Nu udvides hygiejnereglerne med krav om mundbind i offentlig transport. Foto: Berit Hvassum

Mundbind – og åbne barer

LEDER

Det er værd at dvæle ved det, der ikke sker i disse dage. For her i starten af august, var det meningen, at vi skulle stå med en fuld fase fire i den såkaldte genåbning af Danmark ovenpå coronanedlukningen. Alle uddannelser skulle nu køre på fuld blus, det samme skulle diskoteker, spillesteder, natteliv og indendørs sport. Og forude, allerede den 31. august, var det meningen, at forbuddet mod arrangementer med flere end 500 personer skulle genovervejes.

Men selv om vi ikke står med flere indlagte, så er smittetallet steget i den seneste tid, og det er altså nok til, at myndighederne ikke alene trækker i bremsen og udskyder ovenstående elementer i åbningen, men også udvider hygiejnereglerne med krav om mundbind.

Der skal bruges mundbind i offentlig transport fra næste lørdag. Det gælder alle over 12 år og dermed også en række af de skolebørn, der fragtes rundt på Bornholm.

 

Vi står vel præcist der,
hvor vi havde regnet med.
Men alligevel skærper vi kursen.

 

Statsminister Mette Frederiksen forsøgte på pressemødet at underspille mundbindets konsekvenser for den enkeltes personlige frihed.

“Hvis et lille mundbind kan skærme os mod en stor smittestigning, er det godt givet ud for hver enkelt af os,” sagde hun og understregede, at krav om mundbind også kan ramme supermarkeder eller venteværelset hos lægen.

Det er altid godt at være påpasselig, og det er nærmest umuligt at argumentere imod forsigtighed. Men det havde været på sin plads, om regeringen havde forklaret, hvorfor det er smittespredningen og ikke antallet af indlagte, der er afgørende. Vi kan jo alle sammen godt huske, at det var for at undgå at overbelaste sundhedssystemet, at vi skulle være så forsigtige.

Søndag faldt antallet af indlagte med to, således at 12 nu er indlagt. Det vil sige, der er masser af kapacitet i sundhedssystemet, hvis nogle af de nysmittede udvikler alvorlige symptomer de kommende dage. Ikke en eneste er i skrivende stund indlagt på intensiv, og ingen er i respirator. Det skal vi huske, inden vi pisker en ny panikrunde op.

Er det i virkeligheden ikke gået præcist, som vi regnede med, da vi kørte gennem fase to og tre: Der vil komme en kontrolleret stigning i antallet af smittede? For vi havde jo ikke regnet med, at åbningen ikke ville medføre flere smittede?

Kort sagt: Vi står vel præcist der, hvor vi havde regnet med. Men alligevel skærper vi kursen. Det er måske en god idé, men vidner alligevel om en slags usikkerhed. Når vi trækker i bremsen, vidner det også om, at hånden måske ikke ligger sikkert nok på rattet. Især når kravet om mundbind helt ulogisk indføres samtidigt med, at barer og restauranter må være åbne til klokken 2. Her bærer man næppe mundbind.

Er det ikke mest sandsynligt, at vi ser flere smittede, fordi vi i varmen har glemt at holde afstand og har skruet ned for den personlige håndhygiejne? Og at vi derfor i virkeligheden som samfund hellere skulle fokusere på disse gamle coronadyder end på nogle nye?