. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen.
| ABONNENT | 18. AUG 2020 • 15:45
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
18. AUG 2020 • 15:45
Turisme

Bornholm vil gå glip af millioner af kroner, hvis de norske sundhedsmyndigheder får deres vilje, og Region Hovedstaden ender på landets røde coronaliste. Det norske Folkehelseinstituttet vurderer, at smittetrykket i Regions Hovedstaden er så stort, at nordmænd skal gå i ti dages karantæne, hvis de rejser dertil. Det vil afholde nordmænd fra at feriere i regionen – og dermed også på Bornholm – lyder vurderingen fra den lokale turistbranches organisation, Destination Bornholm.

Direktør Pernille Kofod Lydolph mener, at Bornholm i den forbindelse vil blive ramt ganske ufortjent. Fordi hvor antallet af smittede er forholdsvis højt i København og omegn, er der trods turistboom i juli kun fundet én corona-smittet på Bornholm.

– Vi ligger i Regions Hovedstaden og bliver derfor selvfølgelig også regnet for en del af regionen. Men vi har haft nul tilfælde af corona i flere uger og kun ganske få tilfælde i den sidste halvanden måneds tid.

– Bornholm ser ud til at miste millioner af kroner, selvom vi har nul smittede. Det er dybt frustrerende, siger Pernille Kofod Lydolph.

Virksomhed kan se frem til aflysninger

Team Bornholm er en bornholmsk virksomhed, som allerede nu kan skue et betragteligt økonomisk tab, hvis den norske regering følger Folkehelseinstituttets anbefaling. For Team Bornholm er norske pakkerejser en vigtig og normalt forholdsvis sikker indtægtskilde. Men med Folkehelseinstituttets udmelding hænger de første pakkerejser nu i en tynd tråd.

Det fortæller Jacob Lund, der er medejer af Team Bornholm.

– Hvis Norge gør Region Hovedstaden til rødt område, så kan vi se frem til annulleringer lige i underkanten af en million kroner. Og vi kan ikke gensælge de her værelser, fordi beslutningen kommer lige ind fra venstre. De første nordmænd skulle komme allerede på torsdag eller fredag, siger Jacob Lund.

Han synes, det er en urimelig situation.

– Vi er underlagt noget, der foregår over 100 kilometer fra os. Det er ikke rimeligt, når vi har haft så mange gæster på Bornholm og kun et enkelt tilfælde i juli måned. Bornholm er et sikkert område at besøge, men noget administrativt er årsag til, at folk alligevel ikke kan tage herhen. Det er urimeligt, siger Jacob Lund.

Opfordrer til politisk handling

Pernille Kofod Lydolph håber, at de norske myndigheder i denne sag vil se mere nuanceret på danmarkskortet, før de maler dele af landet coronarøde.

– Vi opfordrer til, at man arbejder endnu mere lokalt – også fra norsk side. Det er naturligvis Norges beslutning, men vi håber, at nogen i det politiske system vil opfordre til, at man ikke arbejder regionalt, men i stedet mere lokalt, når man vurderer smittetryk og de foranstaltninger, der skal tages i brug, siger Pernille Kofod Lydolph.

Det er op til den norske regering om den vælger at følge sundhedsmyndighedernes anbefaling, der også går på at male Irland, Grækenland, Storbritannien og Østrig corona-røde.
Norges karantæneregler:

Norge har følgende regler for, hvornår et land eller en region slipper for at være corona-karantænezone:

Der skal i de sidste 14 dage have været mindre end 20 bekræftede tilfælde af corona pr. 100.000 indbyggere, og i gennemsnit mindre end 5 procent positive prøver pr. uge i de sidste to uger.

Danmark, Finland og Sverige vurderes på regionalt niveau. Island og øvrige EU/EØS/Schengen-lande vurderes på nationalt niveau.

Kilde: Folkehelseinstituttet, Norge