Helene Dahlskov Andersen. Foto: Berit Hvassum

‘Jeg er i gang med at slide på min fjerde skoleleder’

DAGENS NAVN: Helene Dahlskov Andersen markerede sidste mandag sit 25 års-jubilæum som forretningsfører på Peterskolen i Rønne.

 

Du er opvokset i Rønne, men valgte da du var 20 år sammen med din mand at flytte til Hillerød. Hvorfor?

– Jeg havde i efteråret afsluttet min kontoruddannelse i Rønne Kommune, og så ville jeg gerne på højskole. Min mand havde været på højskole før vi blev gift, og jeg ville ikke snydes, så jeg skrev mig ind på Luthersk Missions Højskole, som ligger i Hillerød.

Hvordan vil du karakterisere dit ophold der?

– Det var helt fantastisk!! Jeg gik på en medielinje, og jeg fik mange nye venner. Vi var et stort hold på cirka 85 elever, tror jeg. En god del af dem ser jeg stadig eller skriver med. Skolen var ikke livsforvandlende, men opholdet var i hvert fald meget livsudviklende for mig. Vi boede på højskolen, selv om min mand ikke gik der, det var praktisk, at det kunne lade sig gøre.

Ni år senere vendte I hjem til Bornholm igen, var det planlagt?

– Ja, det havde hele tiden været tanken, at vi ville retur til Bornholm. Vi tænkte kun, vi skulle være væk fra øen tre-fem år; men det blev til ni.

Hvordan skete det, at du fik job på Peterskolen?

– Jeg havde et par chokoladeforretninger i Rønne sammen med mine forældre, men jeg ville også gerne have et job i stedet for en stilling, jeg havde på Frederiksberg. Vi havde fået barn og pendling var hverken in eller på ønskesedlen. Jeg var på forældreorlov, da stillingen på skolen blev opslået, men syntes, det var for tidligt at søge. Så kom der et genopslag … og så tænkte jeg, at jeg måske alligevel skulle søge. Jeg fik jobbet. Det var måske, fordi der ikke var andre ansøgere, men det var jo ikke min skyld – og ja, jeg er her endnu, så både jeg og skolen må jo være nogenlunde tilfredse med forholdet.

Peterskolen er en kristen friskole i Rønne. Hvor meget betød for dig, da du søgte jobbet, at den er kristen?

– Ingenting! Jeg søgte ikke en kristen arbejdsplads, det var stillingens indhold, der lød spændende. Jeg kom fra en kontorlederstilling i København, og arbejdet på Peterskolen indeholdt mange elementer, som matchede det, jeg havde arbejdet med før. Det fristede mig meget, at skolen er almennyttig og ikke en profit-virksomhed. Men jeg gik selv seks år på Davidskolen og den kristne profil lå, og ligger, godt i tråd med mit private liv, så det er bare et plus for mig.

Hvad består jobbet som forretningsfører i?

– Jeg er leder af skolens administration. Det betyder, at jeg først og fremmest tager mig af skolens økonomi, løn, finansiering og hvad der ellers skal til for at sikre driften. Jeg sørger også for vikardækning og har ansvar for det, vi hos os kalder “sociale stillinger”, som handler om eksempelvis forløb for borgere i jobafklaring. Som forretningsfører sidder jeg med i skolens ledelse, hvor vi arbejder med linjerne for udvikling af skolen. Det meste er ret spændende opgaver!

Hvad er den mest markante ændring, du har oplevet på skolen i de 25 år, der er gået?

– Jeg er i gang med at slide på min fjerde skoleleder, og lederskift indebærer væsentlige ændringer … men det, der i hverdagen nok betyder mest, er, at det nu er meget mere attraktivt at sende sine børn i friskole, end det var for 15-20 år siden. Det betyder meget for økonomien og de rammer og medarbejdere, der skal til, for at drive skole.

Hvad kan du godt lide at lave i din fritid?

– Jeg elsker mit køkken og traveture i naturen; men det, der engagerer mig mest, og som jeg har brugt mest tid på siden jeg var 13, er forskellige opgaver inden for kristent børne- og ungdomsarbejde, hvor jeg nu blandt andet er leder i en legestue og en børneklub.

 

 

Helene Dahlskov Andersen

55 år.

Hun bor i Rønne sammen med sin mand, Niels Chresten Andersen.

Sammen har de børnene Andrea på 27 og Maja på 25.