Skatten vil senere blive udstillet på Bornholms Museum. Herfra skal den sendes til vurdering på Nationalmuseet. Foto: Jens-Erik Larsen

Stor vikingeskat fundet ved Vestermarie

FORTIDSMINDER

Sammen med fire fritidsarkæologer fandt Bornholms Museum mandag en større skat fra vikingetiden på gården Nørregårds jord syd for Tingsted-ådalen ved Vestermarie. Fundet giver yderligere næring til de bornholmske arkæologers stærke formodning om, at et større antal gårde i området blev plyndret og brændt ned på én gang for ret præcis 1.000 år siden.

– Den yngste mønt, som vi har dateret nu, er en tysk mønt fra 1015. Så skatten er nok lagt i jorden omkring år 1015 til 1020, fortæller museumsassistent René Laursen.

Første del af skatten blev i september og oktober sidste år fundet af fritidsarkæologen Tim Bech Rasmussen fra Sandkås. Bornholms Museum har siden da holdt fundet hemmeligt for at undgå, at skattejægere kom i vejen, før museet selv havde ressourcer til at grave området systematisk efter.

Tim Bech Rasmussen fandt i første omgang 23 sølvmønter og fem stykker såkaldt brudsølv, møntfoden i den tidlige vikingetid, hvor man stadig brugte sølvets vægt og ikke værdien af en mønt til at måle værdi med. Mandag stødte omkring 25 mønter og mere brudsølv til.

Mønterne er utrolig velbevarede. Det kan skyldes, at de først er plevet pløjet op fornylig, eller at forholdene i jorden er gunstige, forklarer museumsassistent René Laursen. Foto: Jens-Erik Larsen

– Mønterne er utrolig velbevarede. Det kan skyldes, at de først er plevet pløjet op fornylig, eller at forholdene i jorden er gunstige, siger René Laursen.

– Vi kan se, at mønterne er blevet lagt ned i en lerkrukke. Det har været godt for mønterne. Når mønter fra vikingetiden har haft kontakt med organisk stof som træ eller læder, optræder der ofte ætsninger på mønterne, når vi finder dem, siger han.

– Vi er heldige med, at Lars Tolstrup, der ejer jorden her, kører med reduceret jordbehandling. Det er kun derfor vi har fundet den her skat, for havde han bearbejdet jorden som normalt, havde skatten forlængst været væk. Det er i sidste-sidste øjeblik, at vi får skatten her op, siger Bornholms Museums chefarkæolog Finn Ole Nielsen.

Skatten vil senere blive udstillet på Bornholms Museum. Herfra skal den sendes til vurdering på Nationalmuseet.